Emanuel Karlsten: Konspirationerna och ordkrigen haglar på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Hela världspressen riktade sina blickar mot Sverige och en åklagarmyndighets flackande beslut.
Ett av världens största internetsnillen, jagad för sina publiceringar och nu plötsligt anklagad för våldtäkt i Sverige.
Det är klart att det kliade i varenda kon- spiratorisk gen både du och jag har.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det blev en konspirationernas och ordkrigens dag i går. Knappast oväntat, men nog så fascinerande att följa. Hur diskussionen långsamt tappar proportioner. Från att först vara förvirrad tillatt börja gräva skyttegravar och till sist mynna ut i öppet krig.
Den ena sidan som fyrkantigt poängterar det omöjliga i att förhålla sig till något annat än fakta - om anmälningar, anhållan och åklagare.
Den andra sidan, den konspiratoriska, letar efter tecken. Ser ledtrådar där andra ser ord och mönster där andra serkonstateranden. Och just den här sidan hade ovanligt mycket att välja mellan igår.

Först ut var Wikileaks som via Twitter slog fast hur de var "varnade för fula knep" och att Expressens avslöjande blev det första i raden.Underförstått låg USA bakom. Svenska exempel var inte långt borta.
Debattsajten Newsmill publicerade en artikel med rubriken "Underrättelsetjänst har sannolikt gillrat en fälla för Assenge". Artikeln var skriven av Anders Jallai, författare till en spionroman, och byggde på att de två svenska kvinnorna egentligen var agenter som snärjt Assange till sex för att smutskasta hans arbete. "Inget nytt inom under- rättelsetjänsterna", menade Anders Jallai. Senareunder dagen fick artikeln stort utrymme även på Dagens nyheters webbsida.

Snart hade Julian Assange lyckats förmedla en dementi till anklagelserna och meddela att han skulle överlämna sig självmant till polisen. Plötsligt fick de flesta svårt att värja sig förkonspiratoriska idéer. Varför skulle en oskyldig självmant överlämna sig till polisen? Han är ju snygg, varför skulle han behöva tvinga till sig sex?
Expressen var nyttiga idioter, Bonnier samarbetade med CIA, Piratpartiet hade planterat saken för att visa hurskör tryckfriheten är. Det medierna rapporterade om var skevt och borde riktas mot de båda kvinnornas egentliga agenda. Men allra helst borde det inte ha skrivits någonting.
Allra minst Julian Assanges namn - oavsett allmänintresse - eftersom det spelade USA i händerna.

I dag tar historien en ny vändning och vi kan gissa att det sista ordet inte är sagt. Åtminstone inte när det gäller konspirationsteorier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag