Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Han lyckades nästan knäcka mig – nu blir fler lyssnade på

Sommaren 2012 när jag trodde att jag inte var någonting utan honom pratade man knappt om mäns kontroll och våld gentemot kvinnor, skriver Cissi Wallin.Foto: DPA/IBL

Vi är snart mitt i högsommaren och alla sociala medier svämmar över av idyll. Lyckliga lyckan och livets magi i bild efter bild. Jag kan inte sluta tänka på alla kvinnor som just nu är där jag var för åtta år sedan. Och som just nu har det ännu värre. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den bisarra kontrasten – att gå sönder inombords i det magiska sommarljuset om kvällarna. Att tassa på tå för att kanske hinna parera nästa utbrott. Kanske tittade jag några sekunder för länge på en annan man på stranden? I bilen hem smäller det till. Medan vi kör över bron med den smärtsamt vackra utsikten kommer han att kalla mig hora. Säga att han tycker jag är skamlös och billig. Han kommer säga att jag inte ska äta så mycket, att jag är värdelös, att ingen annan kommer vilja ha mig. Allt med sommarkvällen som ljuv kuliss. 

Jag tänker på alla ni som är mitt i det nu. Och på er som inte ens vågar gå med barnen till stranden, för att han kan vara där. Han man gömmer sig för på ett skyddat boende. Tusentals kvinnor i Sverige har en sådan sommar. Och nu har i alla fall fler av dessa äntligen blivit lyssnade på.

Han slog mig aldrig men det hade hänt om jag blivit kvar. Men trots att vi bara hängde ihop i ett knappt år lyckades han bryta ner mig till en skugga av mitt sanna jag. Jag? Den folk säger är så ”stark”. Som att människor inte kan vara starka och ändå brytas ner. Som att inte vemsomhelst kan manipuleras.

Sommaren 2020 är inte som andra somrar. Och kanske tack vare en pandemis framfart börjar vi prata om en annan – mäns våld mot kvinnor, och barn. Det strukturella våldet. Det som finns i vartenda bostadsområde, i varenda bekantskapskrets. Det vars konsekvenser kostar svenska skattebetalare tiotals miljarder varje år. Nu börjar det äntligen bubbla och pysa över. Jämställdhetsministern skrev nyligen ett känslosamt inlägg i sina sociala medier, direkt riktat till alla kvinnor som lever gömda. Gömda från farliga män. Som vill trakassera, skada och ha ihjäl. Jämställdhetsministern lovar att göra mer för alla dessa kvinnor och deras barn. Hon skriver: ”Det är vi politiker som ytterst måste lösa det här”. 

Du som nu är där jag var för åtta år sedan har kanske bättre chanser att bli fri.

Sommaren 2012 när jag trodde att jag inte var någonting utan honom pratade man knappt om mäns kontroll och våld gentemot kvinnor. Jag trodde aldrig livet skulle bli bra igen för han lyckades nästan knäcka mig helt. Ingenstans lyfte de stora medierna det jag befann mig mitt i. Nu händer det. Nu är mäns våld mot kvinnor stora rubriker. Nu får kvinnor veta att de inte är ensamma och att vemsomhelst kan hamna där. Oavsett hur stark man är, avsett hur lycklig och lyckad man kan verka. Han kanske inte slår men han bryter ner. Och lagom till att sensommarljuset gör kvällarna dunklare så är man inte längre den man var. Skillnaden nu är att man kan prata om det i olika forum på sociala medier, man kan läsa om det i tidningen. Du som nu är där jag var för åtta år sedan har kanske bättre chanser att bli fri. Vi måste våga tro på det. 

Vi måste ta död på ännu en pandemi. Innan ännu fler dör eller går sönder inuti och utanpå av pandemin mäns våld mot kvinnor. 

Den här sommaren kanske vi kan börja försöka, tillsammans och på allvar. För att inte ännu fler ska brytas ner i takt med att kvällarna blir mörkare, till att vara skuggor av sina sanna jag lagom till att semesterveckorna tar slut.

LÄS MER: CISSI WALLIN: Den unga svarta kvinnans ord väcker primitiva känslor

LÄS MER: ATILLA YOLDAS: Paolos starka uppmaning till andra killar och män