Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Tar Hilary Mantel priset är nästan allt förlåtet

Hilary Mantel, en författare som kolumnisten Cecilia Hagen beundrar.Foto: JOSHUA IRWANDI / JOHAN HAYNES
Expressens Cecilia Hagen intervjuade Hilary Mantel i februari 2015.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nå, vem fick det omtjatade priset till slut?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag antar att ni redan vet svaret när ni läser detta. Eller rättare: vilka fick priset? Det delas ju ut två i år på grund av diverse ganska så pinsamma konflikter i den en gång så vördade Svenska Akademien.

Är bägge pristagarna kvinnor, tycker jag att de är för anpassliga, ledamöterna, för inställsamma mot oss ofrälse. Är bägge pristagarna män är det lika bra att den akademiska verksamheten upphör för gott.

Och är det en kvinna och en man som belönats, då känns det som en blaskig kompromiss. Hur de än valt så lyckas de uppenbarligen inte blidka mig. Fast är den ena pristagaren Hilary Mantel, då förlåter jag dem nästan allt.

Jag är mycket förtjust i den författaren. Hon har skrivit två digra romaner om Thomas Cromwell, Henrik VIII:s närmaste man och förtrogne. Dem tycker jag ni ska läsa om ni fortfarande lägger ner tid på böcker. Den tredje och sista delen återstår, den om hur den själv så hårdhjärtade Cromwell hamnar i onåd hos sin ännu mer hårdhjärtade arbetsgivare och avrättas. Bödeln ska ha fått försöka tre gånger innan han lyckades få av huvudet. Kungen hade med flit valt en oerfaren halshuggare.

Må hon få ur sig den där sista delen snart.

Jag inte bara beundrar Hilary Mantel, jag har dessutom fått intervjua henne en gång. Hon sa då att hon sammanfattningsvis skriver om kontroll och makt och hemligheter eftersom olika plågsamma former av kontrollerande och maktövning och hemlighetsmakeri präglade hennes uppväxt.

Må hon få ur sig den där sista delen snart.

Sissela Kyle är en annan aktuell person jag är mycket förtjust i. Alla gillar henne. Allt annat är omöjligt. Har varit och sett hennes nya show ”Etta på listan”. Kul, smart, oemotståndligt. Hon är min allra bästa vän, så kändes det i alla fall när jag satt där i salongen. Och hon är säkert lika sympatisk privat som på scen. Skulle det visa sig inte stämma skulle jag bli mycket besviken.

Men allt är inte hennes förtjänst. Hon har haft mycket god hjälp av Calle Norlén. De har gemensamt snickrat ihop allt det smått geniala hon säger. Han är säkert nästan lika kul och smart som hon i levande livet. Jag vill absolut inte bli närmare bekant med någon av dem, jag vill ha kvar min idealbild av dem bägge.

Det kan tyckas en smula grovt, men det var ett intet mot allt de själva hävde ur sig.

Några jag däremot inte uppskattar alls, det är vissa medlemmar av AIK:s hejarklack. För ett par år sen var de ute och skrämde livet ur mammor och små barn i tunnelbanan och under matcherna skanderade de vidrigheter om vem på plan de ville ta livet av.

Jag skrev några rader om detta i en krönika, skrev bland annat: Utplåna dem från jordens yta, nu med detsamma, jag lovar att titta bort när det sker.

Det kan tyckas en smula grovt, men det var ett intet mot allt de själva hävde ur sig.

Under en match ett par dagar senare rullade dessa rara gossar ut en många meter lång banderoll med texten: Utplåna Cecilia Hagen från jordens yta, vi lovar att titta på när det sker.

Jag har ett foto av händelsen på min toa.

Nu såg jag att de gjort en likadan banderoll där de å det tarvligaste ger sig på poliserna som sköt Erik Torell.

Vore jag inte övertygad om att det bara skulle glädja dem, då skulle jag här upprepa det jag skrev om dem förut. Ordagrant.