Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Svårt att somna? Lyssna på Morgan Johansson!

Morgan Johansson har, enligt tipsaren, en så behaglig röst att han inte kommer att få några som helst problem med att söva sina väntade tvillingar.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Om prick två månader är det julafton och jag har redan meddelat berörda parter vilken dag jag ämnar servera dem sillar och korvar och Jansson i år. Först frågade jag alla när de kunde och sen valde jag den dag samtliga fortfarande var obokade och så slog jag till. Nu kommer ingen undan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två månader i förväg kan tyckas hysteriskt, men det verkade som om jag var ute i absolut sista momangen.

Det var det ena jag hade på hjärtat, det andra är höstlöven. De är såphala. Trots att jag var mycket medveten om detta gjorde jag alldeles nyss en elegant saltomortal på ett övergångsställe och dråsade sen med ett brak i asfalten. Jag bröt inget och jag blev inte överkörd men det var nog en ren sinkadus, slå gärna upp det ordet den som inte känner till det, det är ett skojigt ord.

Jag överlevde alltså, men jag blev ganska så skitig, nedsmetad med halvruttna löv längs byxben och kappbak. Och så värkte det lite i ena sidan en stund, precis så länge så att jag hann börja fundera över om det nu var dags även för mig att byta ut en höftkula. De byter kulor på löpande band, mina kamrater. Och linser i ögonen. Och jag värjer mig allt jag kan för alla skräckhistorier om nya kulor som pluppar ur sina skålar och om ögonlinser som trillar ut. Jag ser till att de som gjort byten inte får höra historierna och jag hoppas att de inte läser det här.

Själv förtränger jag att det blir allt knepigare att läsa texten i pocketböcker och hanterar detta genom att byta till allt starkare lampor.

Det tredje ämnet jag ville ta upp är sömnen. Jag gjorde det på denna plats i förra veckan och många har hört av sig med tips om hur man ska bära sig åt för att somna in i fall det inte räcker med att räkna får:

Ligg på rygg, försök slappna av och tala sen vänligt till kroppsdel efter kroppsdel från tårna ända upp till huvudknoppen, säg: nu blir tårna tunga, känn hur tunga de blir, nu blir vaderna tunga, känn hur tunga de blir och fortsätt hela vägen upp, du har garanterat somnat i höjd med hakan. Löd ett av förslagen.

Eller ta ett djupt andetag och låt luften långsamt pysa ut medan du räknar baklänges från hundra. Ta ett nytt andetag varje gång luften tryter, fortsätt räkna ner. Du sover med all säkerhet senast vid åttiosju.

Eller ställ en stor mugg vatten med citronskivor bredvid sängen, då somnar man bums. Det stod inget om att citronvattnet skulle drickas upp, kanske är det så att blotta närheten till denna dryck räcker.

Och nu följer här en hel radda radioprogram som olika personer anser vara bäst på att vagga en orolig själ till vila. Uppenbarligen inte för att de är så trista att man knoppar in av pur leda utan för att de har särskilt sömnterapeutiska effekter:

På minuten. Trots att det är roligt och att det låter mycket om programmet.

Naturmorgon. Mycket rogivande.

Söndagsmorgon i P4, extra bra om den sprudlande Viveca Lärn är med. 

Eller vad som helst med Morgan Johansson. Han har, enligt tipsaren, en så behaglig röst att han inte kommer att få några som helst problem med att söva sina väntade tvillingar. Väntar han tvillingar? Borde jag veta det? I så fall lär han inte få mycket sömn framöver.

Slut för idag, tack för idag och sov så gott!