Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Åldern räddar inte Göran Zachrisson från fängelse

I dag hölls rättegången mot Göran Zachrisson efter grovt rattfylleri.
Göran Zachrisson i rätten.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Lundell dömdes nyligen för grovt rattfylleri till villkorlig dom och böter.Foto: MATTIAS HANSSON/TT / MATTIAS HANSSON TT NYHETSBYRÅN

I svensk lag finns en rad olika straffrabatter men äldre kan inte räkna med strafflindring när det handlar om kortare fängelsestraff för exempelvis grovt rattfylleri.

Därför ser det mörkt ut för Göran Zachrisson, 81.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tv-profilen Göran Zachrisson kom ut från rättegången med tårar i ögonen. I tio dagar får han nu vänta på besked om domen blir fängelse. Jag blev själv förvånad över åklagare Johanna Strids krav på ett så strängt straff för den 81-årige mannen på de anklagades bänk.

Särskilt med tanke på att jag nyss var med när en annan åklagare bara krävde villkorlig dom för den betydligt yngre Ulf Lundell som var fullare än Zachrisson när han togs av polis.

De olika åklagarkraven kan se ut som rättvisans lotteri men det finns ändå en logik i varför Göran Zachrissons grova rattfylleri kan straffas hårdare.

Han körde drygt en kilometer och färden slutade först efter att han kört upp på en trottoar och krockat inne i Djursholms centrum. I rättegången berättade ett vittne att Zachrisson körde ”väldigt vingligt”, att han under stora delar av den drygt kilometerlånga resan körde på fel sida vägen och att Zachrisson var nära att frontalkrocka med en mopedbil.

I Djursholms centrum var det också en del trafik och fotgängare i rörelse.

Den farliga körningen med motsvarande drygt en promille alkohol i blodet gör att det grova rattfylleriet bedöms hårdare än Lundells fyllekörning på den skånska landsbygden. Enligt rättspraxis ska domstolarna ta hänsyn till ”trafikfaran” när straffet döms ut.

Och Zachrisson kan inte räkna med straffrabatt på grund av sin ålder.

Svensk lag har en rad olika straffrabatter: Unga vuxna under 21 år kan räkna med en rejäl rabatt, den som blir av med jobbet på grund av domen får också sänkt straff och en brottsling som lyckas hålla sig undan i flera år får rabatt för att det gått lång tid mellan brott och dom.

Även dömda över 70 år kan räkna med strafflindring eftersom ett längre fängelsestraff drabbar äldre hårdare än yngre personer.

Men det gäller inte om det bara handlar om en eller två månaders fängelse, konstaterade åklagare Strid när hon krävde en månads fängelse för Zachrisson och hänvisade till en dom från Högsta domstolen från 2017.

Göran Zachrisson kan räddas av att han redan börjat en behandling mot sina alkoholproblem och att HD-domen också talar om att domstolarna kan undvika fängelse ”i det allra översta åldersskiktet”.

Men det ser onekligen mörkt ut för honom och det är konsekvensen av att svensk rättspraxis inte skonar äldre.