Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Clara Lidström

Vi måste slåss för rätten att vara en usel förebild

I senaste avsnittet av Mia Skäringer och Anna Mannheimers utmärkta podcast berättar de om vanliga frågor de får i intervjuer. Som: Varför finns det så få roliga kvinnor?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan är helt felformulerad. Det finns nämligen otroligt många roliga kvinnor. Det vet alla som kissat på sig av skratt tillsammans med sina närmsta väninnor. Där det är högt i tak, man kan driva med allt, vara hur politiskt inkorrekt man vill och skratta åt sånt som är tabu för kvinnor att ens prata om. Den rätt formulerade frågan är givetvis: Varför finns det så få roliga kvinnor i det offentliga? 

Vi kvinnor får redan som flickor lära oss att det viktigaste är att vara snäll och omtyckt. Om någon ändå ogillar oss är det viktigt att anstränga sig för att bli uppskattad igen. Det här beteendet fortsätter upp i vuxenåldern, där vi förväntas fungera som ett socialt smörjmedel. Vara oljan som tar bort gnisslet mellan kolleger som är osams eller dämpar den äkta make som brusat upp. Kvinnor ska svara trevligt på allt som sägs, skratta åt alla skämt (även sådana som gör dem ledsna) och se till att alla i rummet mår bra och är nöjda. 

Så varför har vi så få roliga kvinnor i det offentliga? Kanske för att vi har vi en kultur som missgynnar roliga kvinnor. För visst får kvinnor vara roliga – så länge de inte passerar gränsen. 

I senaste avsnittet av Mia Skäringer och Anna Mannheimers podcast berättar de om vanliga frågor de får i intervjuer. Som: Varför finns det så få roliga kvinnor?
Foto: ANDERS YLANDER

Men snart kommer ett kontroversiellt uttalande eller ett plumpt skämt som gör någon ledsen. Kanske uttrycker hon sig generaliserande om någon grupp i samhället - eller så får hon en fråga om politik och svarar tanklöst. Genast blir hon stämplad som problematisk. Då faller den roliga kvinnan ner från piedestalen hon aldrig bett om att placeras på. Vi har sett det många gånger. Som när Nour blottade sitt kön i Kanal 5. När Petra Mede drog ett tvångströjeskämt i Eurovision, när Sissela Kyle pratade färgfilm på Guldbaggegalan eller när Mia Skäringer i en Instagrampost drev med bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip. Ett mycket oskyldigt skämt som ändå fick de kvinnliga läsarna att rasa. Det är osysterligt att driva med andra tjejer. Sådär gör man bara inte. Fy, vilken dålig förebild du är!

För kvinnor i offentligheten än anklagelser om att vara en dålig förebild legio. Kraven är skyhöga om du har strålkastaren riktad mot dig. Självklart ska en kvinna vara attraktiv. Men gud nåde henne om hon verkar för ytlig – för då hetsar hon andra kvinnor att bli likadana. 

Givetvis ska hon vara rolig. Men utan att någonsin trampa snett med sina skämt. Givetvis ska hon vara hälsosam men inget galet träningsfreak som ger andra kvinnor komplex. Visst ska hon sticka ut hakan – men också vara snar att ta till sig av kritik. Som förebild är hon hela världens storastyster. Och om hon inte är en god förebild förtjänar hon inte att lyssnas till alls.


CLARA LIDSTRÖM: Stadsbor är som kränkta vita män 


Hur ofta blir roliga män granskade? Är Henrik Schyffert en bra förebild? Utseendeshetsar han inte unga killar när han tar selfies i bara kalsongerna? Och vad sänder egentligen Henrik Dorsin ut för signaler med sin kalaskula? Är det verkligen hälsosamt? Och när han klär ut sig till en töntig gubbe, hur ska då gubbarna känna sig? De blir ju ledsna! Det vore intressant att veta hur ofta manliga komiker censurerar sig själva på grund av rädslan för att vara en dålig förebild. Jag tror att tanken aldrig slagit dem. 

Men eftersom vi kvinnor är upplärda att tycka att det viktigaste är vara omtyckt justerar vi vårt beteende för att slippa fördömas. Vi dämpar lite här, och självcensurerar lite där. Och till en början kanske kritiken minskar. Men humor ska ju slå åt alla håll! Det måste få vara okej att trampa folk på tårna. Brasklappar och avböner är inte roligt. Och en dag får de roliga kvinnorna kanske inte längre vara med. För nu har de tappat det! Hon brukade ju vara så rolig…

Petra Mede hyllades unisont efter att ha lett Guldbaggegalan och jag tycker nog att hon är bäst i Sverige på att vara rolig. På bild under en mellanakt när hon programledde Eurovision Song Contest.
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Det sorgliga med moraliserandet och förebildskravet är att det ofta kommer från andra kvinnor. Vi förmår inte göra motstånd mot det – utan hjälper till att upprätthålla förväntningarna. Men låt oss en gång för alla slå fast att kvinnor inte är ömtåliga blommor i behov av goda förebilder. Vi tål att drivas med och vi kan också driva hårt med andra. Det viktigaste är inte att vi är omtyckta. Och vi behöver inte vara moralpoliser åt varandra. Nästa gång en kvinna drar ett kul skämt som trampar någon på tårna så är det okej att skratta. Ja, det är till och med det rätta. 

Vi måste slåss för kvinnans rätt att vara både obekväm, illa omtyckt och en ganska usel förebild. Låt 2018 bli året då vi kvinnor är ättika i stället för olja. 


Topp tre roliga, elaka komiker

Petra Mede hyllades unisont efter att ha lett Guldbaggegalan och jag tycker nog att hon är bäst i Sverige på att vara rolig. Vid ett tillfälle gästade hon min hemstad som konferencier för Umeågalan och det slutade med att vi grät av skratt. Det var så befriande att se någon driva elakt med kommunpampars känsliga egon. 


Amy Schumers föreställning Mostly Sex Stuff (den finns på Youtube) är både elak och rolig. Men självklart finns otaliga Youtubeklipp som listar alla anledningar till varför Amy inte alls är rolig utan tråkig och dessutom tjock och ful. De flesta av dessa klipp är självklart gjorda av män. För inget provocerar mer än en kvinna som är tjock och ful. 


Jag saknar salige Joan Rivers giftiga tunga - som på äldre dar främst recenserade andra kändisar. När Mila Kunis gick på premiär i en genomskinlig klänning konstaterade hon  ”that dress was so sheer you could almost see her kunis”. Vila i frid Joan.