Diamant Salihu

Dårars handlingar kan inte göra andra medskyldiga

Publicerad

Senaste dagarna har jag sett flera diskussioner på Facebook där samma fråga ställts: "Varför går inte alla världens muslimer ut och tar avstånd och bekämpar terrorister?".

Hm... Det är ett märkligt resonemang. För att inte tala om vilket krav på 1,6 miljarder människor som tillhör olika grenar av islam, som praktiserar sin tro olika mycket och som kanske aldrig läst en rad i Koranen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför ska de 1,6 miljarder människor som är muslimer behöva fördöma en sekt bestående av som mest 100 000 terrorister?

Ursäkta på förhand för jämförelsen, men det är som att kräva att 16 000 invånare i Trollhättan ska behöva be om ursäkt för att en invånare i staden mördar mörkhyade på en skola. I stället tar vi för givet att alla fördömer det, utan att kräva offentligt ansvar.

Men samma antagande verkar inte gälla om man råkar vara muslim.

 

Det hätska tonläget mot muslimer har blivit så vanligt att de republikanska presidentkandidaterna i USA tävlar om att vara mest rasistiska mot muslimer (utöver invandrare från Latinamerika).

Fastighetsmogulen och skojaren Donald Trump är värst. Han vill stänga moskéer för att förhindra terrorattacker i USA. Trump vill också registrera muslimer i en databas alternativt kräva att muslimer bär ett speciellt ID-kort som visar religionstillhörighet.

Det är svårt att ta något som Trump säger på allvar, men han leder opinionsundersökningarna. Därför är det skrämmande på vilken nivå islamofobin får frodas. När en presidentkandidat i världens största demokrati uttrycker sig så misstänksamt mot en religion blir det inte så överraskande att frågan om avståndstagande ständigt ställs.

 

Att frågan inte längre överraskar - det skrämmer mig. Det är en sak att inkludera moskéer och muslimska församlingar i arbetet för att stoppa radikalisering. Det är inte konstigare än att försöka fånga upp unga nazister på skolor och erbjuda alternativ. Men krav på offentligt fördömande av terrorattentat på grund av min religion? Vänta en sekund. Jag är muslim och lika troende som de flesta kristna jag känner. Låt mig bara ringa ett samtal till Islamiska staten och be grabbarna lägga av med attackerna.

Det är ett extremt kränkande krav. På samma sätt som att jag vet att invånare i Trollhättan skulle bli kränkta om vi krävde fördömanden från dem för vad en lokal terrorist, psykopat eller mördare gör. Dårarnas handlingar kan inte göra andra människor medskyldiga. Terrorism är ett globalt ansvar, oavsett vilka motiv eller i vilka gudars namn man påstår sig kriga för.

Ett bra svar på varför det är orimligt att kräva att muslimer fördömer terrorism, såg jag nyligen i amerikanska MSNBC. Dalia Mogahed, praktiserande muslim och expert på attityder mot muslimer i USA och globalt, svarade:

- Att tolerera dödande av civila är, för mig, bland det mest monstruösa du kan göra. Och att bli misstänkt för att göra något så monstruöst enbart på grund av din tro är väldigt orättvist. När du tittar på majoriteten av terroristattackerna i USA så begås enligt FBI majoriteten faktiskt av vita, manliga kristna.

Hon fortsatte med att påpeka att vi inte kräver fördömanden av människor som delar samma tro eller etnicitet som en kristen man som dödar människor (tänk skolskjutningar).

- Vi antar att dessa dåd gör dem lika förbannade som vilken annan som helst. Och vi måste anta samma oskuld när det gäller muslimer, sa Dalia Mogahed.

Exakt så.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag