Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Äntligen är Waldaus kändiskarriär som ”Kristi brud” slut

Åsa Waldau framför en av sina tavlor.Foto: SVEN LINDWALL
Åsa Waldau på bokmässan 2007.Foto: LEIF GUSTAFSSON

Åsa Waldaus har själv hävdat att ”Kristi brud” var ett påhitt av mördarpastorn Helge Fossmo.

Men hon har ändå slagit mynt av uppmärksamheten genom att starta ett spa, släppa böcker och egen musik efter mordet.

Nu är kändiskarriären över och en rättegång om sektvåld med karaktären ”Kristi brud” i huvudrollen väntar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pastor Helge Fossmo dömdes bland annat för att ha mördat Åsa Waldaus syster – Fossmos andra fru – med hjälp av den så kallade barnflickan 2004. Waldau har själv tagit avstånd från Fossmo efter mordet och hävdat att ”Kristi brud” var ett missförstånd och en lögn av Knutbypastorn.

Knutbydramat borde tagit slut där. Utifrån är det ofattbart att åklagare efter 15 år nu väcker åtal för flera fall av misshandel av församlingsmedlemmar där läran om ”Kristi brud” har en central roll.

”Kristi brud” har inte bara levt vidare i Knutby – karaktären har också använts av Åsa Waldau för att bli en kändis och tjäna pengar på Knutbydramat.

Åsa Waldau (i vit overall) på kändisrace hos Markoolio.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

• Året efter mordet startade hon ett spa i Knutby och lockade besökarna med säljbudskapet ”unna dig något annorlunda”.

• Åsa Waldau har gett ut en bok på Bert Karlssons bokförlag som fick titeln ”Kristi brud” och släppt musikalbumet ”Mitt hjärta” på Kuling Records. Hon har även målat tavlor med himlamotiv som hon sålt för flera tusen kronor på sin hemsida.

Stockholm City och Expressen har uppmärksammat Åsa Waldaus karriär efter Knutbydramat.

• 2009 uppträdde hon på nattklubben Spy Bar i Stockholm och framförde bland annat Stevie Wonders ”You are the sunshine of my life”.

2016 presenterade hon sig själv som ”Kristi brud” i SVT:s ”På Spåret” och frågade de tävlande om sitt riktiga namn. 

Den kommande rättegången om misshandel blir förhoppningsvis slutet för ”Kristi brud”-karaktären.

Åklagarens presentation av åtalet mot Åsa Waldau var mycket speciell med tanke på att kedjan av anklagelser bygger på att karaktären levt vidare i Knutbysekten efter mordet 2004:

I församlingen ska det ha funnits en inre krets på tolv personer som enligt kammaråklagare Liselott Herschend varit övertygade om att Waldau varit ”Kristi brud” och att Jesus skulle återkomma till jorden för att gifta sig med henne. Församlingsmedlemmar som satt sig på tvären har hotats med att hamna i helvetet.

Åsa Waldau har gett ut en bok på Bert Karlssons bokförlag som fick titeln ”Kristi brud”.

Åklagarens målande beskrivning av sektens slutna inre liv kan i vissa kretsar uppfattas som elakt skvaller och förtal av troende men har stor betydelse i beviskedjan.

Åsa Waldau anklagas för att ha misshandlat sex församlingsmedlemmar mellan 2013 och 2016. Fyra av dem har, enligt åklagarens presentation av åtalet, haft i uppgift att passa upp på henne. Det handlar om misshandel genom att hon bitit, klöst, stampat och huggit med en sax.

Det finns inga foton och ingen dokumentation av skadorna och även där menar åklagaren att sekten har spelat en roll - det var en del av kulturen att dölja sina skador och inte protestera mot ”Kristi brud” och pastorerna.

Åsa Waldau och Peter Gembäck, en annan av de åtalade före detta Knutbypastorerna, har själva sagt att de kommit till insikt om att det varit en ”osund kultur” i Knutby. Waldau vill inte kommentera åtalet. Hennes advokat säger att hon beklagar det som hänt men också att hon nekar till brott.