Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Nu vill jag att min dotter stannar här hos mig

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Fåfängan i Stockholm.Foto: HASSE HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Det känns som att leva i en film eller i en dröm. Då och då nyper jag mig hårt i armen trots att jag vet att det inte kommer att hjälpa, jag befinner mig i en absurd verklighet och jag är klarvaken.

Långa stunder får jag för mig att allt är precis som vanligt men sen kommer jag på att det inte alls är på det viset. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utanför mitt fönster, nedanför Fåfängan, har Viking Lines Cinderella parkerats. Där brukar den inte ligga, den hör hemma längre in mot stan. Men det kanske är fullt längs hela kajen nu, är färjorna tagna ur trafik?

Det blåser. Vinden sliter i Sjöfartsverkets flagga och hela flaggstången bågnar. Det blåser hela tiden, har gjort så i evighet. Är det riktigt som det ska eller ingår blåsten i detta att inget riktigt är det nu?

Hon rör sig lite mera fritt än jag och hon är rädd för att smitta ner mig.

För ett par veckor sen åkte en kär väninna till Gotland med den nyaste färjan från Nynäshamn. Hon satte sig i en bekväm vilstol i fören, alldeles intill styrbordssidan. Det var kulingvarning. Det blåste hårt. Ungefär halvvägs ryckte hela fartyget till och fick en plötslig slagsida åt babord, vänster. Hon hamnade i den tomma vilstolen bredvid sig och kunde med ens titta rätt ner på alla dem som satt i stolsraderna till vänster om henne. Många blev mycket rädda men ingen allvarligt skadad och otäckast kändes det efteråt, har hon berättat.

Hur mitt liv ter sig just nu?

Jag har en vuxen dotter boende hos mig. Jag vill inte att hon ska flytta hem till sig. Hon rör sig lite mera fritt än jag och hon är rädd för att smitta ner mig. Jag vill ändå att hon stannar här. Själv befinner jag mig i en frivillig nästan-karantän. En gång om dagen tar jag en halvtimmes promenad. Ibland med någon jämnårig granne som snart kommer att isolera sig på landet. Många med den möjligheten gör det.

Jag har inte långtråkigt, i alla fall inte än. Jag försöker följa ganska normala rutiner. Jag försöker också att tänka på helt annat, därför lyssnar jag knappt på några nyheter och undviker Facebook så mycket jag förmår.

Somliga ägnar sig intensivt åt att leta syndabockar, vad nu det ska tjäna till. Andra, i min ålder, anser att det inte alls är oss det värnas om utan om själva sjukvården. Och några tycker att pandemihysteri råder, tar alltihop som en personlig förolämpning och vill absolut umgås på krogen.

Almanackan är alldeles tom.

När någon föreslår ett glas vin utomhus i Kungsan den dag då väderappen visar sol, då tycker jag att det borde vi kunna unna oss om inte helkarantän utlysts vid det laget.

Men i stort sett allt jag skulle ha haft för mig i månader framöver är inställt. Almanackan är alldeles tom.

Jag har löst klart mitt morgonkorsord nu och som vanligt fuskat en del. Korsord är och har länge varit min främsta terapi. Tack för att de finns!

Klockan närmar sig två när jag skriver detta och jag har inte ätit något alls ännu. Jag är inte hungrig. Middagsvinet har jag dragit in på sistone. Inte av moraliska skäl utan för att det inte smakar mig.

Vi sitter i varsin fåtölj och läser största delen av tiden, min dotter och jag. Läser vi inte så håller vi på med våra skärmar. Och tänker på alla dem vi inte kan träffa.

På barnbarnet i Malmö och på hennes pappa. På hur de kan ha det. Pratar med dem ibland, skickar sms. Försöker att inte oroa. Eller bli oroad.

Vi får helt enkelt ta en dag i taget nu, hur trist det än både är och låter.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

LÄS MER: Statsministern och kungen konkurrerar om samma roll