Christian Holmén

Den skiljer sig från alla de kulor som analyserats hittills

Publicerad

Ingen manusförfattare i världen hade förmått att hitta på det verkliga drama som just nu utspelas kring polisprofessor Leif GW Persson och Palmeutredningen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Leif GW Persson ägnade flera år åt sin romansvit om Palmemordet där Lars Martin Johansson - kriminalpolisen som sägs kunna se runt hörn - till sist lyckades lösa gåtan. Böckerna har sålt i jätteupplagor och dessutom legat till grund för tv-serien "En pilgrims död", som setts av en och en halv miljon svenskar.

Så sent som nu under julhelgen följde nästan två miljoner svenskar SVT-dokumentärerna om GW där han berättade hur hans liv slogs i spillror av Olof Palmes iskalla agerande under den så kallade Geijer-affären i slutet av 1970-talet, då GW utsågs till syndabock och slängdes ut i kylan, trots att det var han som hade rätt, och Palme som hade fel.

 

Och samtidigt sitter nu samme Leif GW Persson och väntar på beskedet om den revolver han för bara några dagar sedan höll i sin hand är det vapen som dödade Olof Palme.

 

När Leif GW Persson i månadsskiftet november/december gick ut i SVT:s "Veckans brott" och i Expressen och berättade om revolverkulan han fått sig tillskickad i ett kuvert så väckte det inte särskilt stor uppmärksamhet. Media verkade se det mest som ännu ett av alla dessa hundratals villospår som präglat världens största mordutredning ända sedan mordnatten den 28 februari 1986.

Inte heller när Expressen dagarna innan jul avslöjade att GW nu träffat den anonyma person som skickade honom kulan och av hen fått en Smith & Wesson-revolver så reagerade någon. Inte en rad i andra medier.

Jag har följt Palmeutredningen sedan jag kom till Expressen för över 20 år sedan, från Christer Petterssons sorgliga förortslägenhet till den utpekade sydafrikanska yrkesmördaren Anthony Whites muromgärdade lyxvilla i Moçambique. Hösten 2006 stod jag på strandkanten av Djursjön i Dalarna när våra dykare hittade den så kallade Mockfjärdsrevolvern, som då beskrevs av rikskriminalens utredare som det mest sannolika mordvapnet.

 

Men jag tror inte att jag nånsin tidigare varit med om något så fascinerande som det som sker just nu.

 

För faktum är att den kula som Leif GW Persson fick hemskickad till sig på ett dramatiskt vis skiljer sig från alla de hundratals tidigare kulor som Palmeutredningen analyserat hos det som i dag heter Nationellt forensiskt centrum, tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Alla tidigare kulor har kunnat avföras. Med den här gick inte det. Leif GW Persson själv är hemlighetsfull. Men klart är att analysen visar att det finns viss överensstämmelse mellan spåren på hans kula och kulan som dödade Olof Palme.

 

Och när man nu kunnat testskjuta den överlämnade Smith & Wesson-revolvern med just den speciella ammunition av typen metal piercing som användes vid Palmemordet så ökar dessutom möjligheten att få ett än tydligare resultat.

 

I morgon måndag görs de sista delarna av analysen av provskjutningen, enligt Leif GW Persson.

Därefter dröjer det inte länge innan Palmegruppen - och förhoppningsvis snart också alla vi andra - får veta om Gustavs grabb lyckats med det som världens största polisutredning misslyckats med i 30 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag