Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Ali Arrach, 20, körde ihjäl familjefar – får straffrabatt

Bilder på Ali Arrach från olika polisutredningar.
Foto: Polisen
Bilder på Ali Arrach från olika polisutredningar.
Foto: Polisen
Bilder på Ali Arrach från olika polisutredningar.
Foto: Polisen
Bilder på Ali Arrach från olika polisutredningar.
Foto: Polisen

Ali Arrach, 20, döms till tre år och tre månaders fängelse för att ha kört ihjäl en familjefar efter ännu en vansinneskörning.

Han har fått chans på chans av samhället: Ungdomsrabatter när han dömts för brott, lägenhet av socialtjänsten och ungdomsvård.

Han får nu på nytt ett stötande lågt straff eftersom det är fel på rättspraxis och rabattsystemet för unga kriminella.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ali Arrach var bara 15 år gammal när han flydde från polisen i närmare 200 kilometer i timmen på E4 norr om Stockholm sommaren 2015. Helikopterbilderna som visades i SVT:s ”Uppdrag granskning” skildrade en osannolikt riskabel vansinneskörning mot trafiken på E4.

Arrach har själv berättat att han började med brott redan när han var nio år gammal. När han nu döms för en dödskörning i Bandhagen i januari 2020 är det en fortsättning på en serie av återfall i brott som ofta handlat om snabba bilar, vansinneskörningar och brutala rån.

• 2015 dömdes han för en serie brott som skulle gett en vuxen drygt ett års fängelse men han fick två månaders sluten ungdomsvård. Eftersom han flera år tidigare varit tvångsomhändertagen enligt LVU innebar straffet ingen större skillnad.

• 2016 fick han på nytt sluten ungdomsvård i fem månader för brott som skulle gett en vuxen tre års fängelse. Det handlade om grov stöld, grov vårdslöshet i trafik, bilstöld, våldsbrott med mera.

”Prognosen för honom är inte god med tanke på att han såvitt framgår av socialtjänstens yttrande inte synes vara mottaglig för behandling”, står det i tingsrättsdomen från 2016.

Bilder från polisutredningar efter Ali Arrach tidigare brott.
Foto: Polisen

”Självfallet är det angeläget att Ali Arrach – som vid huvudförhandlingen gett intryck av att vara en intelligent ung man – kan förmås att fjärma sig från ett kriminellt tänkande och i stället börja bygga upp en framtid med studier och framtida arbete”, konstaterade tingsrätten också.

• Året efter dömdes han på nytt till sluten ungdomsvård för en serie brott.

• 2018 rånade han en bilägare brutalt och dömdes även för ytterligare ett rån och en serie andra brott till tre års fängelse. Om han varit över 21 år hade han fått fem och ett halvt års fängelse och, förhoppningsvis, suttit inne när familjefadern körde ut i korsningen i Bandhagen i vintras.

Arrach var vid dödskraschen sedan några månader villkorligt frigiven.

Ali Arrach efter gripandet i januari och bilen han körde vid dödskraschen.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Ali Arrach straffas nu av Södertörns tingsrätt med tre år och tre månaders fängelse för grovt vållande till annans död, grovt vållande av kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grov stöld. Han får på nytt ungdomsrabatt eftersom han fyller 21 år först i slutet av året.

Det låga straffet och den stötande straffrabatten ska jag snart återkomma till men låt mig först konstatera:

Ali Arrach har fått chans på chans av samhället. Han har fått ungdomsrabatt och ungdomsvård. Socialtjänsten har hjälpt honom med lägenhet och praktikplats.

Han har ändå fortsatt med brott och i en korsning i Bandhagen i januari slutade det med att en familjefar förlorade livet. Offrets sambo och hennes son skadades också svårt när vansinnesföraren Arrach körde in i deras bil i hög fart. Han har själv erkänt att han körde bilen vid dödskraschen.

Personutredningen som gjordes inför rättegången 2018 var en kuslig förvarning:

”De senaste åren har brottsligheten avsett stöld av dyrbara bilar och han har tagit stora risker i samband med bilkörning.”

Så sammanfattades Ali Arrach kriminella liv för drygt ett år sedan och i personutredningen konstateras också att han inte såg ”någon glamour” med att begå brott.

Han försäkrade att han ville ”bryta med kriminalitet”.

Det har varit ett återkommande tema när han ställts inför rätta och fått straffrabatter. I perioder har han också varit skötsam på behandlingshem för att i nästa stund rymma och begå nya brott.

Ali Arrach, 20, får nu tyvärr bara drygt tre års fängelse trots att Södertörns tingsrätt i domen skriver:

”Tingsrätten anser att Ali Arrach i det närmaste har varit helt likgiltig för andra människors liv genom sitt agerande att framföra en personbil i närmare

200 kilometer i timmen mot rött ljus i en trafikfarlig fyrvägskorsning varvid han i korsningen med full kraft körde in i en annan personbil.”

Kammaråklagare Angelica Runesson krävde i sin slutplädering om dödskraschen att straffet för en person över 21 år borde vara fyra års fängelse men i det här fallet kunde hon inte begära mer än tre års fängelse – och det finns två förklaringar till i stötande rättspraxis om dödskörningar och ungdomsrabatt:

• Högsta domstolen har slagit fast att en dödskörning ska straffas ”extra hårt” med tre års fängelse. Den vägledande domen kom efter att ett rattfyllo kört ihjäl en bebis.

Jag tror att jag talar för hela det allmänna rättsmedvetandet när jag konstaterar att det är alldeles för lågt.

Återfallsförbrytaren och Elsa, 14.

Men det var förklaringen till att återfallsförbrytaren som körde ihjäl Elsa, 14, i Orsa i november 2018 bara fick 2,5 års fängelse.

I fallet Ali Arrach tyckte åklagaren att straffet före ungdomsrabatt skulle bli fyra års fängelse med tanke på att han också skadade två personer svårt och körde en stulen bil. Det håller Södertörns tingsrätt med om.

• Men ungdomsrabatten innebär att en 20-åring som döms ska få 25 procents avdrag på straffet. De som är yngre får ännu högre rabatter enligt de tabeller som styr domstolarna.

Även här tror jag att jag talar för det allmänna rättsmedvetandet när jag konstaterar att ungdomsrabatten är helt orimligt. Om han begått brottet efter december i år hade straffet blivit drygt fyra års fängelse plus påbackning för återfall och villkorlig frigivning.

Ali Arrach är myndig. Det har daltats nog med honom. Samhället har gett honom nog med rabatt.

I Ali Arrachs fall innebär det att straffet för brotten är tre år, enligt tingsrätten, men han får också tre extra månader på grund av att han direkt återfallit i brott. De tio månader som han frigavs villkorligt efter det tidigare straffet ska han också avtjäna nu.

Det märks att tingsrätten griper efter varje halmstrå att öka på straffet så långt som praxis tillåter och motiverar bland annat de tre extra månaderna för återfallet med orden:

”Tingsrätten finner att Ali Arrachs återfall (lagtrots) visar att han varit likgiltig för samhällets grundläggande värden.”

Samhället måste skyddas från notoriska återfallsbrytare och uppenbarligen finns det ett behov av längre vårdtider och vård som fungerar – oavsett om det handlar om LVU, sluten ungdomsvård eller kriminalvård.

När Ali Arrach intervjuades av Petter Ljunggren i SVT:s ”Uppdrag granskning”, som sändes i september förra året, berättade han bland annat om tiden i fängelse: 

– Det är en låst fritidsgård för vuxna män. Det är inte så att du ställs på andra tankar här inne eller att det är jobbigt. Det är just nu bara en pausknapp i mitt liv, om ett tag påbörjas livet igen, jag trycker på play. Jag ångrar inte mina brott.

En man i 50-årsåldern, flera gånger tidigare dömd för rattfylleri och smitningsolyckor, är misstänkt för att ha kört ihjäl 14-åriga Elsa.