Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elaf Ali

Vi måste sluta tro att alla muslimer är extremister

Det pratas om rätten till burka eller niqab, men nästan aldrig om varför enbart kvinnor ska bära den. Eller varför de bär den.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det gör ont i mig varje gång jag möter en kvinna med heltäckande slöja och hennes man går bredvid med shorts och T-tröja. Vilken tur att hon bor i Sverige där vi inte har riktigt varma sommardagar, hinner jag tänka innan de försvinner. Men situationen är mycket mer komplex än så.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag läser den ena texten efter den andra som handlar om att vi inte ska lägga oss i hur folk lever: Om någon vill vara gift med fyra fruar och täcka sig från topp till tå så ska de få göra det. Jag blir ledsen när jag ser människor som annars är kloka resonera på det sättet, men inte förvånad. För de har inte vuxit upp och kämpat mot förtrycket. De har vuxit upp och tagit friheten för given.

Det pratas om rätten till burka eller niqab, men nästan aldrig om varför enbart kvinnor ska bära den. Eller varför de bär den. Kvinnor räknas som mäns egendom och ska inte attrahera någon annan än sin man. Därför ska hon täckas när hon är utomhus eller i ett rum bland andra män. Men inte någonstans i Koranen nämns niqab eller burka. Det är en personlig tolkning som vissa väljer att göra. De flesta muslimska kvinnor nöjer sig med ett plagg som går ner till knäna och en slöja.

I Sverige är det olagligt att ingå månggifte. Ändå finns nästan 300 fall av bigami och polygami registrerade hos Skatteverket. Om en man inte haft någon anknytning till Sverige när han ingått månggifte, så är det fritt fram för honom att bosätta sig i Sverige med alla sina fruar.


LÄS MER: Det här gäller för burka, niqab och hijab i Sverige och i världen 


Det problematiska i detta är att dessa personer inte är här på semester. De är här för att stanna. Hur kan då något annat än svensk lag gälla? Vi kan inte leva på olika villkor i Sverige beroende på härkomst eller religionstillhörighet. 

I Koranen står det att om en man inte litar på att han kan behandla en änka eller faderlös tjej med respekt så är det bättre att han gifter sig med henne. Det uppkom för länge sedan när fler män än kvinnor dog i krig, vilket resulterade i en stor del av befolkning var ensamstående kvinnor.

Men Mellanöstern har inte alltid sett ut som det gör nu. När jag kollar på mina föräldrars gamla skolfoton ser jag min mamma och hennes väninnor i likadana kläder som jag bär i dag. Min pappa fick en chock första gången han hälsade på i Irak efter mer än tio år i Sverige. Plötsligt var alla kvinnor beslöjade och allt var uppdelat mellan könen. Politisk islam hade tagit makten och lagarna kom att styras av religion. 

Även om kvinnorna själva säger att de inte vill bli hjälpta så borde Sverige som land inte sända ut signaler om att vi accepterar en sådan kvinnosyn.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Därför blir jag ledsen när jag ser vissa i Sverige ta så lätt på frågor som handlar om jämställdhet mellan könen när det kommer till religion. Majoriteten av oss har flytt hit för att slippa förtrycket – och här ska det tolereras? Även om kvinnorna själva säger att de inte vill bli hjälpta så borde Sverige som land inte sända ut signaler om att vi accepterar en sådan kvinnosyn.

De som ingår månggifte och bär niqab utgör en liten del av islam. Alla muslimer jag känner är emot månggifte. Jag skulle inte ens använda ordet muslim för att beskriva dem. Därför blir det så fel när vissa politiker inte vågar ta i dessa frågor av rädsla för att smutskasta en hel religion och kultur. Ni måste förstå att det gör ni inte. Det är som att ifrågasätta en extrem, konservativ grupp inom kristendomen.

Våga prata om dessa frågor och sluta tro att alla muslimer är extrema.