Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Anom och Encrochat kan fälla utpekade gängledaren

Efter att en död person hittats död på Årstabron i södra Stockholm riktades misstankarna mot en utpekad gängledare.
Den utpekade gängledaren har varit misstänkt i mordfallet på Årstabron i södra Stockholm.
Foto: MICHAEL HOFFMAN / BLÅLJUSBILDER

Den utpekade gängledaren från södra Stockholm har två gånger friats i rättegångar om mordförsök.

Nu kan Encrochat och FBI-fällan Anom bli hans fall.

Efter att först ha friats från misstankarna efter mordet på en före detta vän på Årstabron kom vändningen i ett paket från FBI.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en strid ström kommer nu rapporter om svenska kriminella som avslöjats under den globala polisoperationen Trojan Shield.

Det handlar om allt från Grodmansligans före detta ledare Kjell Johansson till grovt kriminella i Uppsala som jagats under lång tid och mängder av gängtoppar i storstäderna.

Ett intressant exempel som jag fastnat för är vändningen i utredningen av mordet på Årstabron i september förra året. En utpekad gängledare med lång bakgrund inom olika nätverk har varit misstänkt men som så många gånger tidigare såg det i förra veckan ut som bara de misstänkta torpederna skulle åtalas.

Den utpekade gängledaren har dömts till fängelse ett tiotal gånger för bland annat rån, utpressningsförsök och övergrepp i rättssak. Det längsta straffet fick han 2016 när han dömdes till tre års fängelse för grov misshandel.

Men han har också friats efter två olika rättegångar där han anklagats för mordförsök.

För ett antal år sedan dömdes han för mordförsök i tingsrätten men friades i hovrätten. I rättegångarna vittnade en före detta vän till hans nackdel.

Några år senare misstänktes han ha försökt mörda vännens lillebror. Enligt åklagaren var det en hämnd för vittnesmålet men mannen friades på nytt från mordförsök.

I flera år kopplades han samman med det kriminella nätverket Black Cobra i södra Stockholm men på senare år har han ansetts vara ledande inom Fagersjönätverket i samma område.

Under hans tid i Black Cobra anklagades gänget för att ta över restauranger och utpressa företagare på flera håll i södra Stockholm.

Hans bakgrund innehåller mycket av det som återkommer inom gängens värld:

Grovt våld, interna konflikter och en tystnadskultur som gjort det svårt för polis och åklagare att nå fram till fällande domar.

Samtidigt som polisens underrättelser pekade ut honom som fortsatt ledande inom Fagersjönätverket kom uppgifter om en splittring i gänget under förra året.

Polisen noterade att han verkade ha kommit på kant med en annan i ledarskiktet.

Tidigare hade de ofta synts tillsammans men plötsligt var det slut på det.

I september hittades den före detta vännen skjuten till döds på Årstabron i Stockholm.

Han hade tidigare under året utsatts för två mordförsök men attacken på Årstabron överlevde han inte.

Misstankarna riktades snabbt mot gängledaren efter de tidigare underrättelserna om splittring i Fagersjönätverket.

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen fick information om ett misstänkt beställningsmord där skyttarna fått betalt för att utföra ett dåd som arrangerats av andra.

Den utpekade gängledaren förhördes av polis och delgavs misstanke om brott men begärdes inte häktad. Två yngre män har suttit häktade efter mordet men brottsmisstankarna mot ledaren avskrevs formellt för några veckor sedan.

I stället planerade Lisa dos Santos, senior kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare, att åtala de två yngre männen inom kort.

Mordet på Årstabron såg ut att sluta som så många andra gänguppgörelser där polis och åklagare i bästa fall lyckas ställa några underhuggare eller torpeder inför rätta men ofta misslyckas med att sätta dit gängtopparna bakom morden.

En present från FBI blev vändningen i mordutredningens elfte timme.

Plötsligt satt Lisa dos Santos med dokumentation framför sig från Anom – meddelandeappen som FBI lurat kriminella att använda – och det hon såg bekräftade de tidigare misstankarna.

Hon drog snabbt slutsatsen att den utpekade gängledaren och en av hans kumpaner nu kan misstänkas för mord och att åtalet mot de yngre männen får vänta på att utredningen tar ett nytt grepp om hela det misstänkta beställningsmordet.

Lisa dos Santos vill inte gå in i detalj på vad chattarna från Anom innehåller men konstaterar att kriminella använt den här typen av chattar i tron att de varit säkra och kommunicerat i klartext. Det skiljer sig markant mot vad hon tidigare sett i sms-konversationer som präglats av kodspråk.

Den utpekade gängledaren sitter sedan tidigare häktad för medhjälp till ett mordförsök i Sollentuna. Han anklagas för att ha varit med i planeringen av en skjutning där han också ska ha försett skyttarna med vapen.

I den pågående rättegången har chattar från Encrochat under förra våren spelat stor roll.

Det var chattar som svenska utredare fick tillgång till efter att Encrochat knäckts av fransk polis.

Efter det misstänks gängledaren ha bytt till Anom – och även där ser nu polis och åklagare ut att till slut ha hunnit ikapp honom.

Sjöshult: Det innebär tillslaget för kriminella i Sverige

Expressens kriminalkrönikör om den stora internationella insatsen mot kriminella nätverk.

Kriminell ”influencer” gick bärsärk på hotellrum

Svensken en av de avslöjade i FBI:s fälla.

Fler krönikor om FBI-fällan