Expressen ber om ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
I måndagens Expressen publicerades en krönika av Natalia Kazmierska under rubriken "Stäng av autopiloten, Lottie!"
Krönikan var en attack på fenomenet charterresor och arrangörernas sätt att lansera de olika chartermålen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
I krönikan användes Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson som symbol för hela charterbranschen. Hon kunde också uppfattas som ansvarig för marknadsföringen av charterresor. I krönikan påstods dessutom att Fritidsresor är Sveriges största sexresearrangör. Det påståendet är inte korrekt och borde inte publicerats. För detta ber jag om ursäkt. Och om några av formuleringarna i krönikan dessutom uppfattats som en kränkning av privatpersonen Lottie Knutson ber jag oförbehållsamt Lottie Knutson om ursäkt. Det har aldrig varit meningen.

PER-ANDERS BROBERG stf ansvarig utgivare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag