Foto: Rw3 / ALL OVER PRESS WENN
 Foto: Rw3 / ALL OVER PRESS WENN
Clara Lidström

Vi måste göra något åt snygghets-asymmetrin

Publicerad

Efter en dag på Ikea med betraktande av kärlekspar är jag full av fascination. Över snygghets-asymmetrin. Varför är fula killar ofta ihop med snygga tjejer? Överallt ser vi par där högst genomsnittlig kille dejtar synnerligen snygg tjej. Och kom nu inte och moralisera kring mitt sätt att dela in mänskligheten i snygga och fula.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För är det något område där vi människor är så fullkomligt hjärntvättade, på 90 grader med extra torktumling, så är det gällande utseende.

Fråga en femåring och hen vet precis hur en snygg person ska se ut. Den estetiska hjärntvätten kletas på oss redan i vaggan. Vet du ändå inte vad jag menar när jag refererar till en snygg människa? Ta fram en Ken och en Barbie. Där har ni dem. Det finns en anledning till att de säljs i miljoner exemplar.

Snygghetsasymmetrin har dock sin förklaring. För medan utseende fortfarande är avgörande för tjejer - har killar andra attribut som kan väga upp. Snygg tjej ligger med ful kille för att han är bra på gitarr. Snygg tjej ligger med ful kille för att han har skön humor. Tjänar mycket pengar. Syns i tv. Snygg tjej ligger med gammal ful gubbe för att han har ett jobb med mycket makt.

Att en ful tjej råkar chefa för hundra personer är däremot inget som får det att rycka i baguetten hos gemene man, om vi nu ska generalisera. Och det är ju halva poängen med att skriva krönikor, n'est-ce pas?

Utseende är fortfarande den främsta konkurrensfördelen för en kvinna. Spelar ingen roll om hon är toppolitiker, kristdemokrat och heter Ebba. Är hon snygg är det något att fokusera på. Är hon mindre snygg är det minst lika intressant. Få saker engagerar mer än en kvinna som inte har vett att göra det vackraste av vad hon fått av naturen.

 

Se bara på hur Isabella Lövin kritiserades när hon kom osminkad till en presskonferens.

 

Vare sig kvinnor är ointresserade eller intresserade av skönhet finns ett skuldbeläggande i bemötandet. Man fnyser åt unga tjejer med anknäbbar och stinna silikonbröst. Äldre damer som lyft sig så högt att naveln ersatt hakans skrattgrop. Kim Kardashian-wannabes som skuggar sitt ansikte till oigenkännlighet. Visst ska vi kvinnor bry oss. Men inte för mycket, det är patetiskt. Och håll för guds skull inte på och färga håret grönt och använd svart läppstift och sånt där. Det är inte det minsta förskönande (poängen med kvinnors existens är ju att vara vacker i andras ögon).

 

När män hävdar att kvinnor är vackrast naturliga fnyser kvinnor så att träden viker sig i skogen. För kvinnor vet att det krävs mycket konstrande för att passera som en normalfräsch kvinna i dagens samhälle.

 

Rakning av armhålor och ben, hålla efter pormaskarna och pudra bort näsblänket. Plocka ögonbrynen, färga gråa strån, ansa bikinilinjen och smeta på hudkräm. Och då snackar vi ändå bara någon slags grundnivå. För att passera som en lite mer tjusig kvinna får man tre eller fyrdubbla mödan. De flesta män har ingen aning om att innehållet i naturliga kvinnors sminkväska kostar mer pengar än hela den naturliga mannens garderob.

Visst är det bedrövligt att det faller på kvinnor att sminka, frisyrfixa, operera, vaxa och spruta sig. Men det är ingenting att moralisera över. När ett mindre motbjudande yttre ökar ens odds att ta sig fram här i livet får man göra vad man kan av det man har.

Hur kan det vara patetiskt och ett tecken på svaghet att vilja förbättra sina odds? Det är inte kvinnors ansvar att rätta till världens skevhet och vi ska inte skammas när vi inte orkar bekämpa omvärldens krav.

Själv är jag av åsikten att utseende är högst väsentligt. Men kanske inte på det sätt man tänker sig. Jag har evidens (från år av fältstudier) som visar att det finns en korrelation mellan en mans utseende och hur tråkig han är. Ju snyggare desto tristare. Är han vrålsnygg har han liksom inte behövt anstränga sig för att bli charmig, bra på gitarr eller rolig.

 

Vi kallar det lex DiCaprio, efter den snyggaste och tråkigaste mannen på denna jord.

 

Du heterosexuella man som vill göra en insats för jämställdheten. Sluta tjata om att naturliga kvinnor är vackrast. Sluta ha åsikter om hur mycket eller lite smink vi använder. Bara sluta. Gör i stället något åt snygghets-asymmetrin. Det faktum att kvinnans utseende värderas högre än personligheten. Gå ut och dejta en alldagligare tjej redan i dag - och upptäck hur otroligt briljant, charmig och rolig hon är. Ja, måste vara för att ta sig fram här i världen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag