Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen liten sak att ha fått Kina som fiende

Expressens medarbetare och Kinakännaren Jojje Olsson uppmanades i ett hotfullt mail från kinesiska ambassaden att avsluta sin rapportering. ”
Journalisten Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA
Kinas diktator Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Karin Olsson skriver veckans mediekolumn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kinas missnöje med Expressen har ett datum – den 18 december 2016. Då tände Expressens kultursida sitt räkneverk för den svenske förläggaren Gui Minhai. Precis som vi varje dag räknat dagarna i fångenskap för Dawit Isaak, ville vi sätta ljuset på situationen för Gui Minhai, fängslad i Kina för sina böcker.

Det var en liten och symbolisk sak att göra. Men det markerade startpunkten för en delvis ny bevakning, både för kultursidan och hela Expressen. Kinas ökade ambitioner att utsträcka sin makt i världen började bli skrämmande konkreta även för ett litet land i norr. Och rapporteringen behövde stärkas.

Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson har sedan hösten 2016 skrivit för kultursidan och analyserar sedan en tid Kina på nyhetsplats. Hans egen sajt, först Inbeijing och i dag Kinamedia, är också ett oundgängligt forum för initierade uppdateringar och fördjupningar.

Redan då, för fem år sedan, irriterade hans journalistik kommunistdiktaturen. Den första artikeln handlade om att hans visumansökan till Kina nekats för första gången under hans nio år i landet. Inte ens turistvisum för att packa ihop hemmet och ta farväl av vänner beviljades. Förmodligen var regimen missnöjd med innehållet i en ny bok som han skrivit. Straffet blev att beröva Jojje Olsson möjligheten att arbeta och leva i det land vars människor och kultur han lagt ner själ och hjärta i.

Sverige ensamt står tämligen maktlöst gentemot detta yttrandefrihetshot.

I dag verkar han från Taiwan och har fått vänja sig vid upprepade mejl och ”anmärkningar” från den kinesiska ambassaden, liksom Expressen och andra publicister behövt göra. P1-programmet ”Medierna” frågade häromåret ambassadör Gui Congyou varför han var så aggressiv mot svenska medier och ägnade sig åt smutskastning av enskilda journalister. I Kina ger man ”fint vin till vänner och skjutvapen till fiender”, svarade han.

Med rapporteringen om fånglägren i Xinjiang har retoriken skruvats upp ytterligare. Hotbrevet i förra veckan till Jojje Olsson är mycket allvarligt. Han uppmanades avsluta rapporteringen om Kina eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar”. Olsson hade då nyligen skrivit en lång analys i Expressen om H&M-bojkotten, som ytterst handlar om bomullen från Xinjiang, och dessutom återlanserat sin egen sajt. Det är uppenbart att regimen vill skrämma honom till tystnad.

Uppslutningen i den svenska offentligheten har varit stor, både bland politiker och publicister. Utrikesminister Ann Linde markerade tydligt. Tre partier, KD, V och SD, vill till och med utvisa ambassadören. Men Sverige ensamt står tämligen maktlöst gentemot detta yttrandefrihetshot; det kan kanske tryckas tillbaka i starka allianser med andra demokratiska länder. Om vi har tur.

Och vi publicister och journalister har egentligen bara ett val: att fortsätta. Jojje Olsson fortsätter oförtrutet sin rapportering i Expressen och på Kinamedia, beredd på att reaktionerna kan eskalera ytterligare. Expressen tänker inte heller i övrigt överge sin i dag ambitiösa bevakning.

Men låt oss komma ihåg, det är ingen liten sak att ha fått världens näst mäktigaste land, tillika en hårdför diktatur, som fiende när man bara gjort sitt jobb.Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver redaktionschef Magnus Alselind mediekolumnen.

Jan Guillou gästar Expressens mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=82032&country_iso=se

En ny podcast om journalistik och medieveckan av Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje fredag med en spännande gäst.