Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

16-åringen dolde mordiska fascinationerna för mamma

En tonåring står inför rätta för mordet på Peter Plax.

Hennes son dödade Peter Plax men hon hade inte en aning om hans hemligheter: Extremt våldsamma klipp på nätet och fascinationen för en ”likgiltig mördare”.

I polisförhör beskriver mamman pojken som ”lugnet själv”.

Han var en osynlig fara.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Genom årens lopp har jag läst åtskilliga förhör med mammor som berättat om barn som begått grova brott och det har ofta handlat om en förtvivlad kamp för att rädda barn på glid åt fel håll.

Förhören med föräldrarna till den 16-årige pojken som erkänt att han mördat sin jämnåriga kamrat Peter Plax med en yxa vid Rösjön i Sollentuna i somras är raka motsatsen.

I polisförhöret beskriver mamman sin son som en person ”inte tar plats” men som gick ut skolan med ”mycket goda betyg”. Han gillade att kolla på filmer och serier och läste en del ”vuxenböcker” för att kunna samtala med äldre, enligt mamman.

Pappan beskriver i polisförhör sonen som ”lite nördig”: Han gillade att umgås med familjen, cyklade alltid med hjälm och var ointresserad av tjejer. Sociala medier brydde han sig inte heller om och det var först under förra året som han ville ha en smartphone.

– Han har alltid varit lugnet själv och aldrig visat våldstendenser, har mamman berättat för polisen.

Hon hade inte en aning om att han tittade på våldsamma videoklipp på nätet med människor som var med om olyckor, skjutningar och avrättades. Polisutredningen visar att han dagarna före mordet bland annat sökte efter ”gang shooting scene”, klipp med Anders Breivik och att det fanns blodiga bilder på våldsoffer i hans mobil.

Under hela sommarlovet hade han planerat att döda en människa och i polisförhör berättar han att inspirationen bland annat kom från den existentiella boken ”Främlingen” av Albert Camus från 1942 som handlar om en likgiltig mördare.

Samtidigt umgicks pojken under sommaren med familjen och de åkte bland annat på en herrgårdsweekend.

Kvällen som slutade med yxmordet skulle familjen egentligen varit hemma och spelat sällskapsspel men planerna ändrades och sonen lämnade hemmet för att träffa Peter Plax vid Rösjön.

Mamman berättar att han då hade med sig en svart ryggsäck men hon hade ingen aning om att det låg en yxa i den.

På kvällen tappade hon kontakten med sin son. Hon skickade ett sms men han svarade inte.

Pappan åkte då hem till Peter Plax föräldrar. Han möttes av polis och Peters pappa Dmitri Plax som meddelade att sonen var död. En polis bad att gärningsmannens pappa skulle följa med och han fick då veta att sonen ringt 112 och sagt att han dödat Peter.

– Allt känns helt surrealistiskt, berättar pappan senare i ett polisförhör om den stunden.

Peter Plax och pojkens föräldrar hade uppenbarligen inte en aning om att pojken var en likgiltig mördare. Faran var osynlig.

Rättegången mot den 16-årige pojken avslutades i veckan i Attunda tingsrätt. Först nekade han till mord eftersom han hävdade att han inte haft ”uppsåt” att mörda.

Men i slutet av rättegångens första dag erkände han, tog på sig ansvar för mord och gick med på att betala skadestånd till Peter Plax anhöriga.

I polisförhör har han berättat detaljerat om mordkvällen men i tingsrätten svarade han enstavigt och kort på åklagarens frågor. Han krävde också att Peter Plax anhöriga inte skulle vara i rättssalen under förhöret eftersom det gjorde det svårare för honom att berätta. De anhöriga gick med på att följa förhöret från ett medhörningsrum i tingsrätten.

En rättspsykiatrisk undersökning har kommit fram till att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordet och att han därför ska dömas till sluten psykvård, och inte ungdomsvård.

Pojken och hans advokat ifrågasatte den slutsatsen under rättegången och krävde att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska psykundersökningen. Åklagaren och målsäganden motsatte sig det och Attunda tingsrätt tyckte inte heller att det var nödvändigt.

Det innebär att pojken med all sannolikhet kommer dömas till sluten psykvård på obestämd tid – och inte ett tidsbestämt straff – när domen kommer den 18 november. Tills dess är han kvar i häkte.