Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Clara Lidström

9 andra skäl till att man skaffar barn

På Facebook finns många personer som har åsikter om barnuppfostran, egentid och hur du bäst ska ta hand om ditt barn.
Foto: COLOURBOX

Facebook är på många sätt en plåga. För genom Facebook får man reda på sådant man helst vill slippa veta om andra människor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon granne som högljutt stöttar Peter Springare. Någon rar äldre man som plötsligt delar en sexistisk bild och höhöar med sina vänner. Någon som har ett offentligt gräl med sin partner och – en bekant som delar ännu en artikel på temat ”dagens dåliga föräldrar”.

Hur många gånger ska vi läsa dessa debattartiklar?Jag snubblar över en text som just nu delas av min bekantskapskrets. Skriven av en mamma som påstår att hon känner till alldeles för många föräldrar som tar varje chans att slippa vara med sina egna barn och ser förskolan som deras chans till egentid.”Det finns alldeles för många föräldrar som ljuger för förskolan för att slippa umgås med sina barn”, hävdar hon. Det är väldigt oklart vad hon har för belägg för sina påståenden. Men folk lajkar och delar och skriver saker som: ”Fattar inte heller varför man skaffar barn om man inte vill vara med dem?!”

Dumt citat om barn i sociala medier

”Varför skaffar man barn när man ändå inte vill vara med dem” är inte den enda korkade kommentaren som förekommer på Facebook.


Det kanske låter som en rimlig fundering - men det är egentligen en korkad fråga. För om man vänder på det – skaffar man enbart barn för att vara med dem? Varför låter man dem då gå till en kompis, leka ensamma på sitt rum eller åka på fotbollscup med laget?

Den som skaffat barn för att vara med dem borde inte släppa i väg dem på det viset!

Till dig som undrar varför man skaffar barn när man ändå inte vill vara med dem, ska jag erbjuda några alternativa förklaringsmodeller som kan vidga världsbilden:

■ För att man hade oskyddat sex och inte vill göra abort

■ För att man gillar mellanstadiebarn och för att få ett sådant måste man tydligen föda upp det i hemmet från späd ålder

■ För att man vill föra vidare sina gener

■ För att alla andra skaffar barn och man förväntas göra det

■ För att bebisar är gulliga

■ För att man vill ha barnbarn i framtiden

■ För att man kanske visst vill vara med barnen men arbetsplatsen och Försäkringskassans regler ser ut som de gör.

■ För att man inte har något bättre för sig

■ Av samma anledning som man skaffar en partner, en motorcykel eller ett husdjur. För att man älskar tanken på en partner, en motorcykel eller ett husdjur! Men inte fan måste man vara med sin man eller sin dvärgkanin hela dagarna bara för det?

Dumt citat om stölder i sociala medier

”Nog är det väl hemskt att folk inte kan se skillnad på mitt och ditt”, skriver folk när de blivit bestulna på något. Newsflash: Folk som stjäl vet om att de stjäl. Men de skiter helt enkelt i det.


Under min uppväxt var jag och min syster ofta hos mormor och morfar. Tidigt satte våra föräldrar oss ensamma på bussen dit, en åtta timmar lång resa. Jag har alltid varit så tacksam över att mamma och pappa såg till att vi fick träffa dem. För det gav oss en nära relation och känslan av ett andra hem.

Först i vuxen ålder insåg jag att vi kanske inte främst åkte dit för vår egen skull. Utan för att mamma och pappa behövde avlastning och hjälp. Egentid och arbetsro. En stunds ledighet utan barn. Den tanken slog mig aldrig som liten för jag upplevde ju att resan gjordes för min skull. För att jag skulle ha det extra bra! Men kanske kände mina föräldrar ibland dåligt samvete när de skickade i väg oss?

Men jag tänker inte känna dåligt samvete när mina barn får spendera helgen hos en släkting. Det är en investering i deras relation. Eller när grannfamiljen får rycka in och passa barnen några timmar efter förskolan. Har man världen finaste ungar är det väl inte mer än rätt att andra vuxna i deras närhet får njuta av dem lite? Eller när barnen någon gång är sist kvar på förskolan. För den där sena timmen är en guldstund. Det är då de får sitta själva med sin favoritfröken och äta apelsinklyftor och prata förtroligt.

Dumt citat om mammor i sociala medier

”Passa på och njuut nu”, till nyblivna mammor. Tro mig. Detta har de redan fått höra och de njuter allt de bara mäktar med mellan såriga bröstvårtor, ömmande underliv, sömnbrist och babyblues.


Barn behöver omsorg, kärlek, stöttning och närvaro. Det är självklarheter - men det betyder inte att föräldrarna ska sitta ihop med barnen. Andra vuxna kan också vara med och ge detta.

Tyvärr verkar de som delar dessa bedrövliga artiklar på Facebook lida av storhetsvansinne. De har så höga tankar om sig själva att de tror att barnen alltid föredrar just deras sällskap. Och de verkar dessutom ha svårt för att förstå att den kärlek de känner till sina barn inte är unik. Precis lika mycket som de älskar sina ungar – älskar andra föräldrar sina barn och vill dem gott!

Det finns faktiskt ingen anledning att misstro dem eller skamma den på Facebook.

Dumt citat om nostalgi i sociala medier

”Annat var det när jag var ung…”, säger de som är missnöjda med något i dagens samhälle. Ja, exakt! Det var annorlunda när du var ung. Och just därför kanske du ska vara lite ödmjuk inför de som är unga i dag och deras erfarenheter? Ni lever i helt olika tider!