Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Var är miljarderna till utsatta kvinnor?

Mäns våld mot kvinnor kostar svenska statskassan runt 43 miljarder kronor årligen, skriver Cissi Wallin.
Åsa Lindhagen (MP) är jämställdhetsminister sedan januari 2019. Tidigare var hon socialborgarråd i Stockholm.Foto: ALI LORESTAIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du kvinna som nu befinner dig i en ytterligare kris förutom corona, du som vill ta dig ur ett farligt och skadligt förhållande men inte kan – den här texten är till dig. Den här texten är också till Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varje dag kan vi läsa feta rubriker om hur människors ekonomi och hela liv nu slås i spillror. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringen håller dagliga presskonferenser där åtgärd efter åtgärd presenteras.

Det är givetvis helt i sin ordning. Men jag kan inte låta bli att tänka på varför något annat som slagit människors ekonomi och hela liv i spillror i åratal inte tillägnats dessa rubriker och åtgärder – mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor kostar svenska statskassan runt 43 miljarder kronor årligen (enligt Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE).

Läs det igen. Att män utsätter kvinnor och barn kostar vårt land 43 miljarder, år efter år efter år.

Trots detta finns enorma brister och till synes stor handfallenhet inför hur Sverige ska hjälpa alla dessa utsatta. Svenska staten kan hjälpa dig oerhört mycket mer än i nuläget. Du som vill lämna men inte kan. För att du inte har råd. För att mannen du vill lämna sitter på den ekonomiska makten, makt du själv känner att du inte har. Har vårt rika land råd att lägga 43 miljarder på årsnotan för mäns våld mot kvinnor så har vårt rika land råd att lägga miljarder på att att aktivt hjälpa kvinnor att bryta sig loss från dåliga förhållanden.

Du, vår jämställdhetsminister Åsa Lindhagen gick nu i dagarna ut med att regeringen delar ut 100 extra miljoner till olika organisationer som jobbar för att hjälpa utsatta kvinnor och barn. Dessa gruppers utsatthet bedöms öka nu under coronapandemin, säger du själv, baserat på vad många sakkunniga konstaterat senaste veckorna.

”Det är en jätteviktig satsning vi gör nu”, säger du också – vår jämställdhetsminister.

Men jag applåderar inte. Jag står helt oförstående inför att du och dina kolleger i regeringen ännu inte hanterat detta enorma och också enormt kostsamma samhällsproblem såsom den kris det är – absolut jämförbar med det vi nu upplever i och med corona. 100 miljoner är 0,23 procent av de 43 miljarder mäns våld mot kvinnor och barn kostar Sverige varje år.

Åsa Lindhagen: varför har du och dina kolleger ännu inte klubbat igenom ett ”exit-paket” åt alla de kvinnor som lever på flykt från farliga män, som bor på jourer och skyddade boenden, eller som inte sällan med sina sista krafter söker stöd och hjälp hos polis och socialtjänst, men utan att få konkret och långsiktig hjälp? Hur kan ni folkvalda ännu inte ha lovat alla dessa kvinnor en garanterad månatlig peng för att ha råd att lämna, ha råd att starta om på egen hand, ha råd att bygga upp sitt liv igen? Hur kan ni ännu inte ha lovat alla dessa kvinnor, de vars öden kostar statskassan tiotals miljarder varje år, gratis rättshjälp, fria och återkommande stödsamtal, obegränsad traumaterapi eller vad som än krävs? Jämställdhetsministern: hur är det möjligt att du och dina kolleger inte satsar kännbara miljarder på att få detta att ske?

100 miljoner i det här sammanhanget är som att springa in på ett av våra största sjukhus just nu och dela ut 10 munskydd. Du som är utsatt förtjänar så mycket mer.

 

LÄS MER: Cissi Wallin: Låt inte de egoistiska alarmisterna smitta dig 

LÄS MER: Kvinnorna räddar andra – plågas nu själva svårt 

LÄS MER: Okända tragedin som formade Anders Tegnell