Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diamant Salihu

Gör som Meryem - dela med dig av din berättelse

Meryem Aichi, 36, har en högre utbildning än många av oss.

Efter fem år i Sverige duger hennes kompetens inte till annat än en praktikplats som köksbiträde i ett skolkök.

Uppgiften går ut på att förbereda livsmedel, tillaga enklare rätter, diska och sköta kassan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

2009 var hon revisor på BNP Paribas, en av Europas största banker.

Om man ser till hur hon sökt jobb de sista åren upplever hon att ointresset inte beror på hennes kompetens i alla fall. Hon har master inom finans och företagsekonomi och en examen inom redovisning och finans. Man tycker att dubbla examen borde räcka till något mer än att diska i ett skolkök.

Alla människor vill givetvis göra det som är ens passion och det man utbildat sig till.

Tyvärr finns det många med samma historia.

I Sverige är vi usla på att ta tillvara på kompetenser hos personer som Meryem. Sverige är sämst av alla 34 rika industriländer på att få in invandrare på arbetsmarknaden. Ingenjörer, läkare, ekonomer och revisorer från hela världen måste köra taxi, städa eller assistera i ett kök för att ha något arbete att gå till.

Våra politiker, företags- och kommunchefer måste ta det här på största allvar.

Därför måste röster som Meryems synas.

Alla ska självklart bedömas efter kompetens, inte efter hudfärg eller hur perfekt rikssvenska vi har.

Under min prao på SSAB i Borlänge som 14-åring, fick jag äran att handledas av Erkki. En finländare som bott i Sverige i sådär 40 år. Ändå förstod jag knappt vad han sa. Han kunde knappt svenska. Under alla åren hade han ändå klarat sig bra, just för att han var kompetent.

I "Det nya landet" har vi 31 vitt skilda men alla unika människor som gjort en resa till Sverige av olika anledningar. Jag hoppas att fler vill göra som Meryem och de 31, och dela med sig av sin resa till Sverige. Berätta vad som förde er hit, berätta om er kärlek, besvikelse, åsikter om integrationen. Berätta om era drömmar. Jag tror det är en konstruktiv väg som kan föra oss alla närmare varandra.

Reaktioner på Det nya landet

"Skulle alla invandrade gå i strejk en vecka skulle sverige kollapsa, inget skulle fungera. Allra minst handel, transportsektorn, städning, restauranger, sånt som vi 'svenskar' är för fina att jobba med... DÅ kanske Sverige skulle fatta och inte snacka skit..."

Mvh Björn

"Roligt att @Expressen publicerar serien #Detnyalandet. Å att flyktinghistorier blir kommersiellt gångbara. Kul att @Diasal frontar."

Tonchi Percan, journalist

"Bäste Diamant Salihu: Artikelidén Det nya Landet är precis den information som jag tror har den största kraften för att göra svenskar mindre rädda och mer stolta över vår migrationspolitik och de människor som invandrat till Sverige. Jättebra!"

Mejlat till Diamant Salihu

"Sverige byggdes långt innan 80-talet. När folk snackar om Sveriges historia och arv tror jag ute de menar de sista 30 åren. Men självklart ska vi ta vara på alla som invandrat och hjälpt till att föra Sverige till en bättre plats."

Lucidor Tax

"Gör oss alla Svenskar en stor tjänst, åk hem där du hör hemma. Du och dina landsmän är och kommer aldrig bli Svenskar. Du lever i fantasivärld."

Mejlat till Diamant Salihu