Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Vält inte von Linné – hylla de verkligt vidsynta i stället

Carl von Linné.
Foto: PRESSENS BILD / PRESSENS BILD
Sockeln i Bristol där det tidigare stod en staty av brittiska slavhandlaren Edward Colston.
Foto: SIMON CHAPMAN/LNP/SHUTTERSTOCK / SIMON CHAPMAN/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Jo, det här med sju sorters blommor under huvudkudden under midsommarnatten, det är kanske inget just jag har någon anledning att ägna mig åt längre, inte ens i mina allra som mest romantiska stunder av verklighetsflykt, men jag tänkte att gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol skulle kunna vara ett sätt för mig osökt glida in på Carl von Linné och vidare med honom som utgångspunkt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han är blåsväder just nu, Linné. Han anses plötsligt vara medskyldig till vår tids rasism och därför bör vi ge oss ut i Humlegården och välta statyn av honom där, av den åldrade mannen med en liten linnea i handen.

Jag är inte riktigt lagd åt statyvältande, hade där funnits en av Hitler, så gärna för mig, men ungefär där går min gräns för vältande. Och kanske att man istället skulle hedra en och annan verkligt vidsynt och framsynt person ur det förflutna med en staty istället. Som till exempel Carl Bernhard Wadström.

Det föreslår journalisten Martin Schibbye i en artikel på blankspot.se och jag är mer än benägen att hålla med honom.

CBW kämpade mot slavhandeln efter att ha vistats i Västafrika och där med egna ögon bevittnat hur den sortens fruktansvärd handel gick till.

CBW, som var östgöte, föddes 1746 i närheten av Norrköping. Han är och var Sveriges genom tiderna mest framstående abolitionist, kämpade mot slavhandeln efter att ha vistats i Västafrika och där med egna ögon bevittnat hur den sortens fruktansvärd handel gick till. Han var verksam både i England och Frankrike, han skrev flera böcker i ämnet, han fick tillnamnet Philonegros, negervännen, han blev internationellt hyllad och ska ha hedrats med en statsbegravning i Paris.

Carl Bernhard Wadström och den afrikanske prinsen Peter Panah. Målningen från 1789 av Carl Fredrik von Breda finns på Nordiska museet i Stockholkm.

Den som vill veta mer om honom kan läsa Dick Harrisons ”Slaveri” eller besöka Norrköpings museum där ett helt rum tillägnats honom.

Men finns det inte tillräckligt många gubbar som hedrats med statyer? Ska man alls uppföra flera sådana över personer ur det förflutna?  Kanske att man skulle kunna tänka sig att plocka fram lämpliga kvinnor istället eller både och?

Visst. Och då vet jag att det finns långtgående planer på att resa en staty föreställande Frida Stéenhoff i Sundsvall. 

Vem hon var? Hon var född i Stockholm år 1865 och dotter till en komminister som faktiskt också hette Carl Bernhard Philonegros Wadström. Hon var mycket kontroversiell på sin tid, hon stred för kärlek utan äktenskap, för kvinnans alla rättigheter, hon skrev dramatik under pseudonymen Harold Gote och hon myntade både begreppet feminism och uttrycket att 1900-talet skulle bli barnets århundrade.

Sundsvalls kommun har anslagit 350 000 kronor till den skulptur som förhoppningsvis ska stå klar år 2021, måtte inte även detta skjutas upp i coronans tid.

Carl Bernhard Wadström alltså. Och Frida Stéenhoff. Även om jag kan tycka att det är en smula märkligt att alls resa statyer så är jag helt för att just dessa två förebildliga personer blir hyllade på detta påtagliga vis.

Av personliga skäl.

Nämde jag att Carl Bernhard Wadström är min farmors farfars farbror? Och att Frida var farmors storasyster? 

Det gjorde jag kanske inte. Man ska inte skryta. Och att man råkar ha förfäder som åstadkommit storverk gör på intet sätt att man själv blir märkvärdigare.

Fast lite stolt tycker jag att man kan få vara, åtminstone så här i smyg.

Och nu, dags att ge sig ut i naturen och plocka skira midsommarblomster av sju olika slag. Oavsett ålder och istället för att välta statyer.


LÄS MER: Stefan Löfven om kraven om att riva statyer: ”Tror inte på det” 

LÄS MER: Cecilia Hagen: Sen pandemin slog till kan vi inte värja oss längre