Oprah Winfrey. Foto: KEVIN SULLIVAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Oprah Winfrey. Foto: KEVIN SULLIVAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Cecilia Hagen

Sverige behöver mig – kan Oprah kan jag

Publicerad

Allt är på plats igen, varenda ljusstake och tomtedräkt och keramikängel är tillbaka i det lilla förrådet ovanför klädgarderoben och jag har lyckats att slutgiltigt vingla ner från stegen dit upp utan att bryta varken nacken eller något annat, nu kan år 2018 börja på allvar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu är det äntligen dags. Nu ska drömmar realiseras, ambitioner förverkligas, löften uppfyllas, medmänniskor stöttas, jorden räddas.

Trots att bara tio dagar har gått har jag redan hunnit börja förändringsarbetet, om än i inte alltför imponerande skala.

Jag har inlett med ett par pyttesteg mot total förnyelse. Jag har förmått dricka te i stället för kaffe till frukost flera dagar i sträck och jag har skruvat ner graden i brödrosten från siffran fyra till trean. Jag tycker att det visar på både styrka och beslutsförmåga, men man måste ta det lite försiktigt så här i början. De verkligt storvulna (googla!) planerna får vänta ytterligare ett par dagar. Och några av dem kanske jag bör dröja med längre än så.

Som det här med att ta över landet. Jag har för avsikt att göra det, jag vet att Sverige behöver just mig. Jag känner ungefär som att kan Oprah så kan jag. Och jag har börjat fila på mitt stora tal, det som jag ämnar hålla på Grammisgalan, klädd i svart. Hur jag alls ska få tillträde till den och till talarstolen har jag ännu inte räknat ut, men jag har nästan en månad på mig, den äger inte rum förrän den 8 februari.

 

LÄS ÄVEN: Jag blev sekundärkränkt av en marsipangris

 

Jag kan redan se mig framför mig, eldande massorna. Jag vet att jag är mer än lämpad att styra vårt lilla skadeskjutna land, jag är en stolt och rättänkande kvinna i mina bästa år och jag har ingen som helst politisk erfarenhet.

Det är sådana som jag som gäller nu.

Min enda akilleshäl (googla!) är kanske att jag inte har en tillräckligt trasig barndom, att jag aldrig har fått gråta ut i något tv-program och in i mina medmänniskors hjärtan och att jag inte heller har deltagit i ”Doobidoo”. Jag kan inte sjunga.

Det kan alltså hända att jag inte skulle lyckas ta över Sverige, att just jag inte är det perfekta valet, det kan finnas kvinnor som är ännu mer lämpade än jag. Men vilka skulle då de vara?

Amelia Adamo? Hon är – eller har i alla fall varit – Sveriges egen Oprah. Jag tror att hon fortfarande är i stånd att linda i stort sett varenda svensk runt sitt lillfinger. Hon får min röst.

Alexandra Pascalidou? Smartare än nästan någon, skickligare på att formulera sig än precis alla, till synes genomgod och med övernaturliga krafter försedd. Hon lyckades skriva ihop en hel bok om metoo långt innan alla andra som tänkt göra det ens fattat pennan (= placerat sig vid datorn).

 

LÄS ÄVEN: Meghans smekmånad är över innan den började 

 

Sarah Dawn Finer.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sarah Dawn Finer? Hon har en pondus och en resning som överträffar de båda andras och kanske även min. Och hon har snott ett populärt tv-program från en karlslok – högst meriterande – och så kan hon sjunga. Det torde vara viktigt. Hon skulle kunna tralla hela sitt trontal. Men hon har åldern emot sig. Varken hon eller Pascalidou har Oprahs och Amelias och min mognad och ingen av de två lite yngre känns igen på blotta förnamnet. Inte ens jag gör det.

Så vem ska vi ta? Om vi nu inte väljer mig eller någon av de damerna ovan? Suzanne Axell från ”Fråga doktorn”? Marianne Mörck från ”Stjärnorna på slottet”? Kom gärna med förslag. Märk kuvertet ”Sveriges Oprah”.

Själv går jag och sätter på lite kaffe. Jag fick ju inget i morse.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag