Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Mitt förslag på aderton fräschare ledamöter

Isabelle Ståhl, en hyllad ung skribent och författare.Foto: SARA MACKEY / NATUR& KULTUR
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar platsar i Svenska Akademien, enligt Cecilia Hagen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Malin Giolito Persson, Svenska Akademien behöver en jurist och det är hon. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Inget är intressantare än Svenska Akademien just nu, vad ska hända med den, hur ska den kunna räddas? Och vilka nya aderton skulle kunna göra det?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därom tvista de lärde. Och alla snillen och alla vi andra spekulerar.

Expressens kultur presenterar i dag sin ledamotsönskelista. Och så här lyder min:

Liv Strömquist, serieskapare, poddare, dramatiker. Får bli ständig sekreterare. Hon har erfarenheter, på gott och ont, av hur en sådan fungerar via sina bildningsresor i tv med exsekreterare Horace Engdahl.

Agnes Lidbeck, författare, lyriker. Hyllades nästan ihjäl för sin första bok ”Finna sig” 2017. Överlevde och skrev en till, ”Förlåten”, som också hyllats.

Johannes Anyuru, poet, dramatiker. Fick Augustspriset 1917 för sin bok med den fantastiska titeln ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.

Sara Lövestam, sträng domare i radions Lantzkampen, författare, grammatiknörd. Har skrivit en bok med titeln ”Grejen med substantiv och pronomen”. Får ta hand om ordboken och ordlistan.

 

LÄS MER av Cecilia Hagen: Jag tror knappt ens att skottar är gnidigare än smålänningar längre 

 

Jenny Lindh, kvick bibliotekarie med frågespalt i DN. Var på alla vis lysande i årets upplaga av ”Kulturfrågan Kontrapunkt”.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, musikkritiker, även han lysande i ”Kulturfrågan Kontrapunkt”.

Cecilia Hansson, författare och poet från Luleå, specialiserad på Östeuropa, skriver i SvD. Nu blev jag lätt-nepotistisk.

Jonas Hassen Khemiri, lång, stilig författare och dramatiker. Gjorde sensation med debutromanen ”Ett öga rött” 2003. Fick Augustpriset 2015 för ”Allt jag inte minns”. Och hans mamma lär ut Taiji Qigong en gång i veckan i Oscarskyrkan, det anade ni inte!

Johar Bendejelloul, uppenbart superbegåvad, ytterst verserad På spåret-vinnare, skribent och radioröst. För tillfället verksam på DN. Kommer att göra sig i högtidsdräkt.

Malin Giolito Persson, Svenska Akademien behöver en jurist och det är hon. Utöver att hon är en extremt säljande (kan ses om ett minus) författare som klarar sig utmärkt utan sin pappa.

Isabelle Ståhl, ännu en av dessa hyllade unga skribenter och författare. I hennes ”Just nu är jag här” fick vi något äldre en viss inblick i hur de något yngre kan ha det och hur Tinder fungerar.

Sara Bergmark Elfgren, författare, manusförfattare, dramatiker. Gjorde sensationell debut som medförfattare till sedemera filmande ”Cirkeln” 2011.

Mats Strandberg, författare, krönikör. Gjorde sensationell debut som medförfattare till sedemera filmande ”Cirkeln” 2011.

Malte Persson, ständigt purung poet som påstår sig inte vilja bli ledamot av Svenska Akademien.

Filip Hammar, en något skrämmande kreativ, pigg och energisk tv-programledare. Men filmen ”Tårtgeneralen” akademikvalificerar.

Fredrik Wikingsson, se ovan.

Ola Söderholm, ståuppare, poddare, journalist. Nära lierad med den blivande ständiga sekreteraren vilket kan komma att ställa till problem.

Karolina Virtanen Ramqvist, hyllad skribent och författare. Slog igenom litterärt med ”Flickvännen” 2009. Fick ett första genombrott redan tio år tidigare i antologin ”Fittstim” där hon publicerade ett brev från Ulf Lundell.

Amanda Svensson, hyllad författare, debuterade med ”Hey Dolly” 2008. Är en av dem som vittnade mot ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault i DN-s avslöjande reportage.

Vad tycks? Vad tycker kungen? Och vad tycker ni?