Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Clara Lidström

Välkommen till vår värld, män!

Hashtaggen Metoo har vevats i varenda krönika den senaste tiden och man kan fundera på om inte ämnet är uttömt? Men nej – det blir bara intressantare ju längre det fortgår. För nu börjar män som anklagas uttala sig och förklara sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vissa erkänner ett mått av tölpighet – men hävdar att det ligger i det förgångna. Andra menar att de helt enkelt inte förstått hur de uppfattats av sin omgivning. Att de helt har missbedömt kvinnornas reaktioner på deras närmanden och sexuella inviter. Någon snubbe förstod inte att han gjorde fel när han stoppade handen innanför trosorna på en kollega. En annan förstod inte att intresset inte var besvarat när han skickade hundra sms (varav flera med sexuella anspelningar) till en praktikant.

Oj, tänker jag. Det kanske är jättesvårt för män att förstå sig på sånt här? De kanske faktiskt inte vet vad som är okej beteende och inte?

Jag skulle köpa deras försvar om det var så att män som är gränslösa mot kvinnor alltid är socialt gränslösa. Att de också drar i väg hundra sms för att bjuda in en granne till en fest – trots att grannen tackat nej. Eller att de skickar hundra sms till sin chef när de känner sig ensamma och vill prata. Eller att den som stoppar fingrarna mellan benen på sin kollega – också pillar in fingret i örat på vaktmästaren på jobbet, klipper håret på den som gå förbi i korridoren och oombedd börjar fila fötterna på killen bredvid i bastun.

Men gör dessa män det? Är de alltid socialt gränslösa? Nej självklart inte. Detta gränslösa beteende sker i huvudsak mot kvinnor och det är av sexuell natur.

LÄS MER: Ni måste ta ert ansvar, pojkpappor

Bäst #metoo-tweet 1

”Att tro att lag om samtycke omöjliggör flörtande och romantik är som att tro att lag mot stöld omöjliggör gåvor.”

@DrEmmaFrans

Jag önskar att hon tydligare sagt ifrån! Jag önskar att hon hade sagt nej och visat att hon inte ville! Det är en typ av kommentarer som ofta kommer från män som anklagas för övergrepp och sexuella trakasserier. Men är det så enkelt?

– Vill ni komma på middag hos oss på fredag?

– Nej.

Så svarar ingen. Ordet nej används faktiskt väldigt sällan. Det är inte socialt accepterat att använda ett rakt nej på en invit. Istället lindar man in sitt nej genom att säga saker som:

”Det blir svårt, vi är upptagna.” 

”Ja… det vore förstås roligt om jag inte var så trött.”

”Tyvärr, vi har varit bortbjudna så många fredagar att vi nog behöver en helg hemma…”

Och dessa nej lyckas män i regel snappa upp. Från chefer, grannar, killkompisar. Men inte från de kvinnor som de attraheras av. Och det beror inte på att kvinnan inte har sagt eller visat att hon inte vill – utan att han inte bryr sig om vad kvinnan vill. Hennes röst räknas inte.

Nu klagar vissa män på att de känner sig osäkra på spelet mellan man och kvinna. Att alla dessa neurotiska #metoo-kvinnor begränsar dem. Välkommen till vår värld! Vi kvinnor är redan osäkra på det sociala spelet. Men medan din rädsla handlar om oro för att uppfattas som plump eller sexistisk är vi rädda för våra liv. Vi begränsar oss i de kläder vi bär, var vi vistas ute på kvällen, hur vi interagerar med män och hur mycket vi dricker.

Nej – alla män begår inte övergrepp. Men hur ska vi kunna se skillnad? Vi måste vara på vår vakt.

LÄS MER: Vad ska vi göra åt alla gubbglin?

Bäst #metoo-tweet 2

”Kvinnor: Går ej ut själva, undviker taxi och efterfester. Män: Åh nej nu kan jag inte ge komplimanger längre. Jag känner mig så BEGRÄNSAD.”

@Myrannosaurus

Runt utpekade män sluter det alltid upp människor som säger stopp och belägg. Häng inte ut dem. Tänk på deras familjer! Många offer intalar sig själva samma sak – och i stället för att anmäla sina förövare biter de ihop. Trots att de som verkligen borde tänka på sina stackars familjer är just dessa män. Men även här tar kvinnorna ansvar.  Tänk om män kunde ta ansvar i stället? 

Om du är en vettig man som inte skulle drömma om att begå övergrepp och heller inte vill misstas för en sexist kan tumregeln vara: Ge ingen komplimang till en kvinna som du inte skulle ha kunnat ge till en man. Rör inte vid en kvinna på ett sätt som du inte skulle valt att röra vid en man. Tro inte att du vet någonting om sexismen kvinnor utsätts för när du själv är en man. Har du inte fått ett uttryckligt ja ska du räkna det som ett nej.

Och kom ihåg: du har två öron och en mun så du ska lyssna dubbelt så mycket som du talar. #Metoo erbjuder många bra övningstillfällen för detta.

Bäst #metoo-tweet 3

”SO NOW MEN CAN’T FLIRT WITH WOMEN WITHOUT FEARING SEXUAL HARASSMENT? Yo. If you can’t tell the difference between the two, stop ”flirting”.”

@fyeahmfabello