Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cissi Wallin

Brottsoffret skiter i om förövaren var 19 eller 49

Hallanstalten utanför Södertälje.
Foto: LARS LINDQVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

Vi har något totalt obegripligt i Sverige som kallas ungdomsrabatt. Det innebär att unga män, eftersom det i stort sett enbart är män som begår grova brott, i många fall får generösa rabatter på sina straff. Trots att de är myndiga och skadat andra människor för livet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan om ungdomsrabatt, även kallat straffrabatt har varit en het politisk potatis länge. Justitieminister Morgan Johansson har stått på sig om att Sverige ska slopa rabatten, eller daltandet som många kallar det, med unga brottslingar.

”Är man 18 år och myndig bör man vara beredd att fullt ut ta ansvar för sina handlingar”, är ministerns ståndpunkt och för en gångs skull håller jag med karln till hundra procent.

Men samtidigt har olika utredare, rättsväsendet och Kriminalvården gått emot förslaget att slopa straffrabatten för unga vuxna. De hänvisar bland annat till att hjärnan minsann inte är fullt utvecklad förrän någon fyllt 25.

Märkligt ändå, att så många unga kvinnor under 25 trots detta oerhört sällan begår grova våldsbrott.

Kriminalvården säger att de inte kan ha dessa unga grovt kriminella män inlåsta i alltför många år, eftersom våra svenska anstalter redan är fyllda på längden och bredden.

En våldtagen eller brutalt misshandlad person skiter i om förövaren var 19 eller 49.

Det man som vanligt dribblar bort är de drabbades perspektiv. Hur känns det just nu för familjen i Dalarna vars lilla dotter våldtogs av en närstående ung man över 200 gånger, när han nyligen belönades med över fyra års avdrag på fängelsestraffet, för att han ”bara” var 18-19 år när de obeskrivligt fasansfulla övergreppen skedde? En ung man som alltså visat sig totalt livsfarlig i närheten av små barn, är ute lagom till sin 26-årsdag, kanske ännu tidigare. Och alla de tonårstjejer som gruppvåldtagits av unga vuxna män, som fått hånfullt låga straff med hänvisning till sin ringa ålder. Hur känns det för dem? 

Sällan har väl samhällsapparaten så naivt infantiliserat myndiga som utstuderat och systematiskt begått horribla brott. Som att signalen är att det är sådant killar och män... bara kan råka göra?

Jag tänker även på de långvariga effekterna av att unga farliga män, som visar gång på gång att de inte borde gå fria och lösa, daltas med som godissnattande mellanstadiebarn. Att vi så frikostigt använder straffrabatt för vuxna, mängdrabatt om man är återfallsbrottsling och uppenbart blundar för just återfallsrisken... Dessa misslyckanden har redan skapat ett stort politikerförakt som sliter sönder landet ytterligare. Det skapar också en högre risk för att människor tar lagen i egna händer. Man kan försöka teoretisera unga vuxna kriminella mäns beteenden och mognad hur mycket man vill, men det sitter alltid ändå drabbade människor runtom i hela landet som fått sitt liv i spillror. På grund av dessa mäns aktiva val och handlingar.

En våldtagen eller brutalt misshandlad person, eller anhöriga till den som blivit mördad, skiter i om förövaren var 19 eller 49. Man vill tro att Sverige är rättssäkert, ger utsatta sin självklara upprättelse och skyddar alla medborgare från att falla offer för samma förövare. Men man tror och hoppas för mycket.


LÄS MER: Kriminologen: Lås in de 17-åriga mördarna längre 

LÄS MER: Ali Arrach körde ihjäl familjefar – får straffrabatt