Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Akilovs insikt: Andra fångar avskyr hans terroristdåd

ÖREBRO.Terroristen Rakhmat Akilov har nu till slut kommit till insikt om att andra fångar avskyr det han ”gjort mot Sverige”.

Han är med på videolänk från superbunkern Fenix under rättegången om en påstådd misshandel han utsatts för – men blir inte trodd och den åtalade frias.

I fängelset har han förändrats: Skägget är välansat, håret kortklippt på sidorna och ansiktet har fått kraftigare anletsdrag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett drygt år efter händelsen på Kumlas säkerhetsavdelning Fenix var det på tisdagen dags för rättegång i Örebro tingsrätt. En före detta Kumlafånge har åtalats för misshandel av Rakhmat Akilov men rättegången blev en besvikelse för terroristen. 

Efter flera månader i en cell på häktet, där lampan alltid var tänd enligt Akilov, och ytterligare fyra månader på isolering var det tänkt att han skulle börja avtjäna sitt straff med andra fångar i början av augusti förra året.

Kriminalvårdarna noterade direkt att stämningen blev obehaglig på Fenixavdelningen. Två andra fångar fanns där: Al Amin Sultan som dömts till livstids fängelse för terrorbrott samt en gängkriminell som som dömts för grovt vapenbrott.

Gängmedlemmen ska ha gått in på Akilovs rum och vad som hände efter det finns det två versioner av. Akilov hävdar att han misshandlades med ett 20-tal slag och blödde kraftigt efteråt.

– Han slog som en robot, sa IS-terroristen själv under tisdagens rättegång.

Den misshandelsåtalade före detta Kumlafången nekade och hävdade att det var Akilov som attackerade honom när han kom in på rummet för att presentera sig och att han slog tillbaka i självförsvar.

Akilov under terrormålet och vid gripandet.

Bostadsrummen på Fenix är inte videoövervakade så åklagaren fick luta sig mot två kriminalvårdare som kom till Akilovs rum under tumultet. Men de såg inte att några slag utdelades och noterade varken blåmärken eller blodvite.

Terroristen som mördade fem personer och försökte mörda ytterligare 119 på Drottninggatan den 7 april 2017 har i polisförhör noterat att ”andra intagna är arga” på honom och sagt att livet på anstalterna är ”lite farligt”. I rättegången får han frågan vad det beror på och svarar att det beror på det han ”gjort mot Sverige”.

Det låter som om konsekvenserna av terrordådet har börjat sjunka in hos Rakhmat Akilov.

När hans anstaltsplacering utreddes förra året påstod han att ”han tillstår gärningarna men anser sig vara berättigad till dem och inte känner någon skuld, samt att han hade ambition att döda och skada fler”. I utredningen stod det också: ”Rakhmat Akilov erkänner inte den svenska domstolen utan svarar endast under IS lagar och domstolar.”

Den före detta Kumlafången som åtalats för misshandel säger själv att han såg på Akilov som ett ”monster” när han kom in på avdelningen men lade också till att han ”inte behövde misshandla honom” på grund av det.

Akilov lyssnar med ett nollställt ansikte under rättegången.

Bilden av honom på videoskärmen visar hur han förändrats efter rättegången om terrordådet. Då var han avmagrad i ansiktet, skägg och hår var utväxt.

På bilden från Hallfängelsets Fenixavdelning har han en blå tröja och ser ut att ha gått upp i vikt. Håret på huvudet är kort och tycks vara rakat på sidorna, skägget är också kort och välansat.

Han tackar nej till tolkhjälp. IS-terroristen tycker att hans svenska nu är tillräckligt bra för att förstå rättegången och lägga fram sin berättelse.

Örebro tingsrätt meddelade dom efter en kort överläggning och rättens ordförande slog fast att Rakhmat Akilov överdrev när han berättade om händelsen samt att det var en brist att eventuella skador inte dokumenterats.

Då hade videolänken mellan Rakhmat Akilov på Hallfängelset, där han nu sitter, och tingsrätten redan kopplats ned.