Gör som #tystnadtagning och ordna egna aktioner där ni berättar om den smärta ni upplever i egenskap av att vara män. Bjud in kungen och prins Carl Philip, föreslår Underbara Clara. Foto: SVEN LINDWALLGör som #tystnadtagning och ordna egna aktioner där ni berättar om den smärta ni upplever i egenskap av att vara män. Bjud in kungen och prins Carl Philip, föreslår Underbara Clara. Foto: SVEN LINDWALL
Gör som #tystnadtagning och ordna egna aktioner där ni berättar om den smärta ni upplever i egenskap av att vara män. Bjud in kungen och prins Carl Philip, föreslår Underbara Clara. Foto: SVEN LINDWALL
I onsdags släpptes uppropet #deadline som en del av #metoo-rörelsen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTI onsdags släpptes uppropet #deadline som en del av #metoo-rörelsen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
I onsdags släpptes uppropet #deadline som en del av #metoo-rörelsen.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Clara Lidström

Varför tar ni inte chansen, män?

Publicerad

Internationella mansdagen har kommit och passerat utan att ha gjort särskilt mycket väsen av sig. Det förvånade mig faktiskt med tanke på det höga tonläget i spåren av #metoo – där män menat att de minsann också varit utsatta.

Så, var var alla män den 19 november? Varför tog de inte chansen att lyfta frågorna?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Var var männen som ville berätta om det våld som de utsätts för? Var var alla män som protesterar mot en orimlig mansbild och skeva skönhetsideal? Var var snubbarna som vill prata om pojkars svikande skolresultat och sjunkande bildningsnivå? Var var alla män som tar strid för större del av föräldraledigheten? Som vill kämpa för en närmare, innerligare relation till sina barn? Som lyfter psykisk ohälsa och det faktum att det är fler unga män än kvinnor som begår självmord? Vad gjorde de på internationella mansdagen?

Patriarkatet är djupt orättvist inte bara mot kvinnor. Män lider också. Tyvärr verkar många män ointresserade av att prata om detta. Man hör faktiskt sällan om män som startar kampanjer och vill berätta om sin utsatthet. Endast vid en typ av tillfällen kan man vara säker på att frågan kommer till ytan:  På internationella kvinnodagen. Eller i samband med #metoo-rörelsen. Ja, praktiskt taget varje gång vi pratar om kvinnors utsatthet så kommer män och vill berätta om sin.

Tro mig. Jag pratar gärna om mäns utsatthet. Men om de enda sammanhang där män vill prata är när vi pratar om kvinnors utsatthet – då är det något som är skevt. Då görs det för att flytta strålkastarljuset mot sig själv och kapa frågan för egen vinning. 

LÄS OCKSÅ: Välkommen till vår värld, män!

Män har haft sina sällskap – bastuklubbar, korpenlag och hemliga ordnar där de umgås och sluter sig samman. Grupper som är svåra eller omöjliga för kvinnor att ta sig in i. Men nu blir männen omsprungna. För nu förenar vi oss i sällan skådad takt.

I onsdags släpptes uppropet #deadline som en del av #metoo-rörelsen. Kvinnliga journalisters vittnesmål om sexuella trakasserier på jobbet. Jag skrev själv på och gick med i gruppen som just nu räknar 7 600 medlemmar. I gruppen delar kvinnor erfarenheter, berättar om svåra upplevelser och stöttar och peppar varandra att våga anmäla och sätta ner foten.

Genom gruppen har vi kvinnor äntligen fått kontakt med varandra utanför de tidigare små nätverken. Vi har noterat strukturerna och ibland har vi till och med insett att just de män som trakasserat oss också har trakasserat andra. Och journalisterna är så klart inte unika – samma rörelse sker bland kvinnor inom en rad yrkeskårer. Skådisar, jurister, idrottare, musiker, fackligt engagerade… Listan bara fortsätter. Och kvinnorna i dessa grupper vet att nästa gång de utsätts för något kan de dela med sig av det i gruppen. Och har tusentals kvinnor vid sin sida.

LÄS OCKSÅ: I stan känner jag starkt mindervärdeskomplex

Nu män – nu får ni börja lägga manken till med ert frivilligarbetande om ni inte ska hamna på efterkälken. Använd internationella mansdagen till att arrangera era egna fackeltåg och ordna era egna manifestationer.

Det finns mycket med mansrollen som behöver styras upp. Där ni både är offer och förövare.

Gör som #tystnadtagning och ordna era egna aktioner där ni berättar om den smärta ni upplever i egenskap av att vara män. Bjud in prins Carl Philip och kungen att närvara. Dela på scenen vittnesmål om utsatthet. Vi kvinnor är beredda att lyssna. Men vi kommer inte att vara tysta – och ni får aldrig mer parasitera på våra samtal för att flytta tillbaka fokus till er själva.

Nu bildar vi kvinnor nätverk, stöttar varandra och förenas. Och vi vet ju alla vad som hänt genom historien när kvinnor har förenat sig. Vi har fått rösträtt, vi har fått barnomsorg, vi har fått p-piller och fri abort. 

#Metoo har påskyndat söndervittrandet av patriarkatet. Varje dag knackas ytterligare en sten i muren bort. Till slut kommer den falla.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag