Lena (till vänster) och Elenor piffar till sig inför en kväll på stan. Foto: Ellinor Collin
Lena (till vänster) och Elenor piffar till sig inför en kväll på stan. Foto: Ellinor Collin

Erik och Carl trivs bäst som kvinnor

Publicerad
Uppdaterad
Under 55 år undertryckte Erik, 61, sin lust att gå i damkläder.
- Jag var så rädd att någon skulle tro att jag var bög.
Nu raggar han tjejer - klädd som dam.
- Det händer att jag snor brudar framför ögonen på andra män.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
För tre år sedan var Lena Berg, 61, och Elenor Betina, 75, enbart Erik och Carl, militär respektive tekniker.
Idag är de väninnor med samma intresse - att klä sig i kvinnokläder.
Driften kom tidigt. Carl minns att han redan i 5-årsåldern provade sina systrars klänningar.
- Jag mådde bra av det. Inget sexuellt, men det kändes varmt om hjärtat.
Både Erik och Carl växte upp i en tid då män inte tilläts att bete sig som "fruntimmer". Behovet av att klä sig i kvinnokläder bevarade de därför längst in i hjärtat. Ingen skulle någonsin få veta.
Erik trodde att han var sjuk. Han försökte kuva driften men ibland gick den inte att hejda.
Som den där gången när han i ett ryck lämnade fru och barn, tog med sig den gömda plastkassen med kvinnokläder och åkte ut i skogen och bytte om. Att inte kunna kväva behovet kändes fruktansvärt. Han eldade upp sina kvinnokläder och satte sig på en sten och grät.
- Det var hemskt, som att döda en del av sin personlighet.

Extra maskulint

Han började bete sig extra maskulint för att ingen skulle misstänka något.
Drog nedlåtande skämt om homosexuella, odlade skägg och gick med i det militära.
Carl däremot klädde om några gånger med sin fru, som till slut tröttnade.
- När vi fick barn slängde jag damkläderna.

Kom ut som änkling

Det var först som änkling han började överväga att komma ut. En dag klev han upp, rakade av sig skägget och gick ut på stan i klänning, peruk och gul damkappa. Han tågade rakt in på skönhetssalongen.
- Hej, jag är transvestit och jag vill lära mig hur man sminkar sig. Expediten föreslog en brudsminkning. Samtidigt passade jag på att ta hål i öronen och noppa ögonbrynen.
För Erik tog processen längre tid. Efter att ha separerat började han försiktigt leva ut sina känslor. Han klädde om men gömde sig hemma med persiennerna neddragna.
- Jag trodde att folk skulle skratta ut mig om de fick syn på mig. Att hela min värld skulle rasa samman.
Men behovet av att visa sig offentligt växte.
Första gången Erik gick ut som Lena var han skiträdd. Det var mitt i natten och han kastade sig ut för att rusa två varv runt huset - iklädd klänning och högklackat.
- Det var en fantastisk känsla men det var ju inte en käft ute, säger han och skrattar.

Vill ta ut svängarna

Idag lever Erik som Lena när han känner för det. Hans familj och vänner vet om att de ibland träffar Lena, ibland Erik.
Carl däremot har valt att leva som Elenor till 90 procent.
Är du inte mer kvinna då?
- Nej, jag är alltid man, men en man som tycker om att klä sig i kvinnokläder. Jag är gammal nu och måste ta ut svängarna innan det är för sent.
Han gör allt omklädd till Elenor - hämtar barnbarnen på dagis, går till tandläkaren och åker till sjukhuset. Allt utom simmar på badhuset. Då är han Carl.
Hur gör du när du som Elenor närmar dig kvinnor?
- Jag gör som jag brukar göra. Jag träffar en kvinna nu och jag är Elenor med henne större delen av tiden utom när vi är fysiska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag