Redan i slutet av februari blev det känt att SD:s försvarspolitiker Roger Richthoff inte hade partiledningens förtroende. Partiet hade då tagit fram sin lista över 60 riksdagskandidater i höstens val och Richthoffs namn saknades bland dessa.
Visst fanns det en teoretisk chans att han ändå skulle kunna hamna på en utfyllnadsplats efter de 60 översta namnen, men för alla som följt Richthoffs äventyr den senaste tiden så framstod det som högst osannolikt.
I oktober skapade han rubriker efter att han kallat covid-vaccinet för ”giftspruta” i ett inlägg på Facebook. Det var ett agerande som ytterligare spädde på den för partiledningen besvärliga diskussionen om ovaccinerade riksdagsledamöter och antivaxxarbudskap i de egna partileden.
Några veckor senare avslöjades att Richthoff skrivit på Facebook att ”Sverige befinner sig i ett lågintensivt inbördeskrig” och att ”det största hotet mot vår kultur och sätt att leva finns inom landets gränser”.
Richthoff hade då nyligen petats från den viktiga rollen som partiets försvarspolitiske talesperson.
I februari i år kunde Expo berätta att Richthoff pratat försvarspolitik på den högerextrema nyhetssajten Perspektiv tv. Några veckor senare närvarade han vid en bokmässa i Stockholmsområdet, som samlade en rad högerextrema aktörer och alternativmedier.
Det torde därför stå klart för alla att Roger Richthoffs chanser att få förnyat förtroende som riksdagsledamot i höstens val var ytterst minimala - vilket också bekräftades av partiets riksdagslista för en månad sedan.
Den senaste skandalen - där Expo avslöjat att Richthoff spridit en video där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina - är synnerligen besvärande för Sverigedemokraternas partiledning.
Expressen har i flera publiceringar berättat om hur Sverigedemokraterna gång på gång under lång tid har agerat på ett Kremlvänligt sätt.
Det har handlat om hur partiet röstat i EU-parlamentet, att en riksdagsledamot åkte som ”valobservatör” till Moskva och partiledaren Jimmie Åkessons återkommande ovilja att välja mellan Vladimir Putin och västerländska ledare som Joe Biden och Emmanuel Macron. För att nämna några saker.
När Ryssland invaderade Ukraina blev den här bilden av partiet ännu mer radioaktiv. Sverigedemokraterna har därför under kort tid gjort anmärkningsvärda positionsförflyttningar. Partiet har både öppnat för Natomedlemskap och för att Sverige ska ta emot ukrainska flyktingar.
För partiledningen finns det därför starka skäl att slå ner på alla uppgifter som pekar åt en Putinvänlig riktning - som att Roger Richthoff, som fortfarande företräder partiet i riksdagens försvarsutskott, sprider ett budskap som Kreml skulle applådera.
En petning från riksdagslistan låter då som en hård åtgärd - men det var, som sagt, redan klart för en månad sedan.