Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diamant Salihu

Negativt tänkande – vägen till framgång

Jag hörde honom klaga och blev glad inombords.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Min vän berättade hur han stressat hem tidigare från jobbet. Vattnet forsade hejdlöst från vattenkranen i köket. Han ringde runt till affärer och traskade i snökaoset över halva Stockholm för att hitta rätt pyttedel till kranen. Han lyckades få den gratis! Sen lyckades han lösa problemet utan en dyr rörmokare. Efter att ha sparat tusenlappar ville han också passa på att ta itu med stoppet i toaletten. I brist på lämpliga verktyg tryckte han handen i en påse och började gräva. När det inte fungerade tog han sig tillbaka till stan, köpte en avloppsrensare, ett verktyg proffsen brukar använda. I farten köpte han även ett par vinterskor till sin kära sambo. Avloppsrensaren löste sitt jobb utmärkt, men orsakade även ett litet skrapmärke i toaletten.

När sambon kom till ett hem där alla problem var åtgärdade, var det en liten detalj hon uppmärksammade. Hon var förbannad. För skrapet i toaletten.

Det här är ett av alla exempel som jag hör par upprepa i min omgivning. Jag känner igen mig själv i det så väl. Beroende på vem man lyssnar på är det alltid berättaren som kommer på kreativa lösningar, som inte ser några hinder. Medan den andra instinktivt reagerar negativt utan att ta hänsyn till allt slit som döljer sig bakom resultatet.

Du gjorde allt det här, men misslyckades där, låter det. När vi i stället borde säga "tack för att du tog ett bra initiativ".


Vi borde inte vara negativa så fort vi hittar en liten dammtuss i en annars städad lägenhet. Vi borde inte klaga på metoden när partnern använder duschslangen till att rengöra handfat, toalett och den kaklade väggen. Huvudsaken är ju att det blir rent, mer eller mindre!

Det handlar inte om klagomål på detaljer, i längden är det ett negativt tänkande. Man förvandlas till pessimisten.

Alla borde vara mer positiva. Eller?

Jag har insett att jag kan ha fel. Negativt tänkande är tydligen bra.


Sensus studieförbund i Göteborg tröttnade på hetsen kring positivt tänkande. I början av hösten startades därför en första studiecirkel i negativt tänkande. På några dagar blev "Negativt tänkande - bättre blir det inte" fulltecknad och fick 35 personer på kölistan.

Ida Hallgren, psykolog och doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, som leder kursen, säger till Dagens Nyheter att fenomenet med självhjälpsböcker om personlig utvecklig och hur man blir rik och lycklig, lett till allvarliga samhällsproblem. Hon nämner IT-kraschen, finanskrisen och bostadsbubblan som exempel. Det fanns de som varnade oss, men majoriteten var överpositiva och missade alla tecken på att det höll på att gå åt helvete. Ungefär som att nästan alla vägrade tro annat än att Hillary Clinton skulle väljas till USA:s president.

Världen behöver pessimisternas klagosånger. Negativt tänkande gör oss alla bättre rustade att klara katastrofer, att bli mer handlingskraftiga och att tidigt lägga ner dåliga projekt, resonerar Ida Hallgren.

I stället för att förvänta oss bekräftelse för våra goda intentioner måste vi ta till oss kritik för det som blev mindre bra.

Vi måste sluta vara så överdrivet positiva. Släppa loss pessimisten i oss.

Peka på alla fel! Klaga på detaljerna!

I vår kommer kursen i negativt tänkande till fler orter. Intresset är enormt.

Var anmäler jag mig?