Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Clara Lidström

Vi måste göra något åt snygghets-asymmetrin

Foto: Rw3 / ALL OVER PRESS WENN

Efter en dag på Ikea med betraktande av kärlekspar är jag full av fascination. Över snygghets-asymmetrin. Varför är fula killar ofta ihop med snygga tjejer? Överallt ser vi par där högst genomsnittlig kille dejtar synnerligen snygg tjej. Och kom nu inte och moralisera kring mitt sätt att dela in mänskligheten i snygga och fula.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Snippan ska visst sitta i karantän?

När sångerskan Taylor Swift inom loppet av några veckor dumpade DJ-stjärnan Calvin Harris för att i stället börja dejta skådisen Tom Hiddleston höjdes röster på nätet. Det hade gått opassande kort tid mellan de två relationerna! Trots att året är 2016 verkar det som att snippan måste sitta i karantän efter en bruten kärleksrelation. Någon borde kanske ta ett snack med DiCaprio som avverkar supermodeller på löpande band utan tankar på hur slampigt det verkar.

Nu gör jag slut,

Miljöpartiet

Efter att den nya asyllagen (som gör att barn kan komma att separeras från sina föräldrar under åratal) röstats igenom under veckan. Ja, då har jag bara en hälsning och den är till Milljöpartiet: Nu räcker det. Det är slut mellan oss för alltid.

Att dissa Zlatan - ingen isbrytare

Jag känner en enorm likgiltighet inför allt som har med bollar att göra. Det ger mig många bonustimmar under EM-tider, men är samtidigt ett socialt handikapp. Tips till andra som är som jag: Håll tyst om det faktum att du inte kan känna minsta lilla sorg över att Sverige förlorar Zlatan som landslagsspelare. Det kommer inte göra dig populärare på grillfesten. Jag har provat.

För är det något område där vi människor är så fullkomligt hjärntvättade, på 90 grader med extra torktumling, så är det gällande utseende.

Fråga en femåring och hen vet precis hur en snygg person ska se ut. Den estetiska hjärntvätten kletas på oss redan i vaggan. Vet du ändå inte vad jag menar när jag refererar till en snygg människa? Ta fram en Ken och en Barbie. Där har ni dem. Det finns en anledning till att de säljs i miljoner exemplar.

Snygghetsasymmetrin har dock sin förklaring. För medan utseende fortfarande är avgörande för tjejer - har killar andra attribut som kan väga upp. Snygg tjej ligger med ful kille för att han är bra på gitarr. Snygg tjej ligger med ful kille för att han har skön humor. Tjänar mycket pengar. Syns i tv. Snygg tjej ligger med gammal ful gubbe för att han har ett jobb med mycket makt.

Att en ful tjej råkar chefa för hundra personer är däremot inget som får det att rycka i baguetten hos gemene man, om vi nu ska generalisera. Och det är ju halva poängen med att skriva krönikor, n'est-ce pas?

Utseende är fortfarande den främsta konkurrensfördelen för en kvinna. Spelar ingen roll om hon är toppolitiker, kristdemokrat och heter Ebba. Är hon snygg är det något att fokusera på. Är hon mindre snygg är det minst lika intressant. Få saker engagerar mer än en kvinna som inte har vett att göra det vackraste av vad hon fått av naturen.


Se bara på hur Isabella Lövin kritiserades när hon kom osminkad till en presskonferens.


Vare sig kvinnor är ointresserade eller intresserade av skönhet finns ett skuldbeläggande i bemötandet. Man fnyser åt unga tjejer med anknäbbar och stinna silikonbröst. Äldre damer som lyft sig så högt att naveln ersatt hakans skrattgrop. Kim Kardashian-wannabes som skuggar sitt ansikte till oigenkännlighet. Visst ska vi kvinnor bry oss. Men inte för mycket, det är patetiskt. Och håll för guds skull inte på och färga håret grönt och använd svart läppstift och sånt där. Det är inte det minsta förskönande (poängen med kvinnors existens är ju att vara vacker i andras ögon).


När män hävdar att kvinnor är vackrast naturliga fnyser kvinnor så att träden viker sig i skogen. För kvinnor vet att det krävs mycket konstrande för att passera som en normalfräsch kvinna i dagens samhälle.


Rakning av armhålor och ben, hålla efter pormaskarna och pudra bort näsblänket. Plocka ögonbrynen, färga gråa strån, ansa bikinilinjen och smeta på hudkräm. Och då snackar vi ändå bara någon slags grundnivå. För att passera som en lite mer tjusig kvinna får man tre eller fyrdubbla mödan. De flesta män har ingen aning om att innehållet i naturliga kvinnors sminkväska kostar mer pengar än hela den naturliga mannens garderob.

Visst är det bedrövligt att det faller på kvinnor att sminka, frisyrfixa, operera, vaxa och spruta sig. Men det är ingenting att moralisera över. När ett mindre motbjudande yttre ökar ens odds att ta sig fram här i livet får man göra vad man kan av det man har.

Hur kan det vara patetiskt och ett tecken på svaghet att vilja förbättra sina odds? Det är inte kvinnors ansvar att rätta till världens skevhet och vi ska inte skammas när vi inte orkar bekämpa omvärldens krav.

Själv är jag av åsikten att utseende är högst väsentligt. Men kanske inte på det sätt man tänker sig. Jag har evidens (från år av fältstudier) som visar att det finns en korrelation mellan en mans utseende och hur tråkig han är. Ju snyggare desto tristare. Är han vrålsnygg har han liksom inte behövt anstränga sig för att bli charmig, bra på gitarr eller rolig.


Vi kallar det lex DiCaprio, efter den snyggaste och tråkigaste mannen på denna jord.


Du heterosexuella man som vill göra en insats för jämställdheten. Sluta tjata om att naturliga kvinnor är vackrast. Sluta ha åsikter om hur mycket eller lite smink vi använder. Bara sluta. Gör i stället något åt snygghets-asymmetrin. Det faktum att kvinnans utseende värderas högre än personligheten. Gå ut och dejta en alldagligare tjej redan i dag - och upptäck hur otroligt briljant, charmig och rolig hon är. Ja, måste vara för att ta sig fram här i världen.