Elisabet Höglund: Bördan vilar tungt på Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det är synd om Mona Sahlin. När hon valdes till partiledare 2007 såg det mesta ljust ut. Partiet hade fått den ledare det ville ha. Hon var kvinna, ungdomlig, orädd och med lång politisk erfarenhet. Efter att själv på 90-talet ha gått igenom ekluten, såg många henne som stärkt och pånyttfödd.
Idag - två år senare - är hon knäckt, nästan skygg. Hennes självförtroende verkar vara raserat. Vad hon än säger, blir det fel. Och det handlar inte bara om AMF-skandalen, som i ett längre politiskt tidsperspektiv är en struntsak. Sahlins kräftgång startade långt innan Wanja Lundby-Wedins dumheter avslöjades.
I den senaste väljarbarometern nådde Socialdemokraterna historiskt låga 33,5 procent. I popularitetsligan har Sahlin gått samma väg. Bland partiledarna ligger hon på näst sista plats. Bara Lars Ohly ligger bakom henne.

På fredag är det 1 maj. Då ska S-talarna försöka blåsa nytt hopp i sina besvikna väljare. Det kommer inte att lyckas. 7 juni är det val till Europaparlamentet. Då kommer den första "riktiga" fingervisningen om det Socialdemokratiska partiets ställning i väljarkåren.
Om mindre än 17 månader är det riksdagsval. Som det ser ut idag, måste det till ett mirakel för att Mona Sahlin ska kunna föra partiet tillbaka i regeringsställning. Hennes utgångsläge är uselt, trots att det med sjunkande tillväxt och skenande arbetslöshet borde vara tvärtom.

Istället är det
Fredrik Reinfeldt som går från klarhet till klarhet och tycks vara immun mot den ekonomiska verklighet som omger honom.
Eftersom Reinfeldt hittills gjort det mesta "rätt", har det varit svårt för Sahlin och hennes två satellitpartier att driva en oppositionspolitik som känts som ett nödvändigt alternativ.
Och när inte själva politiken lockar, ja då vilar bördan tungt på partiledaren. Då är det hennes uppgift att med sin personlighet, utstrålning, lyskraft och trovärdighet locka över väljarna. Det har Sahlin inte lyckats med.
Det socialdemokratiska partiets valstrateger borde börja bli oroliga nu. För dem finns två alternativ: antingen att behålla Mona Sahlin och kanske förlora valet eller att byta ut henne och ge partiet en ny chans. Frågan är vilket scenario som är det mest mardrömslika.

Själv tror jag
på den senare lösningen, eftersom partiets intressen alltid måste gå före partiledarens. Och det finns bara en tänkbar efterträdare: Sven-Erik Österberg, partiets gruppledare i riksdagen och tidigare biträdande finansminister. Han ingår sen i fredags som arbetsmarknadspolitisk talesman i Mona Sahlins så kallade inre kabinett.
Österberg är för många en doldis. Han har aldrig gjort mycket väsen av sig. Men han är djupt respekterad, känns äkta och hederlig. En "klok karl" helt enkelt. Han har ett gediget förflutet som bondson i Västmanland, har varit lant- och skogsarbetare och senare ombudsman i Skogsarbetareförbundet.
Han är alltså till skillnad från Sahlin ingen politisk broiler. Han har faktiskt haft ett "riktigt" jobb. Hans erfarenhet av kommunalpolitik är också lång, bland annat som kommunalråd i Skinnskatteberg.

Varför Sven-Erik Österbergs namn aldrig nämndes när partiet letade efterträdare till Göran Persson var, att han hade "fel" kön. Han var man. Partiet skulle ha en kvinna.
När jag mötte Sven-Erik Österberg i riksdagen häromveckan och berättade för honom att jag tänkte lansera honom som ny socialdemokratisk partiledare, såg han smickrad ut. Han protesterade inte heller.
I slutet av oktober håller Socialdemokraterna ordinarie partikongress. Att välja ny partiledare mindre än ett år före ett val är förstås lika okonventionellt som vanskligt, men tanken måste ju ändå kunna föras fram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag