Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cissi Wallin

Lärarens meltdown – en perfekt illustration av 2021

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Håll i hatten för nu summerar vi året då fakta blev farligt, ouppfostrade snorungar visste bäst och politiska principer ansågs som något sensationellt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först och främst tänker jag på den stackars läraren i Skåne, som efter månader av usel arbetsmiljö med söndercurlade glin som lärt sig att deras känslor alltid räknas mest, tappade det och skrek ett i sammanhanget ganska harmlöst fult ord. Den lärarens meltdown får illustrera hela samtidstillvaron vi befinner oss i.

Att stå i en strid ström av människor som vägrar ta in basal och utredd fakta, för att de ”läst nånstans” att man minsann kan få stroke av vaccin, 5G eller flourtandkräm. Vi känner alla någon som tycker sig veta mer än den samlade forskarkåren tillsammans, och gärna mässar om det vid varje social sammankomst. Parallellt med det har vi ett politiskt klimat där grundläggande principer helt dribblats bort. Majoriteten av våra folkvalda verkar ha glömt vad deras eget parti står för; och gör hellre populistiska utspel som någon klickkåt Joakim Lamotte-aspirant i sina sociala medier.

Tandlösa symbolhandlingar prioriterats framför realistiska och långsiktiga mål för att minska klyftor, utanförskap och nedmonterad välfärd. Många folkvalda ställer i dag hellre upp på en intervju med en smörig influencer än en journalist med rimligt kritiska frågor. 

2021 var också året då rekordmånga svenska män drabbades av den otroligt ovanliga diagnosen sexsomnia – fast bara när de sovit intill kvinnor som de begått övergrepp på utan att själva kunnat styra kuken. Och svenska politiker och intresseorganisationer som RFSL lobbade på fullaste allvar för en lagändring där bland annat manliga våldtäktsmän ska kunna registrera sig som kvinnor; bara de råkat känna sig som kvinnor i samband med att de ska åtalas. För är det något samtiden verkligen tar strid för så är det att känslor trumfar all sorts vett och vetenskap. I Norge ändrades lagen 2016 just så – så att vemsomhelst kan ändra sitt juridiska kön med några klick. Året efter hade antalet antalet kvinnor anmälda för våldtäkt tredubblats. 

Vilka fler rafflande upplevelser bjöd 2021 på?

Det blev feministisk aktivism att göra porr ihop med män med dålig kvinnosyn, att sälja grejer med rabattkoder på sociala medier och lära 15-åriga tjejer att skönhetsingrepp mest av allt är ”self care”. Bor du i Norrland och vill föda barn får din partner skola om sig till barnmorska så hen kan förlösa dig i bilen med 20 mil kvar till BB, är du vårdpersonal är det onödig lyx att kunna gå på toaletten på jobbet och är du sjukvårdspolitiker kan du bete dig hur korrupt som helst utan att hamna i fängelse. Ett toppen-år för rättvisa och jämställdhet!

Och hur bra jobbade staten och kapitalet för att vi medborgare ska kunna leva mer klimatsmart? SJ ställde in var- och varannan avgång och inga svenska snabbtåg verkar vara i sikte. Alla som klagar på att tågen (som trots allt går) kostar mer än att flyga till Mallis kan ju bara sluta gnälla och flytta innanför tullarna och åka elsparkcykel.

Och den personliga identiteten blev viktigare än någonsin. Själv identifierar jag mig därmed som jättetrött. God jul!


RÄTTELSE: I en tidigare version av krönikan uppgavs att antalet norska kvinnor dömda för våldtäkt hade tredubblats efter lagändringen som gjorde det möjligt byta juridiskt kön efter egen bedömning. Men tredubblingen gällde antalet fall där kvinnor anmälts för våldtäkt.


LÄS MER: Cissi Wallin: Programmet ”Transbarnen” är omskakande att se