Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Kvinnorna i vården går på knäna för dig och mig

Intensivvårdsavdelningen på Nyköpings Lasarett, april 2020.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Grattis på kvinnodagen”, låter det. Grattis Sverige för kvinnorna, borde det låta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här i Expressen listas i dag de man anser är ”årets kvinnor”, mest syftandes på förra årets prestationer. Där finns mängder av kompetenta kvinnor som verkligen gjort skillnad – och även jag har förärats en plats på listan – men för mig personligen är inte årets kvinna en person vi känner igen från nyhetsrapportering, underhållningsprogram i tv eller sociala medier.

För mig är det Matilda, som har fåror och sår i ansiktet efter efter att ha burit skavande munskydd och visir nästan varje dag under ett års tid.

Matilda, som nu sagt upp sig från sitt jobb inom intensivvården för att hon hållit på att gå sönder alldeles för länge. Årets kvinnor för mig är alla som Matilda – alla de tusentals kvinnor som bär upp den svenska sjukvården och som vi på allvar fortfarande tror är glada och nöjda om vi ställer oss på balkongen och applåderar. Det är hon som genom pandemin, trots den usla svenska krisberedskapen, trots all oanständig vanskötsel från politiskt håll, bidragit till att vården hållit anständig nivå. Det är hon som går på knäna för dig och mig.

Nästan 90 procent av landets sjuksköterskor är kvinnor, och Sveriges vanligaste yrke är undersköterska inom hemtjänsten, hemsjukvården eller på äldreboenden. Där är drygt 90 procent kvinnor.

Snittlönen för en undersköterska, som i över 9 fall av 10 inte har penis? Runt 27 000 kronor i månaden före skatt. Då ingår numera att dagligen bära otympliga skyddskläder och utsättas för stor risk att bli Corona-smittad.

Sjuksköterskan Matilda har knappt varit ledig på över 50 veckor och skrev just på sin Instagram att hon ”stretchat mina förmågor bortom alla gränser jag trodde var möjliga”. Hon har några veckor kvar på Iva med daglig kris och skriver också att hon är så trött, att ”det enda jag gör är att jobba och försöka överleva mitt jobb”. Hon beskriver hur hon under det senaste året offrat hela sitt privatliv och all sin kraft till att vara med och bära den underbemannade och nedmonterade svenska sjukvården under armarna. Hon och alla andra framför allt kvinnliga sjuksköterskor och undersköterskor. Årets kvinnor, nu mer än någonsin.

Jag som en av alla feminister kan inte sluta tänka på hur långt vi egentligen har kvar när vi är ett land som fortfarande bygger på att kvinnor ska slita ut sig för skitlöner och skitvillkor, för att något av det viktigaste vi har överhuvudtaget ska fungera. Utan dessa kvinnor slutar vi vara ett välfärdsland, samtidigt som vi som stat behandlar dessa systrar som moderna tiders slavarbetare.

Ändå har vår regering mage att kalla sig feministisk. Se Matilda och hennes utbrända och ärrade kolleger i ögonen, genom skyddsglaset, och upprepa det. 

Grattis Sverige på kvinnodagen – för alla kvinnor som inte bara kastade visiren och strejkade för längesen. Låt kvinnodagen handla betydligt mindre om tomma floskler och betydligt mer om att på allvar sluta undervärdera gruppen som är en av dem som borde värderas allra högst.


LÄS MER: Melinda är ”Årets kvinna” – så har hon använt ilskan efter ”Lilla hjärtats” död 

LÄS MER: Årets kvinna 2021 – här är hela listan