Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Kate är vår tids Queen Mum – Meghan liknar Wallis

Kate (till vänster) och Meghan (till höger) har haft en ansträngd relation.
Foto: KGC-09 / STELLA PICTURES/KEN GOFF KEN GOFF
Wallis Simpson och maken, som fick titeln prins av Wales efter att ha abdikerat från den brittiska tronen.
Foto: PRESSENS BILD
Drottning Elizabeth II och Drottningmodern.
Foto: TOMMY HOLL / TOMMY HOLL/GT EXPRESSEN

Det är ingen hejd på hur de kan ställa till det, för sig själva och för sina anförvanter, dessa ständigt fascinerande brittiska kungligheter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ständigt fascinerande? Jag hör era ilskna fnysningar. Totalt ointressanta, av noll och intet värde för mänskligheten, alltigenom löjliga och själva sinnebilden för levande anakronismer? 

Jodå, jag håller med om det också. Men min och många andras så kallade guilty pleasure är ändå att häpet hänga med i allt märkligt de gjort och allt mycket udda de fortfarande har för sig.

Jag har just läst en nyutkommen bok om Wallis Simpson, om hon är bekant. Det var hon som fick kung Edward Vlll att abdikera av pur kärlek. Hon hade varit gift två gånger och var dessutom amerikanska, henne ville man inte ha som drottning. Det engelska folket verkade benäget att acceptera henne, men regeringen tillät det inte. Och övriga medlemmar av kungafamiljen avskydde henne från första stund. Särskilt hustrun till Edwards lillebror Bertie, han som istället fick hoppa in som kung, det vill säga den nuvarande drottningens så förtjusande lilla mamma, hon som alltid var höljd i pastellfärgat och lika ofta måste ha varit en smula på röken. Även den nuvarande drottningen lär unna sig stadiga drinkar redan till lunch, det kanske är nödvändigt i den befattningen.

Nå, Edward Vlll, han som abdikerade och fick titeln hertig av Windsor, hade nog aldrig tänkt sig den framtid som sen blev hans. Han hade föreställt sig att få tillbringa resten av livet på något trevligt gods i England, att där umgås med gelikar och jaga rävar och fasaner och då och då hjälpa lillebror kungen med ett och annat åliggande. Men så blev det icke.

Familjen i Buckingham Palace förlät honom aldrig och framför allt inte henne. Och de enda kontakter de med tiden kom att ha utgjordes av förbittrade gräl om pengar.

Wallis och David – som Edward egentligen hette, är det svårt att hänga med? - kom att leva i rent patetisk lyxexil resten av sina dagar, i Frankrike företrädesvis, omgivna av sina bjäbbande knähundar och av andra landsmän som visat tecken på sympatier med tyskarna. 

Som de måste ha ångrat sig! Och som kungligheter kan vara mot varandra under förevändningen att sätta monarkin framför kärleken och tvärtom.

Kommer prinsessan Dianas söner, William och Harry, att åter kunna öla och se på fotboll ihop?

Nu verkar mönstret att i viss mån upprepa sig: Harry och Meghan har flytt till USA. Hon är kanske vår tids Wallis och Kate Middleton, den stenhårt oförsonliga, till synes bedårande blivande drottningen, vår tids Queen Mum. Medan deras arma män har betydligt lättare att komma undan allmänhetens ogillande.

Hur ska det gå? Kommer Harry och Meghan någonsin att få komma hem igen, till skillnad från Wallis och David? Kommer prinsessan Dianas söner, William och Harry, att åter kunna öla och se på fotboll ihop? Även om fruarna träter?

En hel värld håller andan. Och speglar sina egna liv i deras.

Att göra sig lustig över engelska kungligheter är fullständigt ofarligt. Att kritisera thailändska är däremot än idag förenat med livsfara. Själv har jag en gång i min barndom överlämnat en blomkvast till den nu avlidne, i sitt land som gudomlig betraktade, kung Bhumibol. Medan en mig närstående for till Thailand efter studenten och då av outgrundliga skäl förvarade sina lokala kontanter i sockorna. Det var ett under att han undkom med livet i behåll. Kungens bild fanns på sedlarna.