Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Kan jag locka in en katt i min karantän?

”Inget är så oemotståndligt som kattungar, särskilt på bild.”
Foto: JOHANNA LUNDHOLM

Det kom ett sms med en bild på en oändligt förtjusande liten luddboll till kattunge. En blandning mellan rag doll och norsk skogskatt, meddelades det. Det var väl det sötaste man sett.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kom ett sms med en bild på en oändligt förtjusande liten luddboll till kattunge. En blandning mellan rag doll och norsk skogskatt, meddelades det. Det var väl det sötaste man sett. Inget är så oemotståndligt som kattungar, särskilt på bild. Och just nu tycks hungern efter små kissemissar vara omättlig. De har blivit barnbarnssurrogat i coronatider. Får man inte krama om sin lilla unge, då får man gosa med ett litet rovdjur istället Och därför kostar de nu ungefär lika mycket som en splitterny teve.

Jag avstår, vis av erfarenhet. Jag är ingen bra matte. Hade jag kunnat trolla bort en sådan där liten älskling med en fjärrkontroll så fort jag ville vara ifred, då hade det varit en annan sak. Dessutom är min omgivning rik på vackra vuxna katter som jag kan klappa vid behov och som jag för tillfället överväger att locka in i min karantän, för jag har helt ofrivilligt och utan att behöva lägga två strån i kors och ut ett enda öre blivit med husdjur, ett med lång svans och fyra små krafsiga tassar. Gudskepris inte någon otäck brunråtta – med en sådan hade jag inte haft någon som helst pardon – utan en alldeles bedårande liten husmus som pilar som en blixt över golven och som tycks känna sig mycket hemmastadd hos mig.

Möjligen har dess anfäder bott här i lika många generationer som mina, men det hjälps inte. Den borde inte få kampera hemma hos mig och varför gör den det alls så här års?

De grannar som inte har katter har hundar istället eller både och även hundarna är jag mycket tacksam för. Det känns tryggt och på sistone har vi alla i närområdet haft extra stort behov av att känna trygghet. En våg av inbrott har sköljt över oss och ingen har kunnat känna sig riktigt säker.

Jag har lyckats utlösa larmet själv tre gånger på en vecka.

Om jag varit rädd? Inte alls. Just nu orkar jag inte oroa mig för något annat än corona och dessutom har jag ett utmärkt skalskydd, ett larm jag kan slå på även om jag är inomhus och som tjuter så att varenda inkräktare – utom musen – omedelbart tar till flykten. Jag vet hur det låter, jag har lyckats utlösa larmet själv tre gånger på en vecka. Men musen bryr sig inte, jag tror att den slagit sig ner för gott någonstans inne i väggen mellan diskmaskinens baksida och vardagsrummets bokhylla. 

Apropå bokhyllan så vill jag att ni ska veta att i min är alla böcker sorterade i alfabetsordning efter författarnamn och absolut inte efter färgen på ryggarna.

Yngre personer som inte har något djupare förhållande till litteraturen tenderar att använda de fåtaliga böcker de håller sig med som inredningsdetaljer, som färgkoordinerade inslag i hemmet, alla blåryggade böcker bredvid varandra, alla röda för sig och så vidare. Vilket inte bara är direkt fult, det är oförlåtligt. Och hur hittar man den bok man letar efter då? Jo, man letar aldrig efter någon bok.

Själv läser jag mest tidningar för ögonblicket, jag ägnar flera timmar åt dem varje morgon eller ägnade i alla fall. Just nu handlar varenda artikel om vems fel det är att vi coronatestats så lite, i SvD är det regeringens förstås. Detta står mig redan upp i halsen och jag anar att det kommer att pågå i månader och år. Personligen tycker jag att varenda Svenonius borde sluta skylla på alla utom sig själv och ägna sig åt viktigare saker. Som att sätta fast bovar till exempel.


LÄS MER: Cecilia Hagen: Hur blev jag plötsligt en 70-plussare i riskzonen?

LÄS MER: Coronasjukas husdjur får bo gratis på katthotell

LÄS MER: Svenonius efter kritiken: ”Enorm hatkampanj”