Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Jag förstår varför Ebba Buschs snack går hem

KD-ledaren: "Huvuduppdraget är inte primärt att göra nöjesprogram". Se intervjun från Expressens program ”Fem dagar om framtiden”.
KD-ledaren Ebba Busch fotograferad i samband med att hon intervjuades av Expressen i juni.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jag förstår varför Ebba Buschs snack om ”ny feminism”, ämnad för de man kallar ”vanliga kvinnor” går hem.

För i all röra av navelskådande och elitistiska vänsterfeminister som pratar mer om hur dåliga andra är på att vara feminister, än om hur livet ens ska funka för en så kallad vanlig kvinna så är Ebba Busch i alla fall mer konkret.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Går det att vara värdekonservativ höger och feminist, samtidigt? I dagsläget funkar allt som gör att människor stannar till och lyssnar i mer än tio sekunder.

Säga vad man vill om Kristdemokraternas partiledare men hon kan konsten att få folk att sluta scrolla planlöst och haja till. Hur många gånger har KD pratat om att lansera någon slags egen och ny variant av feminism och kvinnokamp? Jag har tappat räkningen, men de har lyckats med en sak: få de så kallade vanliga människorna, ”verklighetens folk” att börja prata om frågorna – vad är feminism, vem kan vara feminist?

Jag är ju stämplad som vänster, själv kallar jag mig hellre hycklande champagnesocialist. Men en sak som förbryllar mig med den svenska partipolitiken är att högern lyckats med det vänstern bara verkar bli sämre på – att göra partiledare av kvinnor. Ebba Busch är stjärnan i högergänget. Alla mina ”kollegor” inom feminismen på vänsterkanten säger åt mig att problematisera, rentav avsky henne, men så tittar jag på några tv-intervjuer med henne från senaste tiden och kommer på mig själv med att vilja dricka vin och prata feminism ihop.

Hur mycket jag än tycker hon är ute och seglar i sakfrågor verkar hon ha ett driv som annars ofta lyser med sin frånvaro i riksdagen.

Sverige är landet som är expert på att polera upp bajskorvar.

Vad är feminism och vem kan vara feminist? Kampen för att kvinnor ska behandlas som lika mycket fullvärdiga människor som män. Kan en högerkonservativ kvinna vara för det? Ptja, jag är på en plats där jag tror att hästar kan flyga, men inte om de skryter om det innan.

Sverige är ju landet som är expert på att polera upp bajskorvar, visa det glittrande verket för publiken och säga: ”titta vad duktiga vi är på att inte syssla med kvinnoförtryck!”. Samtidigt får svenskt rättsväsende skarp kritik av Amnesty för hur dåligt sexualbrott utreds och lagförs, här i ”världens mest jämställda land”. Det tros finnas nära 40 000 könsstympade tjejer och kvinnor i Sverige. Larmen från organisationer som jobbar mot hedersförtryck och hedersvåld tycks bara öka. Närmare 1 000 kvinnor lever på flykt i sitt eget land, gömda och livrädda för män som samhället inte lyckas lagföra ordentligt. Vi har under senare år haft en lavinartad ökning av sjukskrivna kvinnor i Sverige, allra mest på grund av stress och utmattning. Vår förlossningsvård är ett hån, gravida i delar av landet tvingas föda i baksätet på väg till sjukhus långt bort.

Medan alla dessa faktum existerar tenderar fokuset i svensk feminism handla allra mest om det vi kallar värdegrund. Allt det vi ska tycka, som ändå inte verkar förändra något i grunden. Den politiska tafattheten är alarmerande när det kommer till att skydda och värna tjejer och kvinnor. Kan Ebba Busch faktiskt kavla upp ärmarna, genom sitt babbel om ”ny feminism” som inte är elitistisk och navelskådande? Kan hon nå den större massan kvinnor och få dem att börja kräva förändring?

Det kan vara så. Och så länge saker görs mer än de sägs är jag nöjd. Sen kan vi munhuggas över ett glas vin när tillfälle ges. Vi bjuder in någon förbannad vänsterfeminist också.