Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Antiterrorchefens dubbelliv: ”Diskretion är rätt enkelt...”

Bild på sexleksaker ur polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Han har varit en av de tyngsta makthavarna inom svensk terrorbekämpning – nu inleds rättegången om hans misstänkta dubbelliv.

I fem års tid anklagas anti-terrorchefen för att ha sålt en kvinna till förmögna män som köpt gruppsexträffar och förnedringssex.

Detta trots att han varnats för säkerhetsriskerna och ”honungsfällor”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvinnan och underrättelsechefen träffades på restaurang Gondolen i Stockholm. Hon imponerades av att han jobbade inom underrättelsetjänsten och var ”super, super smart”.

Underrättelsechefen är nu åtalad för grovt koppleri. Anklagelserna går ut på att han sålt kvinnan till minst 30 kunder för sammanlagt 250 000 kronor efter dejten på Gondolen.

Han har haft en central roll inom svensk terrorbekämpning och arbetat nära Säpo.

Under en av hans mest hektiska dagar i karriären ska han privat ha ägnat sig åt ett dubbelliv, enligt koppleriutredningen.

Samma dygn som han fattade avgörande beslut för rikets säkerhet ska han ha styrt upp ett schema för sexkunder som ville träffa kvinnan.

Under några hektiska timmar var han i centrum av ett beslutsfattande med förankring inom Säpo, försvaret och regeringen.

Några timmar före beslutet messade han kvinnan att han ”ordnar schema samt bokar hotell”. Nyheten exploderade och han meddelade kvinnan att han inte kunde köra henne till en sexkund eftersom han ”ska vara i tv i kväll”.

”Sitter i tunnelbanan och ser mig själv. I DN. Kyss”, messar han henne senare.

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha sålt kvinnan när han var på en känslig tjänsteresa utomlands i ett konfliktområde. Under resan fick han problem att hålla kontakt med kvinnan på på grund av dåligt nät.

”Nu har jag wifi på ambassaden”, meddelade han till slut.

Kvinnan har sålts till gruppsexträffar på olika hotell, hon har fått ställa upp på förnedrande sex med kunder och anti-terrorchefen har också i sin roll som hallick varit med när en del sexkunder önskat att två män skulle ha sex med kvinnan samtidigt. Han medger allt det men säger att det varit kvinnan som varit drivande i sexhandeln och nekar till brott.

Det har varit omöjligt för honom att neka eftersom polisen lyckats återskapa mobilkommunikation mellan mannen och kvinnan under åren som sexhandeln pågått.

”Du ska bli använd. Ambitionen är att sälja dig”, skriver han tidigt till henne.

Polis och åklagare menar att anti-terrorchefen bestämt priset för försäljning av kvinna och kostnader för extratjänster, satt upp regler för hennes möten med kunder, gjort scheman, transporterat henne till sexkunder och fördelat inkomsterna. Han har till och med bokat hotell för sexhandeln i sitt eget namn.

Antiterrorchefen.

I ett rum på Kronobergshäktet på valborgsmässoafton i år konstaterar förhörsledaren att ex-underrättelsechefen också kallat sig både för ”hallick” och ”revisor” i mobilmeddelande till kvinnan som han ska ha sålt.

– Du är hennes hallick, hennes revisor, du är vd, säger förhörsledaren.

– Revisor såtillvida att jag har ett rätt bra sifferminne, svarar den förre anti-terrorchefen.

Äldre förmögna män runt Stureplan i Stockholm och i välbärgade villaförorter har han rekryterat som sexkunder, enligt kvinnan.

”Du är min lilla guldgruva”, ska han ha sagt till henne.

Polisutredningen har bekräftat hennes berättelse och bland annat avslöjat flera män och en hög chef inom försvaret som sexkund.

”Jag fick en historielektion med tonvikt på Wallenberg”, messar hon anti-terrorchefen efter ett möte med en annan förmögen sexkund.

Polisutredningen vittnar om att underrättelsechefen varit oförsiktig.

Han har betalt för hotellrummen med sitt eget kort och själv suttit i hotellets relaxavdelning och skickat upp kunder till kvinnan, enligt hennes berättelse och återskapade mobilmeddelanden.

Själv medger han att han av praktiska skäl bokat hotellrummen och att han varit medveten om att hon skulle sälja sex på hotellen.

Han har också tagit emot pengar i kuvert från sexköpare, enligt kvinnan, och träffat flera av kunderna.

En svensk hallick djupt insyltad i sexhandel, som också hade kunskap om Sveriges inre säkerhetspolitik, vore en dröm för Ryssland att rekrytera.

I en krönika direkt efter gripandet pekade jag på riskerna med hans agerande.

Och i polisutredningen om grovt koppleri läser jag nu om att han för flera år sedan varnats i ett tidigare förhållande som kretsade kring sex.

”Behövs det inte lite honey traps på underrättelsetjänsten”, frågade hans dåvarande älskarinna i ett mobilmeddelande som återskapats i koppleriutredningen.

”Helt rätt! Fast du verkar inte behöva någon vidare utbildning för att bli en fullfjädrad honungsfälla…”, svarade underrättelsechefen då.

Kvinnan som förra hösten anmälde honom för bland annat grovt koppleri tvekade länge. Han ska ha hotat med sina ”känningar uppåt”, att han jobbat nära dåvarande Säpochefen Anders Thornberg som nu är rikspolischef, och hon var rädd att han skulle ”planterat något”.

När hon till slut slog larm skickade hon en ljudfil med bekännelser till Thornberg, en hög chef inom Försvarsmakten och flera andra personer.

På häktet har underrättelsechefen själv ifrågasatt varför Säkerhetspolisen inte pratat med honom och uttryckt att han utgår från att Försvarsmaktens underrättelsetjänst, Must, har insyn i utredningen.

Han har krävt att slippa vara häktad eftersom det kan vara en ”säkerhetsrisk” med tanke på att aktörer som han ser som Sveriges fiender kan utnyttja situationen.

– Deras säkerhetstjänster jagar svagheter hos oss, det vill säga personer som dom på ett eller annat sätt kan närma sig för att få en ingång till underrättelse- och säkerhetstjänsterna i Sverige, uppger han i förhör.

Hans yrkesmässiga relation till Anders Thornberg – inget tyder på att de haft en privat sådan – och Säkerhetspolisen har av lätt insedda skäl visat sig vara av intet värde under polisutredningen. Det var till och med Säpo som genomförde en husrannsakan i jakt på bevis på den misstänktes tjänsterum.

Men utanför murarna har han fått stöd av mäktiga vänner inom Försvarsmakten. En av Sveriges högsta chefer inom försvaret, som också under en tid utsetts till försvarsattaché på en svensk ambassad av regeringen, säger i ett förhör i koppleriutredningen:

– Anklagelserna verkar helt osannolika. Det är inte den NN (namn på åtalad) jag känner.

En annan hög officer säger i polisförhör:

– Att han skulle ha ägnat sig åt allt detta och lyckats dölja allt, haft en sådan dubbelnatur, är helt otänkbart.

En person som antiterrorchefen haft kontakt med skriver i slutet av maj på eget bevåg ett brev till utredarna om sin häktade vän:

”Jag uppfattar hela anklagelseakten som ett falsarium. Jag är hundraprocentigt övertygad om hans oskuld.”

På torsdagen började kopplerirättegången mot underrättelsechefen. Han kom till tingsrätten i handbojor och kostym och bad vakterna att ta bort bojorna och servera honom vatten. Hans ord kommer stå mot kvinnans om vem som varit drivande i sexhandeln.

Åklagaren har inte valt att kalla fler vittnen utan fokuserar på stödbevisning i form av återskapad mobilkommunikation, hotellbokningar och kontoutdrag – totalt finns 669 sidor med den typen av dokumentation i polisutredningen som också avslöjar att underrättelsechefen tidigt var mån om att kvinnans sexhandel skulle vara ”diskret”.

”Diskretion är rätt enkelt”, skriver han till henne i december 2012.

”Du jobbar i underrättelsetjänsten så det överlämnar jag till dig”, svarar hon.

Nu riskerar han flera års fängelse och avsked från Försvarsmakten.