Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia Hagen

Se Murdoch – och känn er världsbild förändras

Mediemogulen Rupert Murdoch, 89, äger bland annat amerikanska tv-kanalen Fox News och brittiska tidningarna The Sun och The Times.
Foto: Lev Radin / Represented by ZUMA Press, Inc.
Rupert Murdoch med sönerna Lachlan och James.
Foto: DAN STEINBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

När dagens stora händelse är att jag räddat en harkrank ur det tomma badkaret och fått ut den genom fönstret med alla de långa, tunna benen i behåll eller att en av frysens lådor fastnat för att jag tryckt i för många förpackningar med hemlevererad glass i den, då kommer jag på mig själv med att tycka att det visserligen är skönt att ha mat för dagen, tak över huvudet och ett fungerande internet, men att det ändå inte räcker hur länge som helst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tack och lov har de börjat återvända till stan, alla vänkretsens 70-plussare med egna sommarställen. Och vi har lite försiktigt börjat umgås, mestadels utomhus, på en parkbänk eller, om möjlighet finns, på någons veranda, min till exempel. Där sitter vi sen på så långt avstånd som möjligt och har picknick. Det vill säga alla tar med sig sin egen skaffning. Någon har brett sig limpmackor, en annan slår runt på en kardemummabulle och en tredje knaprar chips. Och verandaägaren står för kaffet och håller med handsprit.  Och infravärme, i mitt fall. Har just investerat i sådan och jag anar att det är jag inte ensam om. Det kan inte bara vara krogarna och jag som försöker locka gäster till våra uteserveringar ännu ett tag genom att erbjuda elvärme från sidan eller ovan.

Jag ser för min inre syn hur vi sitter utomhus hemma hos mig hela vintern igenom med infravärmen på. Må det funka.

Annars då? Tja, en och annan enastående tv-dokumentär har konsumerats. Och är det någon blåögd person som fortfarande tror att västvärlden styrs av dess valda ledare, så räcker det att se den lysande serien om mediemogulen Rupert Murdoch för att förstå att det är just han som det senaste halvseklet gjort det. Utan honom hade Tony Blair aldrig blivit Storbritanniens premiärminister, utan honom hade det aldrig blivit något krig mot Irak, utan honom hade heller aldrig Trump blivit USA:s president. För övrigt tycks tv-serien Succession handla om honom och hans stenhårt styrda familj. Men ta först och främst och titta på den om Murdoch och känn hur hela er världsbild förändras.

Apropå viljestarka personer som lyckas få alla att dansa efter deras pipor, se dokumentären om Christo också när ni ändå hamnat i tv-soffans famn. Jag har alltid förundrats över personer som kan få andra att göra i stort sett vad som helst och mitt lokala paradexempel brukar vara den gången konstnären Charlotte Gyllenhammar 1993 lyckades få en hel ek uppdragen med rötterna och hängd uppochner i luften utanför Åhléns. Men Christo är hennes överman. Han är konstnären som bland många andra svindlande vansinnesprojekt lyckades få hela Berlins riksdagshus draperat i veckade tygsjok år 1995. Jag var där och gapade.

I tv-filmen har han fått för sig att låta ett oändligt antal tjänstvilliga medarbetare konstruera breda gungande pontoner tvärs över en vacker italiensk sjö och på dem traskade sen tusentals nyfikna fram och tillbaka under ett par dagar och fick därmed, enligt Christo, känna hur det är att gå på vatten. Man är glad att Christo aldrig använde sin osannolika envishet och förmåga att få sin vilja igenom till värre saker. Han hade på egen hand kunnat manipulera hela mänskligheten att utrota sig själv om han gett sig fasiken på det.

Nu finns han inte längre ibland oss och nu tycks vi vara på väg att klara av just den lilla saken hans manipulativa viljestyrka förutan.