Foto: Sigrid Olsson / ALTOPRESS / MAXPPP MAXPPP
 Foto: Sigrid Olsson / ALTOPRESS / MAXPPP MAXPPP
Clara Lidström

Nu är det dags att höja förväntningarna på män

Publicerad

Det finns en svår och smittsam sjukdom som gör att man inte kan stänga skåpluckorna efter sig i köket. Inte lägga smutsiga strumpor i tvättkorgen. Som förhindrar att man tömmer diskmaskinen och kommer ihåg att vattna blommorna. Sjukdomen gör att man aldrig ställer in mjölken i kylen utan låter den stå framme och surna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland blir man så sjuk att man glömmer bort att uppvakta farmor på födelsedagen. Och packa gympapåsen till barnen. Och köpa nya sommarskor till minsta ungen, som får bära allvädersstövlar ända in i juni. Att koordinera en sommarsemester med svärmor är stört omöjligt för den som insjuknat.

Det är en svår smitta att lida av - men många gör det. Allt för många män lider i tysthet av Mancbacillus Latmaskus - mansbacillen. Det finns småpojkar som insjuknar vid mycket ung ålder när de slipper städa upp efter sin lek lika noga som sina systrar. Denna mancbacill är en riktig epidemi. Och värst slår den mot den insjuknades livspartner som måste axla ansvaret för hemmet. Och kom nu inte och bagatellisera detta sjukdomstillstånd - för en förfärande stor andel män lider av det enligt färsk statistik från SCB. För när män och kvinnor kämpat och gjort lika många timmar var i hemmet - så fortsätter kvinnor att arbeta sju timmar till i veckan. Med tvätt, diskmaskinstömning och inköp av sommarskor till minsta ungen.

Det finns par där mannen aldrig sköter tvätten för att "han bara förstör kläderna". Sagda man kan ändå hantera en Iphone, backa med släp, byta däck och ställa in kanalerna på digitalboxen. Han kan ha läst trehundra poäng på Chalmers och ha licens för att få skjuta ihjäl vilda djur. Men han kan inte fånga minsta dammråtta. Och inte ladda en tvättmaskin. Hur kan det vara så? Här ligger det en hund begraven. Ja, en hel jäkla kennel. Man börjar faktiskt grubbla på om den här mansbacillen är någon slags konspiration? För visst är det väl skönt att slippa tvätta kläder. Det tycker vi nog alla. Och när det är så enkelt som att råka krympa sin frus favoritjumprar några gånger för mycket - ja, då är det nästan för lockande för att kunna låta bli.

Jag vet en kvinna som efter femton års äktenskap insåg att det alltid var hon som tog tvätten. Så nu krävde hon jämställdhet. Mannen borde sköta tvätten de kommande femton åren. Men inte bara det. Barnen skulle flytta hemifrån och tvättbördan halveras. Alltså borde han tvätta dubbelt så lång tid. Trettio år. Ungefär så många år han hade kvar att leva. En rätt så saftig restskatt - men fullt rimlig om det nu ska vara rättvist.

Nu kanske någon känner att de bara måste påpeka att det minsann finns kvinnor som lider av denna mansbacill. De är också ganska lata ibland. De servar inte bilen, byter inte vinterdäck och klipper inte gräset. Varför gör inte kvinnor sånt när det tydligen är så viktigt med jämställdhet? Min teori är att kvinnor inte är dummare än män. Lär de sig serva bilen, byta vinterdäck och klippa gräset så finns det ju plötsligt inget område i hemmet som de inte behärskar. Ingen reträttplats. Ingen ursäkt för att inte jobba tretton timmar obetalt arbete i veckan i stället för sju.

Nu stundar morsdag och i en skrift från 1920 hittar jag tydliga beskrivningar för hur dagen bör firas. Svenska flaggan ska hissas och mor hälsas om morgonen med sång. Bjudas kaffe och fikabröd på sängen, iordninggjort av barnen. Så långt det är möjligt ska mamman denna dag beredas frihet från allt hushållsarbete. I stället ska barnen bädda, sopa, laga mat och diska. Mannen är inte särskilt involverad i firandet av mamman. Men vid aftonen hålls i alla fall en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

Idag kan vi förfasa oss över det faktum att kvinnan endast en dag om året fick slippa ifrån hushållsarbetet. Fast för mig är det bara en påminnelse om det tunga ansvar som mammor alltid tagit för sina familjer, genom historien fram till i dag. När vi både ska yrkesarbeta och samtidigt förväntas sköta majoriteten av hemmets arbetsuppgifter. Ett dubbelarbete som leder till att kvinnor i mycket högre utsträckning än män bränner ut sig.

Oftast brukar man uppmuntra kvinnor att sänka kraven i hemmet och sluta vara så duktiga. Men bättre vore om vi i stället höjde förväntningarna på män. Krävde deras delaktighet i hemmet. Att skaffa vårskor till barnen, fixa middagen och se till att det finns rena underkläder till alla är ju ganska viktiga uppgifter. Och faktiskt fullt rimliga krav att ställa på en normalbegåvad man.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag