Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Nej, mellandagsrean är ingen mänsklig rättighet

”Många blir arga när man pratar om överkonsumtionen”, skriver Cissi Wallin:
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Vad behöver du från mellandagsrean? Ja, behöver? Vad gapar det tomt av hemma hos dig?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att konsumtion alltmer blivit en hobby har nog inte gått någon förbi. Det är sedan länge ett helt legitimt helgnöje för barnfamiljer att dra ut till närmsta köpcenter för att ... utöva självskadebeteende, om man frågar mig. Jag släpar aldrig med varken man eller barn i butiker eftersom det totalt motverkat syftet med att handla i lugn och ro. Och sedan corona äntrade våra liv har jag köpt i stort sett allt på nätet.

På mellandagsrean nu i dagarna ska jag köpa nya vinterskor till ena barnet och en mixerstav till köket, för det är grejer som behövs. Att shoppa bara för att man kan och utefter ett konstruerat och inbillat ”behov” har jag tvingat mig själv att sluta med. Vi har redan i överflöd. Väldigt många av oss i detta land har just det; materiella saker i överflöd.

Ändå är mellandagsrean, att fysiskt trängas med andra i butiker, med svetten lackandes och pulsen ökandes för att snabbt hinna rafsa åt sig bara för att, uppenbart en lika viktig tradition som själva julfirandet.

Varje år shoppar vi svenskar i snitt 50 nya klädesplagg per person. Samtidigt använder över 70 procent av oss inte ens hälften av allt vi har i garderoben. Och sedan pandemin kom har försäljningen av hemelektronik ökat rejält. Faktum är att vi lägger 50 miljarder kronor på misslyckade köp, årligen. Det är ungefär 7 000 kronor per person och år. Gissningsvis sker många av dessa onödiga felköp i dessa dagar, under mellandagsrean.

Många blir arga när man pratar om överkonsumtionen, de hävdar att det är en klassfråga att shoppa eller inte shoppa på rea. Den här texten handlar självklart inte om ensamstående mammor, fattigpensionärer eller andra som bara har råd att köpa vissa saker de behöver när det är rea.

Den här texten handlar om den stora gruppen konsumenter, medelklassen och de i den ekonomiska gräddfilen som enligt all statistik bidrar absolut mest till att utarma jordens resurser. Fattiga människor lämnar minst klimatavtryck, om någon nu fått för sig annat.

Den här texten riktar sig till dig som har råd att köpa en ny mobil eller jätte-tv nu i dagarna, inte för att du verkligen behöver utan för att det är kul att ha senaste modellen eller en ännu större skärm att visa upp för polarna. Eller till dig som redan har tvåsiffrigt antal par jeans men bara måste ha ett par till. Det är ju rea!

Du som känner en kick av att bära hem påsar med nya grejer du vet absolut inte behövdes, eller får lite ökad puls när aviseringen om ännu ett nytt paket kommer. Du är boven här. Du är anledningen till att mellandagsrean slår rekord år efter år, och det är på grund av din överkonsumtion som Svensk Handel vägrar att lyssna på såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten i år.

Det är ju ändå en slags mänsklig rättighet att få bränna pengar på mellandagsrean, även i fysiska butiker. Mellandagsrea bryter inte mot lagen, ropar de som vill slå nya säljrekord. Nej, men i år utarmar den inte bara jordens resurser ännu mer, den sprider även ett virus som hittills dödat över 8 000 svenskar.

Men det kanske det får vara värt när vardagsrummet skulle bli ännu bättre med en större tv, eller röven ännu snyggare i ett par nya skinny jeans.