Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diamant Salihu

Dårars handlingar kan inte göra andra medskyldiga

Senaste dagarna har jag sett flera diskussioner på Facebook där samma fråga ställts: "Varför går inte alla världens muslimer ut och tar avstånd och bekämpar terrorister?".

Hm... Det är ett märkligt resonemang. För att inte tala om vilket krav på 1,6 miljarder människor som tillhör olika grenar av islam, som praktiserar sin tro olika mycket och som kanske aldrig läst en rad i Koranen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför ska de 1,6 miljarder människor som är muslimer behöva fördöma en sekt bestående av som mest 100 000 terrorister?

Ursäkta på förhand för jämförelsen, men det är som att kräva att 16 000 invånare i Trollhättan ska behöva be om ursäkt för att en invånare i staden mördar mörkhyade på en skola. I stället tar vi för givet att alla fördömer det, utan att kräva offentligt ansvar.

Men samma antagande verkar inte gälla om man råkar vara muslim.


Det hätska tonläget mot muslimer har blivit så vanligt att de republikanska presidentkandidaterna i USA tävlar om att vara mest rasistiska mot muslimer (utöver invandrare från Latinamerika).

Fastighetsmogulen och skojaren Donald Trump är värst. Han vill stänga moskéer för att förhindra terrorattacker i USA. Trump vill också registrera muslimer i en databas alternativt kräva att muslimer bär ett speciellt ID-kort som visar religionstillhörighet.

Det är svårt att ta något som Trump säger på allvar, men han leder opinionsundersökningarna. Därför är det skrämmande på vilken nivå islamofobin får frodas. När en presidentkandidat i världens största demokrati uttrycker sig så misstänksamt mot en religion blir det inte så överraskande att frågan om avståndstagande ständigt ställs.


Att frågan inte längre överraskar - det skrämmer mig. Det är en sak att inkludera moskéer och muslimska församlingar i arbetet för att stoppa radikalisering. Det är inte konstigare än att försöka fånga upp unga nazister på skolor och erbjuda alternativ. Men krav på offentligt fördömande av terrorattentat på grund av min religion? Vänta en sekund. Jag är muslim och lika troende som de flesta kristna jag känner. Låt mig bara ringa ett samtal till Islamiska staten och be grabbarna lägga av med attackerna.

Det är ett extremt kränkande krav. På samma sätt som att jag vet att invånare i Trollhättan skulle bli kränkta om vi krävde fördömanden från dem för vad en lokal terrorist, psykopat eller mördare gör. Dårarnas handlingar kan inte göra andra människor medskyldiga. Terrorism är ett globalt ansvar, oavsett vilka motiv eller i vilka gudars namn man påstår sig kriga för.

Ett bra svar på varför det är orimligt att kräva att muslimer fördömer terrorism, såg jag nyligen i amerikanska MSNBC. Dalia Mogahed, praktiserande muslim och expert på attityder mot muslimer i USA och globalt, svarade:

- Att tolerera dödande av civila är, för mig, bland det mest monstruösa du kan göra. Och att bli misstänkt för att göra något så monstruöst enbart på grund av din tro är väldigt orättvist. När du tittar på majoriteten av terroristattackerna i USA så begås enligt FBI majoriteten faktiskt av vita, manliga kristna.

Hon fortsatte med att påpeka att vi inte kräver fördömanden av människor som delar samma tro eller etnicitet som en kristen man som dödar människor (tänk skolskjutningar).

- Vi antar att dessa dåd gör dem lika förbannade som vilken annan som helst. Och vi måste anta samma oskuld när det gäller muslimer, sa Dalia Mogahed.

Exakt så.