Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Nu får ni faktiskt sluta flyga med det samma

”Jag sitter kvar här på marken och noterar hur ni flyger hela tiden”, skriver Cecilia Hagen.
Foto: Colourbox

Nu får ni faktiskt sluta flyga och det med det samma!

Den meningen gillade ni inte. Oj, vad arga ni blev. Oj, vad många invändningar ni genast kom med. Men oj, vad ni innerst inne känner att ni nog borde göra det. Borde sluta flyga i stort sett helt och hållet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man vill ju inte bli impopulär, man vill inte vara en glädjedödare. Ingen vill det och det är därför ni får hålla på som ni gör.

Fortsätter ni på det här viset kommer flyget att ha fördubblats om 20 år, sägs det. Fast det tror inte jag kommer att ske. För om 20 år kan det ha hänt ett och annat som gör att ingen flyger någonstans längre.

Men nu låter jag väl som en domedagsprofet. Som en vilseledd vänster-radikal eller dundrande högerextrem. Och antagligen är jag bara avundsjuk. Som vill att alla andra ska leva ett lika torftigt liv som jag själv. Jag flyger inte alls och det enkom för att jag inte törs. Alltså har jag ingen talan vad andras flygande beträffar.

Men jag sitter kvar här på marken och noterar hur ni flyger hela tiden. Hela tiden, hela tiden! Accelererande ofta! 

Allihop! Och som den självklaraste saken i världen. 


Det har blivit en mänsklig rättighet att göra det. Att flyga i väg av vilken anledning som helst. Att ta flyget till Brasilien för att få dansa lite samba, till Thailand varje år för att få utlopp för koloniala drifter, för att tillbringa helgen i Rom eftersom det ska regna hemma i Göteborg, för att tillbringa nästa helg i Wien för att tillfredsställa det akuta suget efter wienerschnitzel.

Sluta flyga? Det går inte! Tänk på alla flygbolag som skulle gå i putten och vilka konsekvenser det skulle få! Tänk på alla släktingar strösslade över klotet som inte skulle kunna träffas! 

Uppriktigt sagt, må de gå i konkurs, bolagen. Och jorden gick inte under för att Kristina och Karl Oskar aldrig kunde återvända till Ljuders socken. Men det är den på väg att göra för att de som nu bosätter sig på andra sidan Atlanten tar planet hem så fort det vankas affärsmöte eller släktkalas eller tandvärken slår till och man vill ju gå till den tandläkare man alltid gått till, eller hur?

Men herrejisses, så naivt, så urbota korkat! Och dessutom illvilligt skuldbeläggande. Att folk slutar flyga lär inte rädda planeten. Och det gäller att få njuta så länge den finns.

Kanske det, men att undvika flyget ska vara det enskilt bästa en privatperson kan göra för mänsklighetens fortlevnad.


Personligen skulle jag kunna förmå mig att rösta på nästan vilken politiker som helst som hade modet att tvinga oss att besinna oss, att komma ner på jorden igen.

För tvång verkar vara den enda möjligheten. 

När jag säger att nu får ni faktiskt sluta flyga och det med det samma, då är det inte en människa som bryr sig. Det enda som händer är att jag bestås en irriterad fnysning eller två och några hånleenden.

Men skulle ni inte kunna försöka lägga band på er? Inskränka flyg-resorna till en långresa per år? Två resor inom Europa? Och sen bara tågresor inom Sverige? 

Då kommer tågen med ens att bli fler och bättre.  Och så enbart kollektiva transporter i våra storstäder? Buss, tunnelbana, spårvagn, taxi? 

Pröva tanken. Men tänk den blixtsnabbt. Allt annat är otänkbart.