Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Elaf Ali

Det är inte bara slöjan som är förtryckande

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har en tjejkompis som var tillsammans med sin pojkvän i två år. Hon ville att han skulle konvertera, så att de kunde vara öppna med sin relation och gifta sig. Men han vägrade och det tog slut. Fast de älskade varandra. Han tillhörde fel religion enligt hennes föräldrar och släkt.

En annan kompis träffar sin kille i smyg. Hon är 24 år men är förbjuden att ha kärleksrelationer för sin religion. Han kommer aldrig få träffa hennes familj. Varje gång de hälsar på gömmer hon undan alla spår av att en kille ibland befinner sig i lägenheten.

Eller tjejen jag lärde känna som var tvungen att gifta sig vid 19 års ålder på grund av sin tro, för att få bo ihop med sin pojkvän. Hon är inte säker på att hon vill vara med honom resten av livet. Eller ens om fem år. Men giftermål är enda sättet för dem att få vara tillsammans nu.

En annan vän till mig blev för inte så länge sen oplanerat gravid. Hon tror på riktigt att Gud kommer straffa henne om hon gör abort. Att Gud ser allt och inte glömmer. ”Klarar jag mig i jordelivet kommer han bränna mig i helvetet.” Hon vill inte behålla barnet, men ser ingen annan utväg.

Ingen av de här fyra tjejerna får agera fritt efter egen vilja. Att bryta med familjen och släkten vågar ingen av dem göra. Deras föräldrar umgås med likasinnade och att följa religionens regler är normen.

Vi har hört och läst massvis om unga kvinnor vars frihet är kraftigt begränsad i religionens och traditionens namn. Jag är själv en av dem som berättat. Ändå är det kanske inte riktigt som du tror. För det här är inte ytterligare en text om islam och det förtryck muslimska kvinnor utsätts för. Ingen av de nämnda kvinnorna är muslim. En är ortodox kristen, de övriga är hindu, pingstvän och katolik. 

De flesta religioner har en liknande grund. Kvinnoförtryck maskerar sig i traditioner och seder. Exempelvis som vid bröllop, där pappan ska lämna bort sin dotter. Fint, tänker många. Men det kommer ifrån att pappan ansågs bära ansvaret över dottern och lämnar över det till den blivande mannen. Det är aldrig mamman som går med dottern, och ingen av föräldrarna lämnar bort sonen.

Jag är själv inte troende, men jag har släktingar som blir trygga av sin tro. De skulle aldrig tvinga den på någon annan eller döma någon som lever annorlunda. Jag skulle aldrig säga åt dem att överge sin religion. Och majoriteten inom alla religioner är lika förnuftiga som dem.

Men jag måste ändå konstatera att i alla de fall där mina vänner inte får bestämma över sina egna livsval, handlar det alltid om familjer där religion har en stor plats. Jag har aldrig varit med om att någon av mina icke-religiösa vänner blivit kontrollerade eller fått sin frihet inskränkt.

Inom islam får inte kvinnor sitta med männen i moskén, eller vara imam. Elisabeth Sandlund, kristen debattör och tidigare chefredaktör för tidningen Dagen, sa en gång att hon inte hittade ett enda bibelord som stöder idén om äktenskap mellan människor av samma kön. ”Nej, men du hittar desto fler bibelord som stöder tanken att kvinnor ska hålla tyst, så var försiktig med Bibeln”, svarade K G Hammar, före detta ärkebiskop.

När det handlar om religion är ofta de mest konservativa – och kvinnoförtryckande – de som är bokstavstroende. Oavsett religiös tillhörighet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!