Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diamant Salihu

Jo, möhippor är mer vulgära än svensexor

Möhippan avhandlade barnsnack, brudens gamla ex, sämsta liggen och djupa diskussioner. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Colourbox
En degklump kastades fram med ordern: "Forma en penis". Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Colourbox

Brasan sprakade. Magen var full av svamprisotto och lamm.

Runt bordet satt flera tjejer och två killar. Fokuserade. Några besvikna efter usla placeringar på ponnytravet. Plötsligt fick vi klumpar med trolldeg. Med instruktionen att forma brudens blivande mans kön.

Det här var min första möhippa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men först till den där dumma seden, som enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing, säger att möhippan är för brudens närmaste kvinnliga vänner och släktingar som hjälper bruden att ta farväl av ungflickstiden.

Motsvarande gäller tydligen för män. Det här är fortfarande en djupt förankrad social struktur. Trots att jag har rätt vettiga människor i min omgivning blev flera förvånade när jag skulle gå på min bästa väns möhippa. Samma rynkande ögonbryn mötte mina tjejkompisar inför min svensexa.

"Va? På en svensexa? Får du vara med?"


När jag skulle gifta mig var jag tydlig mot killkompisar att specifika tjejkompisar skulle inkluderas på en eventuell svensexa. Jag visste att de annars troligen inte skulle bli inbjudna, trots att de ingår i mitt närmaste kompisgäng. Av den enda fåniga anledningen att de är kvinnor.

Jag är inte ute efter att vinna pluspoäng från er tjejer, det här är bara tramsigt. Det är en av alla normer i samhället som finns bara för att det "alltid varit så".

Men såna ändras ju.


Kvinnor fick inte rösta förrän 1921. Homosexualitet var olagligt fram till 1944 och det ansågs vara en mentalsjukdom fram till 1979. Det har alltid varit på ett sätt tills människor fått mer förnuft innanför pannbenet.

Könsmixade svensexor och möhippor är kanske inte den mest akuta reformen, men något som vi kanske kommer se tillbaka på med samma distans och förskräckning. Sverige har tagit stora kliv inom bland annat jämställdhet, jämfört med de flesta andra länder. Men på vissa sätt är vi fortfarande rätt lika mer patriarkala samhällen.


Tänk på religiösa länder där kvinnor och män hålls åtskilda på bröllopsfester. Det är ingen skillnad mot de traditionellt könsuppdelade sexorna och hipporna. Ärligt talat är det mycket roligare att fira med vänner som har olika saker mellan benen. Möhippor är dessutom mer vulgära än de flesta svensexor jag varit på.

En annan vän hade en mixad möhippa, som jag inte blev bjuden på. De flesta av hennes kompisar är ingenjörer och ekonomer. Flera kom som par. Tärnan beställde en manlig strippa i polisuniform till underhållningen.


Den möhippa jag var på avhandlade förutom barnsnack även brudens gamla ex, sämsta liggen, pinsamma sexupplevelser varvat med djupa diskussioner om anknytningsteorin, barnens relation till vuxna och hur den påverkar våra vuxna förhållanden. Vid den tidpunkten hade en typisk svensexa haft shotrace på nattklubben och minst en kompis hade hunnit bli utslängd.

I det mysiga sommarstället fortsatte aktiviteterna på hippan:

Bruden hackade sönder en piñata fylld med karameller. Och bilder på gamla pojkvänner.

Nakna rumpor visades på en Ipad. Bruden skulle para ihop dem med rätt vän.

Alla var mysklädda. Lågorna slukade veden. Backstreet Boys poppade i högtalarna. Vin hälldes upp. Då kastades en degklump i våra händer med ordern:

"Forma en penis".