Diamant Salihu

Här är bilderna som skildrar året som gick

"David och hans flickvän Sorina har kommit till Stockholm från Rumänien för att tigga. Oftast sitter David vid Alviks tunnelbanestation.En välklädd kvinna går förbi David och säger argt och högt att han ska åka hem och sen ger hon honom fingret. När hon passar mig säger hon "Måste ni tidningar skriva om dom där? Kan vi inte bara skicka hem dom"?"
Foto: Martin von Krogh/Expressen
"Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Margot Wallström åker tunnelbana från Östermalms torg till Skärholmen under sitt kampanjarbete inför riksdagsvalet."
Foto: Emil Nordin
"Avicii sålde ut Tele2 Arena två kvällar i rad. 2014 är den svenska house-scenen större än någonsin."
Foto: Emil Nordin
"Reinfeldt träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Harpsund. Jag stod på stranden och plåta medan dom rodde runt i den klassiska Harpsund ekan, och känslan av absurdum kröp över mig. Här stor jag en varm sommardag i Juni och fotar 4 världsledande personer när dom paddlar runt i en liten eka... Det är det som är det roligaste med jobbet vi har, man vet aldrig vart man hamnar, vem man får träffa eller vad man får se."
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Motdemonstranterna kastar kravallstaket"– Svenskarnas Parti ska demonstrera i Stockholm. En hel del motdemonstranter har samlats. Unga demonstranter tar kravallstängsel och kastar mot polisen. Polisen svarar med pepparsprej och brandslang.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
SvP har sitt korståg i Jönköping, den 1 maj, och denna kvinna springer med längs tåget för att symbolisera kärlek i stället för hat.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
"Bröllop i Onsala"– Torgerd Berntsson, 89 och Lars Thorleif, 92, gifter sig i Onsala kyrka i Kungsbacka.
Foto: Robin Aron
"Estelle strålar och har en egen show på mamma Victorias födelsedag."
Foto: Stefan Söderström
I augusti sätter Peter Lemarc punkt för sin karriär. Han får fem getingar av Expressens recensent.
Foto: Alexander Donka
"Super-DJ:n David Guetta fick hela Gärdet att koka"– Med alla 60 000 biljetter sålda avslutade David Guetta Stockholmsupplagan av Summerburst 2014 inför ett kokande hav av människor på Gärdet i Stockholm.
Foto: Emil Nordin
"Sista veckorna under valkaoset får jag tätt följa Fredrik Reinfeldt och alla fotsteg han tar. Här sitter vi och Anders Borg i valbussen efter ännu en dag av kampanjande och jag kan tydligt se för varje dag som går hur pressen ökar och hur tröttheten visar sina spår allt tydligare hos stadsministern. Några dagar senare förlorar Alliansen valet och Fredrik Reinfeldt avgår som partiledare."
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det är dop för Maddes och Chris lilla Leonore och alla svenska mediers ögon är spända på entren på Drottningholms slottskyrka när en högvakt plötsligt svimmar och falkar raklång rätt ner asfalten. Synen är märklig men jag älskar den här bilden."
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag och Lars Lindström följde SD och Jimmie Åkesson under en månad i valrörelsens slutspurt. Vi besökte 22 orter och mitt starkaste minne från resan, var ögonblicket när pensionären Bosse Elmgren vände partiledaren ryggen i en tyst protest under talet i Södertälje.- Jimmie Åkessons syn på asylinvandringen vittnar om ett förakt för medmänniskor, medmänniskor han inte tycker borde vara här. Någon annanstans, bara inte här, sa 81-åringen till oss efteråt."
Foto: Robban Andersson
"SvP:s partiledare Stefan Jacobsson tar en selfie framför alla motdemonstranter som samlats i Almedalen."
Foto: Lisa Mattisson Exp
"Hjältarna har kommit för att hjälpa till vid skogsbranden."
Foto: Lisa Mattisson Exp
"En av skogsbranden i Västmanlands alla hjältar var brandmannen Roy Strömberg. Han var en av dom som slet och bekämpade skogens härjningar vid Ängelsberg. Under alla dagar vi bevakade branden så mötte vi väldigt många snälla och engagerade människor. Det var enormt fint att se hur byarna runt om slöt ihop och stöttade varandra i brandkatastrofen."
Foto: Izabelle Nordfjell
"Bilden på Sofia och Carl Philip under presskonferensen där de tillkännagav sin förlovning."
Foto: Sven Lindwall
"Stefan Löfven samlade sina kolleger för krismöte. Dagen efter utlyste statsministern nyval."
Foto: Roger Vikström
"Color me rad i Frihamnen."
Foto: Anders Ylander
"När Svenskarnas parti skulle hålla torgmöte i Limham i Malmö samlades motdemonstranterna och det urartade snabbt till tumult."
Foto: Tomas LePrince
"Sarah Sjöström tränar i Erikdalsbadet, Sveriges nationalarena."
Foto: Mikael Sjöberg
"Carola skadar sig under en match cricket under inspelningen av "Så mycket bättre". Här får stjärnan bäras bort."
Foto: Olle Sporrong
"Internationella storstjärnan spelar i Globen i september. Självklart var Gudryn Schyman på plats och var "Happy"."
Foto: Olle Sporrong
"Allsvenskan. AIK möter Elfsborg och Kenny Pavey jublar efter att ha gjort 2-1."
Foto: Nils Petter Nilsson
"Tele2 Arena blir ett enda grönvitt glädjehav"– När Kennedy Bakircioglü gör 2-0 i den 63:e minuten kan en supporter inte bärga sig, utan rusar in på plan för att fira med Kennedy. En halvtimme senare, när Hammarby gjort 5-0 mot Jönköping Södra och blivit klara för allsvenskan, gör cirka 20 000 samma sak. Tele2 Arena blir ett enda grönvitt glädjehav.
Foto: Nils Petter Nilsson
"Robert Hannah, riksdagsledamot FP och hans papperslösa kusin. Båda kom hit olagligt. Robert är framgångsrik, politiker med status. Hans kusin som kom senare; är här som papperslös, olagligt. Andra Långgatan Göteborg."
Foto: Robin Aron
"Lars-Erik "Brasse" Brännström begravdes i Skeppsholmskyrkan på Skeppsholmen i Stockholm.Brasses mångåriga vapendragare får en puss som tröst av sin fru Birgitta efter begravningsgudtjänsten."
Foto: Suvad Mrkonjic
"Natten mot den 12 juli visade himlen upp det ovanliga ljusfenomenet nonctilucent clouds i skånska Bjärred. Lysande moln kallas de på svenska."
Foto: Sara Strandlund
Expressens fotograf Jonas Lemberg fick en unik chans att följa med under räddningsarbetet då skogsbranden rasade i Sala.
Foto: Jonas Lemberg
"SvP har sitt korståg i Jönköping, den 1 maj, och denna kvinna springer med längs tåget för att symbolisera kärlek i stället för hat."
Foto: Christoffer Hjalmarsson
"En katastrof som påverkade hela Sverige"– Sveriges största skogsbrand i modern tid. Lågorna tog allt med sig i sin framfart. Skog, hus och människoliv. Efter sig lämnades ett svart ödelandskap. Skogsbranden utanför Sala var en katastrof som påverkade hela Sverige. Här fick jag möjligheten att dokumentera omfattningen från Försvarsmaktens helikopter.
Foto: Jens L'Estrade
"Vädrets makter har varit i fokus detta år. Stor skogsbrand utanför Sala och översvämningar i södra Sverige. Denna bild är från Getinge och jag har tagit den med en drönare."
Foto: Jens L'Estrade
Medan skogsbranden härjade träffade fotografen Alexander Ulla och Hasse. Hela deras hus brann ner och med det de flesta av deras ägodelar."Deras berättelse om flykten från lågorna var extremt stark".
Foto: Alexander Donka
"En trippeltromb slår ner på skånska myllan utanför Böste i augusti."
Foto: Christian Örnberg
1 / 34

Den eleganta damen i 65-årsåldern ger ett långfinger till David Munteanu, en av de rumänska tiggarna som blivit en vanlig syn i många svenska städer.

Fotografen Martin von Krogh skildrar 2014 års debatt kring våra fattiga EU-migranter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilden väcker starka reaktioner när den publiceras i Expressen i januari.

”Vi borde skicka hem dem”, säger damen efteråt.

I kvinnans ögon är David endast en främling som ska bort från gatan, tillbaka till sitt elände.

Men David är inte bara en tiggare på gatan. Han är en son, en bror, en fästman till Sorina och far till lilla Adelina. Tanken på dottern får honom att ignorera fingret.

”Jag gör vad som helst för att hon ska få det bättre", säger David.

Trots damens långfinger visar många andra svenskar sympati för David och andra rumäners situation. Människor samlar kläder, pengar, filtar. De ger en gnutta värdighet.

Ännu en av dessa historier får vi höra om i Sveriges Radio. Den handlar om Manuela. Hon tigger utanför en mataffär på Kungsholmen i Stockholm när hon blir spottad på av tonårsflickor.

Det berättas också om hur män på väg hem från firmafesten stannar och pissar på tiggare.

Året har varit händelserikt på många andra sätt. Expressens fotografer har fångat både våra bästa och våra sämsta stunder. Robban Anderssons bild på ryggprotesten mot Jimmie Åkesson visar ett av dessa ögonblick.

Minns de viktigaste bilderna från 2014.