Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Snälla Tegnell, godkänn min lilla fingertuta

Mathieu Kassovitz spelar agenten Malotru i franska Falsk identitet. ”Högintressant serie”, enligt Cecilia Hagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så var det helgdag igen enligt almanackan, men inte märker jag någon skillnad på helg och söcken. Det kunde lika gärna vara måndag eller varför inte tisdag? 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I karantänen är alla dagar likadana, det enda som skiljer dem åt är att på onsdagar kommer ett nytt avsnitt av Mrs America på HBO och på fredagar kommer två nya avsnitt av Falsk identitet på SVT Play.

Ni ser väl på Falsk identitet? Det ska man göra. Det är en högintressant serie om diverse underrättelsetjänster och agenter och så talar alla franska om de inte talar ryska eller arabiska. Varenda liten agent har minst tre olika kodnamn, alla spionerar för minst fyra olika länders räkning, ingen är någonsin ärlig mot någon annan och ibland utspelar sig dramat i Kairo, ibland i Paris eller Moskva när handlingen inte plötsligt tilldrar sig i Phnom Penh eller Saudiarabien.

Man begriper till slut i stort sett ingenting alls.

Mycket ofta sker saker på dataskärmar och det händer att det går att räkna ut både var agenterna just befinner sig och ungefär vad de är i färd med att åstadkomma med hjälp av datateknik men i så fall är man inte riktigt säker på vem den agent man just betraktar är, för vilket land han i det ögonblicket agerar och om den älskarinna han tumlar runt i sänghalmen med är en dubbel- eller möjligen en trippelagent. Det händer mycket intressanta ting i varje avsnitt men vad det är som händer går inte att bli klok på. Man begriper till slut i stort sett ingenting alls och ringer man till några man känner och frågar om de har fattat något av det senaste avsnittet så har de i alla fall inte samma åsikt om vad som sig tilldragit haver som man själv har.

Bättre kan det inte bli.

Sitter man inte framför en skärm och försöker bli klok på de raffinerade intrigerna i någon fascinerande tv-serie så sitter man i alla fall framför en skärm. Och köper saker. Allt fler och allt dyrare saker. All mat förstås, för hemleverans. All dryck också. Nya jeans från jeansaffären. En ny taklampa till hallen känns plötsligt av nöden. Antagligen kommer all inredning att vara utbytt innan smittan fördrivits, för är man hemma hela tiden tycker man snart att det mesta är slitet och fult och behöver förnyas. Även människan jag möter i badrumsspegeln ligger pyrt till, var får man tag på en splitterny sådan?

Kanske inte från apoteket, men därifrån kan man beställa nästan allt. Halstabletter som kanske är bra mot corona, näsdroppar som kanske är bra mot corona, ansiktsmasker som kanske skyddar mot corona. Det allra senaste mot corona är en liten fingertuta som mäter hur pass syresatt blodet är. Den manicken är slutsåld ungefär överallt, men jag lyckades faktiskt hitta en och den ska vara på väg.

Jag är för första gången i livet tacksam för att jag inte har något sommarställe.

Nu vill jag bara att Tegnell ska tillhålla mig att använda den och att han dessutom ska säga åt mig att ta på mask varje gång jag går utanför knuten. Jag lyder hans minsta antydan till rekommendation och är därför för första gången i livet tacksam för att jag inte har något sommarställe, särskilt inte ett som ligger mer än två timmars bilfärd från stan. För där går hans gräns. Vilket jag inte tror att så många med privata små paradis bortom den bryr sig särskilt mycket om.

Men jag, jag gör minsann som han säger. Mest för att jag inte har mycket att välja på. Kristi Himmelsfärd förresten, hur lång tid kan den resan ta? Och kan man vara säker på att Tegnell är underrättad?

 

LÄS MER: Malte Persson: Falsk identitet visar vår existentiella ensamhet 

LÄS MER: Anders Tegnells okända liv – före kändisskapet

SE ÄVEN:

Hoppas att strategin gett en fördel: ”Beror på hur pass bra vaccinet blir”.