Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diamant Salihu

Zlatan har fått konkurrens av Tarzan

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Alexander Skarsgård.
Foto: Karina Ljungdahl / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I djurens rike är alfahanen flockledaren som äter först och väljer vem han ska para sig med. I helgen såg jag på nära håll en alfahane i människans rike.

Han grymtade djuriskt och skrålade som en törstig viking. Blicken var självsäker. Kroppsspråket dominant, som om han vore ledaren i en hungrig vargflock.

Jag pratar inte om DEN alfahanen. Zlatan Ibrahimovic var upptagen med att näta i Premier league med Manchester United. Den jag pratar om var i Göteborg på festivalen Way out west.

Det sägs att Zlatan har förmågan att få makthavare att bli stumma, stirriga och så kissnödiga av nervositet att de fumlar med telefonen när de ber om att få ta en selfie. 

Zlatan har varit den svenska vargflockens givna ledare i många år. Men nu har han konkurrens av Tarzan. Jag pratar förstås om skådespelaren Alexander Skarsgård.

Alfa är ett uttryck som kan kopplas till hanar bland vargar, babianer och människor. Alfahanar bland människor beskrivs ofta som socialt dominanta män som traditionellt kan få många kvinnors beundran. De kan även skapa en osäkerhet bland andra män.

Några kännetecken brukar beskriva en typisk alfahane. Längden är en sådan egenskap och signalerar dominans. Sorry, Lionel Messi.

En mörk röst kan ha samma effekt. Jag antar att det finns män och kvinnor som inte håller med. Men ni kan ju reflektera känslan George Clooney väcker jämfört med manliga skådisar med ljusa röster.

Inte helt förvånande har utseendet betydelse. Ett traditionellt vackert och symmetriskt ansikte utstrålar dominans och det är tydligen sådana gener kvinnor generellt vill föra vidare till sina barn.

Jag vill betona att det inte gör dig till alfa för att du är chef på jobbet eller styr ett stort företag. Anställda får betalt för att göra sitt jobb, men skulle nödvändigtvis inte följa chefen ens till Ica för att köpa en lunchsallad. Om de inte fick betalt, förstås. Det finns också gott om självutnämnda ledare, som tvingar flocken att följa efter. De är på låtsas. Riktiga alfahanar anstränger sig inte. Andra väljer att följa dem.

Jag tror att många håller med om att Zlatan och Tarzan... Alexander, menar jag, är personer som är typiska alfahanar. Jag behöver knappast påpeka att kvinnor i min omgivning håller med. Att båda är enormt framgångsrika gör inte saken sämre.

I Göteborg blev jag som många andra fascinerad av Skarsgård. Han var ständigt omgiven av kvinnor och män. De sistnämnda tonade dock bort som statisterna i senaste Tarzanfilmen. Vanliga snubbar fick bara acceptera sin plats i näringskedjan. En kväll kom ett sällskap grabbar som annars skulle betraktas som "inne" till vip-området på klubben Yaki-Da. De hade bokat middagsbord. Men hovmästaren kliade sig på hakan. Det fanns ingen bokning. På deras platser satt i stället Tarzan och hans vänner.

Även det kännetecknar en riktig alfahane, i synnerhet en som är superkänd. Han får bord på en fullbokad restaurang. Slipper krångel. Ingen protesterar. Det blev så tydligt när Skarsgård vevade armen i luften och fick alla på klubben att sjunga allsång till Kentas "Just i dag är jag stark". En låt synonym med Hammarbysupportrar. I hjärtat av Göteborg.

Även i fiendeland är en alfa respekterad.

Mitt i allsången önskade jag att också Zlatan var där. Hade han sjungit med eller hade Skarsgård bett Zlatan om en selfie?