Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia Hagen

Nedsläckt land? Äsch, jag blir inte uppskrämd...

Nedsläckt land, SVT:s dokumentärserie om krisberedskap, där svenska familjer ska försöka klara sig utan el.
Foto: SVT / SVT

Egentligen, säger han som är rätt bevandrad i det mesta eller i alla fall har ett rykte om sig att vara det, egentligen borde väl inte SVT ha gjort den där serien Nedsläckt land. Den får ju omvärlden att inse vilket lättfångat byte Sverige är. Och dessutom skrämmer den upp befolkningen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äsch, jag blir inte uppskrämd, säger jag. Varför skulle någon ge sig på snälla oss?

För att de vill ha Gotland. Både USA och ryssarna vill ha den ön, frågan är vem som lägger vantarna på den först. Det är möjligt att vi slipper bli bombade, allt lär komma att ske i cyberrymden. Och kanske genom hot och utpressning: om ni släpper till Gotland så stänger vi inte av er el och ert internet. Till exempel så kan det börja.

Äsch, jag kommer att klara mig ändå. Jag har köpt en krislåda på nätet. I den finns både det ena och det andra. Ett spritkök som jag inte anar hur man tänder och någon sorts radio som jag inte anar hur den funkar och vattenreningsfilter och värmefiltar och en hel del praktiska saker till.

Och var tänker du hämta vatten? fortsätter han på sitt dystopiska vis.

Hur många dagar tror du att du klarar dig på lite pasta och ett par konserver?

Det finns en urgammal vattenpump hundra meter bort på min gata. Den går det säkert att få liv i igen. Det lär inte bli några bekymmer med den saken. Och så har jag lite pasta och lite konserver och lite kontanter gömda i ett örngott i linneskåpet.

Och vad ska du göra med pengarna om ingen kan ta betalt för något om elen är avstängd och hur många dagar tror du att du klarar dig på lite pasta och ett par konserver? Och tänk om det är mitt i vintern. Då kan du inte gå ut i skogen och plocka svamp eller ut i trädgården och plocka päron som de gör i tv-serien. Då fryser du snart ihjäl.

Äsch, jag har flera säckar med ved och så har jag en kakelugn. Det kommer att fixa sig, det är jag alldeles säker på. Dessutom har jag vänner som bor en bit utanför stan som har egen brunn och massor av ved och eldstäder.

Jaså, du tror att dina vänner kommer att dela med sig av sitt om det kniper? Nu är det ju så att var och en är sig själv närmast. Och skulle det nu bli ryssarna som hinner först till Gotland, inte katten inbillar du dig väl då att USA skulle skrida till vår hjälp? Kom ihåg att de inte gick med i andra världskriget förrän de själva blivit bombade av japanerna vid Pearl Harbour.

Alla kan vi ju engelska också och så har jag en granne som är bra på ryska...

Äsch, vad du överdriver. Jag har en ficklampa också förresten och en uppsjö batterier och stearinljus och tändstickor. Och en sådan där fickkniv med massor av små verktyg på också. Och så känner jag en som kan jaga och stycka rådjur. Det kommer att bli rådjurssadel vareviga dag. Det enda som fattas är nog en lista med alla för mig viktiga personers och institutioners telefonnummer, men en sådan ska jag skriva ut vilken dag som helst. Och så funderar jag på att investera i ett bensindrivet el-aggregat. Det kan vara piffigt att ha till hands. Alla kan vi ju engelska också och så har jag en granne som är bra på ryska. En powerbank har jag just skaffat, det glömde jag att nämna.

Och hur länge kommer den att vara användbar, tror du? Och hur bra är det att bo mitt i en storstad, tror du? Och hur apatisk tror du att du och många omkring dig kommer att bli? Och hur mycket motstånd tror du att vi kommer att göra?

Äsch, sluta nu. Solen skiner, det är snart vår. Jag tycker att vi byter samtalsämne. Vill du inte ha en semla till?