Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

23 av skotten mot Eric Torell var lagliga

Eric Torells funktionsnedsättning, att han bara hade ett leksaksvapen när han sköts tills döds och att poliserna avlossade över 20 skott hade ingen avgörande betydelse för åtalet mot de tre polismännen.

Det är bara de två skotten som träffade Eric Torell i ryggen som åklagaren anser vara brottsliga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Eric Torells död en tidig augustimorgon på Norrbackagatan i Stockholm har väckt starka känslor och det är inte konstigt med tanke på vad som varit känt om fallet: Han hade Downs syndrom, de suddiga bilderna från platsen har visat ett leksaksvapen och polisen sköt 25 skott mot honom.

Slutsatsen har varit att Eric Torell inte kan ha utgjort någon fara och krav har ställts på att poliserna ska straffas för hans död.

Slutsatsen av åtalet mot två av de tre poliser som avlossade skotten på Norrbackagatan är att de inte åtalats om de bara skjutit mot Eric Torell när han var vänd mot poliserna.

De åtalas för tjänstefel eftersom två skott från deras vapen träffat Torell i ryggen. Polisen som sköt det direkt dödande skottet åtalas också för vållande till annans död.

Det finns inga belägg för att den tredje polisen skjutit mot Eric Torell när han vänt ryggen mot poliserna och åklagaren accepterar att de tre poliserna sköt i nödvärn så länge Torell var vänd mot dem – och förklaringen till det är:

Poliserna uppfattade inte att han hade Downs syndrom och var funktionsnedsatt. Tre andra vittnen i utredningen från natten säger att de inte heller förstod det, eller förstod det först på nära håll.

Polisens förstärkningsvapen MP5 överst, Eric Torells leksaksvapen under.

Poliserna trodde att Eric Torell hade ett riktigt vapen och samma slutsats drog andra vittnen som mötte honom under natten. Det var därför polis larmades till platsen. En rekonstruktion och jämförelse mellan ett riktigt vapen och Eric Torells leksaksvapen gör också att åklagaren inte kan avfärda att poliserna uppfattade det som ett hot från ett skarpt vapen.

Polisernas rekonstruktion av mötet med Eric Torell i en portal. Poliserna backar ut och Torell skjuts till döds på en innergård.

Polisens insats har också fått kritik eftersom larmet om en beväpnad man, som senare visade sig vara Eric Torell, kopplades till tidigare hot från en man som hotat att skjuta en polis och utföra ett sprängdåd på samma adress. Den mannen satt inlåst under den aktuella natten men åklagaren menar att det inte spelade någon roll eftersom mannen i ett mejl skrivit: ”Om/när jag blir gripen ska andra ta vid.”

Det gjorde att det inte var fel att varningsmarkeringen fanns kvar, enligt åklagaren.

Först när Stockholmspolisens insatsstyrka var på plats inleddes försöken att rädda Eric Torells liv. Poliserna som skjutit mot honom vågade inte gå fram med tanke på att det funnits uppgifter om sprängämnen och det gjorde att vården dröjde 13-15 minuter.

Inte heller det ingår i åtalet om tjänstefel med tanke på ingångsuppgifterna. Rättsläkare har också konstaterat att skottet i ryggen var direkt dödande och att Eric Torells liv inte ens hade gått att rädda om han fått vård direkt.

De två poliserna som åtalats för att ha skjutit mot Eric Torell nekar till brott. Om åklagaren misslyckas med att bevisa att de måste ha förstått att han vänt ryggen mot dem kan fallet sluta med friande domar.

Polisrekonstruktion med ett riktigt vapen till vänster, Eric Torells leksaksvapen till höger.

Den tredje åtalade – polisbefälet som ledde insatsen på plats – anklagas för tjänstefel eftersom åklagaren anser att han utsatt poliserna för fara på plats på grund av misstag på platsen. Han träffade bland annat på Eric Torells pappa som berättade att sonen var på rymmen i området men tyvärr kopplade polisinsatschefen inte den informationen till sökandet efter den beväpnade mannen.

Med facit i hand låter det som ett av flera felbeslut under natten som slutade med att Eric Torell dog, men tyvärr har polisen inte facit i hand när de ställs inför svåra situationer.