Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cissi Wallin

Vem bryr sig om kvinnan och hennes trauma?

”Jag är ointresserad av Paolo Robertos eller andra torskars självömkan. Jag vill veta mer om kvinnan. Hur mår hon? Vem bryr sig om henne nu?”, skriver Cissi Wallin.
Foto: Roger Schederin / TT / Scanpix Sweden
Paolo Roberto.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Trots att vi vet att statistiken säger att var tionde svensk man köpt sex, alltså betalat för att begå ett övergrepp på en annan människa, så verkar väldigt många ändå chockade över att en känd person kan vara en torsk.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu ska han få tala ut, den populäre profilen som ertappats på bar gärning på en bordell på Östermalm. Han åkte dit i går kväll och betalade en kvinna 1 500 kronor, för att få utsätta henne för ett övergrepp. Ytterligare ett, i en lång rad av övergrepp i hennes liv.

Jag är ointresserad av Paolo Robertos eller andra torskars självömkan. Jag vill veta mer om kvinnan. Hur mår hon? Vem bryr sig om henne nu?

Vem är kvinnan som den mäktige tv-mannen och entreprenören betalade 1 500 kronor i tron att det går att köpa någons samtycke?

Polisen säger att hon är från ett av Europas fattigaste länder. Trafficking har bara ökat i Sverige på senare år, det allra vanligaste är att unga kvinnor, även barn från Rumänien, Nigeria och Polen tas till Sverige för att utsättas i prostitution.

Vem är kvinnan som den mäktige tv-mannen och entreprenören betalade 1 500 kronor i tron att det går att köpa någons samtycke? Kanske är hon en ung tjej från Rumänien. Kanske är hon tvingad till att sälja sin kropp till välbärgade svenska män. Eller så gör hon det för att hon inte ser någon annan utväg. Hon kanske skickar pengar, de få slantar hon själv får behålla, till sin fattiga familj på rumänska landsbygden.

Kanske vill hon få hjälp att komma ur sin situation, till vilket pris som helst.

Vi vet inte, och hennes röst får troligen aldrig höras. Hennes öde är sekundärt, sexköparens ånger och självömkan tycks alltid väga tyngre. Det är han och inte hon, eller kvinnor som hon, som får ta plats i TV4 i kväll och i morgondagens morgonsoffa. Hon är en anonym kvinna på samhällets botten, som i kväll kanske tvingas sälja sin kropp till ännu några mer eller mindre välbärgade män som avhumaniserat henne totalt innan de, kanske, ser henne i ögonen. 

Polisen Simon Häggström som var med och grep Paolo Roberto och några ytterligare sexköpare i går har tidigare sagt i intervjuer att den svenska sexköpslagen och framför allt påföljderna för de gripna fungerar sämre i praktiken. Han säger bland annat i en SVT-intervju 2018:

– De här kvinnorna är fortfarande extremt utsatta och det är otroligt provocerande, även för mig, att påföljderna av lagen inte är tillfredsställande. Jag har själv gripit en och samma man tolv gånger, det är givetvis en skandal.

Jenny Strömstedt är hård och det med rätta, men jag undrar ändå varför han ens tillåts sitta där.

En man kan alltså gång på gång haffas när han köper sex. Han häktas inte, utan får böter och kan sedan fortsätta utsätta personer i prostitution för övergrepp. Vad gör några tusen i böter när man har bra lön eller gott om pengar på kontot? Och hur hjälper de offren för prostitution?

Jag tittar på Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto på TV4. Hon är hård och det med rätta, men jag undrar ändå varför han ens tillåts sitta där.

Borde han inte sitta hos en psykolog i detta nu, i stället för att breda ut sig om sin ånger i riks-tv? På hans sociala medier svämmar det över av pepp och stöd kring hans ”öppenhet”. Som att han just klivit fram och modigt blottlagt ett personligt trauma. Men traumat är ju givetvis inte hans. Sympatierna borde ligga någon helt annanstans.

Torsken som betalat för att begå övergrepp får några tusenlappar i böter, kvinnan han utsatt får ett sannolikt livslångt trauma. Som hon aldrig får tala ut om i tv. 

Se mer: 

Paolo Roberto togs av polisen i en sexköpsrazzia på torsdagskvällen.
0