Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Clara Lidström

Varför stanna vid en nedläggning av BB?

Det är kanske bäst att vi slutar med naturliga förlossningar och istället inför prispressade planerade kejsarsnitt

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sent i advent 1956 föddes min mamma på sjukstugan i Jokkmokk. Det var min mormors andra graviditet och försynt frågade hon om hon kunde få åka hem till familjen över julen?

– Naturen tar ingen hänsyn till jul, påsk och pingst, svarade doktorn.

Och så var det med den saken.  Mormor fick ligga kvar där hon låg över julhelgerna. För det krävde naturen. Den nyförlösta kvinna som i dag vill ligga kvar på BB över natten kan däremot få det besvärligt.

Det var inte mycket som var bättre förr. Men tillgången på BB var det.

I Sollefteå lägger man nu ner förlossningen. Med resultatet att kvinnor som ska föda barn får åka tio mil eller längre för att komma till förlossningen.  

Tusentals invånare i Västernorrland har demonstrerat högljutt mot beslutet – utan att vinna gehör. Och som ett sätt att möta den naturliga oro en havande kvinna kan känna inför nedläggningen ordnar nu ABF kurser i bilförlossningar. Paus för att hämta andan. Man ordnar alltså kurser för barnafödande i bil. Med tio mil till BB är det nödvändigt att vara bevandrad i förlossning i Ford Mondeo.


Här skulle jag vilja göra en poäng av glesbygdsproblematiken. Men faktum är att inte ens Stockholmsmammorna är förskonade. Flera kompisar i Stockholm födde barn i somras och samtliga flydde fältet. Bosatte sig i sommarstugor och hos avlägsna släktingar runtom i landet. Vilken håla som helst framför att tvingas föda i huvudstan i juli. Inte få någon plats när stunden är inne och behöva kryssa runt som ett cykelbud. I somras skickades en höggravid kvinna hem från Skånes Universitetssjukhus på grund av platsbrist. Och barnet dog. Sjukhuset lex Maria-anmälde sig själva eftersom barnet sannolikt hade överlevt om kvinnan fått vård.

Det viktigaste för ett landsting verkar vara att möta sina budgetmål. Att ge adekvat sjukvård kommer i andra hand – detta är klart och tydligt. Men varför stanna vid en nedläggning av BB? Det finns fler besparingar att göra!

Det kanske är bäst att vi slutar med naturliga förlossningar och i stället inför prispressade planerade kejsarsnitt. Tänk lågbudget. Snitten schemaläggs under dagtid så att ingen övertid eller obekväm arbetstid behöver betalas ut till personalen. Är kvinnorna nedsövda kan de dessutom dela operationssal, för de väcker ju knappast varandra. De kvinnor som trots allt envisas med att föda naturligt kan föda stående i korridorerna i stället för att ockupera hela rum. Att vara uppe och gå under förlossningen skyndar ju på den. Och i stället för den sedvanliga fikabrickan efter förlossningen kan personalen skicka med ett torkat katrinplommon och sätta mamma och barn på lokalbussen hem.


Men varför finns det inga pengar till vård? Går det dåligt för Sverige? Knäar folket under höga skatter? Nej, vi konsumerar som aldrig förr. Reser och köper mobiltelefoner. Något bedövande skattetryck märker vi inte heller av. Den genomsnittlige svensken har det ju faktiskt riktigt bra. Så varför finns det inga pengar till vård? Varför går inte en större del av våra löner till skatt? Vem har tänkt så fel och vad fasen har vi röstat fram för politiker? Vi får höra att svenskarna måste bli fler för att klara tillväxten. Men när de nya ska komma till världen har vi inte råd med förlösandet. Inget friskt land kan prioritera bort tillkomsten av nya samhällsmedborgare. Vad kan vara viktigare än det?  

Läkare och barnmorskor visste det redan på femtiotalet: Naturen tar ingen hänsyn till jul, påsk och pingst. Inte heller till platsbrist på sjukhus eller tio mil till förlossningen.

Någonting måste göras för att garantera säkra förlossningar. Höj skatten. Öka anslagen till landstingen.

Mammor och små barn ska inte betala priset för den oansvariga skattesänkarpolitik som har tagit oss hit.

Tramsig kritik

Jerringpriset, Melodifestivalen. Same, same different name. Fel låt vann. Fel sportstjärna fick ta emot priset. Reaktionerna på Peder Fredricson som vinnare av Jerringpriset förvånar inte. Vi har en historia av att se ner på unga kvinnors hobbys och intressen. Allt ifrån smink till ponnyhästar är trams. Själv tycker jag att Jerringprisets kritiker är tramsiga i överkant.

Uppmuntrar till träning

För alla som redan börjat fuska med sina nyårslöften vill jag tipsa om boken "Hjärnstark" av psykiatern Anders Hansen. Den förklarar enkelt och pedagogiskt träningens många, goda effekter på hjärnan. Jag har nog aldrig läst någon bok som gett så mycket träningsmotivation! Kan behövas i januarimörkret.

Trump blir humorguld

Att Trump svärs in som president har en enda fördel. Vi kan se fram emot fyra år av fantastiska sketcher och monologer från de amerikanska talkshowärdarna. En gång i tiden var Bill Clintons sexliv humorguld. Men ingenting kan slå den här laguppställningen.